Skocz do zawartości
IGNORED

Przysmaża mnie na średnicy

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

>może niech kolega kupi sobie korektor

Witki mi opadły...

No dobra Panowie - w ogóle, to bardzo się cieszę z tak pięknego rozwoju wątku, bo można się różnić, byleby pięknie ;)

No i... skoro już "słuchamy wykresów" (na co możemy sobie przecież pozwolić - w sensie ciut dalszego odejścia od zasadniczej osi tematu, bo będzie dobrze ;), to podrzucam trzy ch-ki znanych i lubianych. Dodam, że były one nieco droższe od HIII w momencie, gdy dokonywałem zakupu (ok. rok temu) i ZNACZNIE droższe od ceny jaką uzyskałem oddając w rozliczeniu moje poprzednie truchełka ;)

Co słyszycie? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8457-100005956 1174417120_thumb.gif

post-8457-100005957 1174417120_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj nie ładnie tak mnie brać pod włos z analizami biznesu :)))

Jakbym miał robić coś w takiej cenie to by było na trzynastkach Tonsila albo może zmieściłoby się coś z głośników Monacora ... 2 lub 2,5 drogi i do tego Vifa D albo aluminiowy Seas (ale tylko dlatego że z nich słyszałem dźwięk który mnie bardziej przekonuje).

Jeśli jednak nie masz swojej marki musisz się oprzeć o cudzą, no to pewnie że pozostaje ta Vifa TC, bo kto poleci na lepsze nawet Tonsile czy porównywalne Tesle???

Podobnie kiedyś działała ESA (potem zmienili strategię i zaczęli od modeli drogich na solidnych głośnikach, a kiedy się umocnili markę na rynku przyszedł czas na komerchę w postaci Vivance).

Nie wiem co znaczy >przebije brzmieniemdinks< którego się nie otrzyma u wielkoseryjnego producenta.

PSS. Kobayashi, sam widzisz że recenzenci przyzwyczajeni do konturków jak usłyszą coś co normalnie smaży na średnicy to się będą radośnie podniecać ;) A w ogóle to kiedyś dystrybutor Tonsila sprzedawał mi głośnik, który idealnie wyglądał na ten z Diamondów miał też nalepke Wharfedale’a a człowiek twierdził że to jest Tonsil :))) Po prostu cena klocków audio bierze się z wartości nalepki.

>PS. a w ogóle założę się że nikt nie zwrócił uwagi na to co napisałeś - że zrobisz całkowicie nową

>zwrotnicę do konkretnego modelu Hyperionów ... A to jest zawsze jakiś >dinks< którego się nie

>otrzyma u wielkoseryjnego producenta.

Jak nie zwrócił, co nie zwrócił?! Ja już od dwóch dni podjarany chodzę! :)))

>sprzedawał mi głośnik, który idealnie wyglądał na ten z Diamondów miał też nalepke

>Wharfedale'a a człowiek twierdził że to jest Tonsil

A który, taki z włókna węglowego, czy jeszcze z kevlaru? (chyba, że chodzi o wysokotonówkę) Sam kevlar to w ogóle od jednego producenta, czy to B&W, czy Wafel, czy ktokolwiek - zawsze Dupont.

Głośnik był z plecioną, żółtą membraną (co nie znaczy, że kevlarową) na metalowym koszu z wieloma otworami jak w głośnikach samochodowych i nalepką Wharfedale na nabiegunniku magnesu. Wyglądał jak od Diamond serii 8.

Ciesze się że wreszcie ktoś napisał jak to naprawdę jest.

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem AA Hyperion 1 - moj problem był od zawsze taki właśnie - podbita rozjaśniona średnica która jest w dodatku ostra , słuchanie np rocka na AA przez dłuższy czas powoduje boleści uszu. Wielokrotnie poruszałem temat na forum, jednakże zawsze otrzymywałem odpowiedzi że to niby winna elektronika, trzeba zmienić kable itd, a w ogóle Hyperiony są the best. Obecnie kolumny napędza wzmacniacz DIY (wyjątkowo łagodny w średnicy) zrobiony na zmodyfikowanych końcówkach Radmora 5100 !!!!! tak - tylko w takim zestawieniu da się tego słuchać. Co prawda cierpią na tym inne części pasma np bas który przy chociażby GC był bardzo OK - szybki, głęboki, dość nisko schodzący - oczywiście jak na te klasę cenową).

Dodatkowym problemem są oczywiście soprany - ale z tego co wiem wymiana wysokotonowca na chociażby perlesa nie jest jakąś straszną mecyją więc z tym akurat nie jest jakiś straszny problem.

Niestety z powodu ciągłego braku czasu nie mogę się zdobyć na jakieś kroki typu sprzedaż i szukanie innych, umawianie się na przeróbki itp

I mam taką prośbę - jeżeli ktos ma jakiś sprawdzony schemat zmodyfikowania zwrotnicy (najlepiej od razu z wymianą wysokotonowca) który przynajmniej częściowo złagodziłby średnicę nie powodując utraty w niższych rejestrach - prosze o kontakt lub zamieszczenie na forum - stawiam dobre piwo!!!

• 2 miesiące później...

>>PS. a w ogóle założę się że nikt nie zwrócił uwagi na to co napisałeś - że zrobisz całkowicie

>nową

>>zwrotnicę do konkretnego modelu Hyperionów ... A to jest zawsze jakiś >dinks< którego się nie

>>otrzyma u wielkoseryjnego producenta.

Wracając do tematu

...Ze strony AA od miesięcy cisza, w związku z tym dziękuję już za "nową, zupełnie inną zwrotkę", której nie ma. Poradziłem sobie w inny sposób, a innych posiadaczy Hyperionów niech dalej przysmaża. EOT.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.