Skocz do zawartości
IGNORED

JmLab 926 vs. 926 Electra

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

czy ktoś jest w stanie wyjaśnić na czym polegają różnice w oferowanym brzmieniu pomiędzy JmLab 926 a 926 Electra.

Aktualnie przymierzam się do wymiany swoich Minasów Anorów na JmLaby, nie wiem tylko , na które się zdecydować. Wizualnie bardziej podobają mi się 926, ale wygląd to nie wszystko :-).

Kolumny byłyby napędzane integrą lampową na KT90 lub Sony TA-F770ES.

Proszę o opinie w tej kwestii.

Z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/32220-jmlab-926-vs-926-electra/

Seria Elektr kończąca się na 6 (926, 936, 946) nie jest już chyba więcej produkowana. Z tego powodu można trafić na oferty sprzedaży nowych kolumn (u zachodnich sąsiadów) w cenie ok. 50% wartości pierwotnej . Jeżeli masz taką możliwość zakupu to warto skorzystać.

Nie wiem tylko czy wzmacniacz lampowy w pełni wykorzysta możliwości tych kolumn z punktu widzenia dynamiki, bo pewnie sama dżwięk będzie super.

JarlBjorn

Przyznam się, że jestem w tej dziedzinie "cienki", ale jak rozumiem conajmniej niektóre glośniki Focala np. Cobalt 916Jubilee czy elektra 1027Be są wymagające (niestety) pod "względem prądowym" co czyni dobór wzmacniacza lampowego może nie niemożliwym ale pewnie bardzo kosztownym.

JarlBjorn, 16 Mar 2007, 12:21

>> Nudziarz, wydajna pradowo lampa jak najbardziej sobie poradzi z ich napedzeniem. Lepiej niz jakis

>papierowo mocny tranzystor "recommended for 8 ohm speakers only"...

He,he,święte słowa ! Dlatego m.in. kupuję aktywne Yamahy. Amplifikacja dobrana do obu głośników,he,he.

> Nudziarz, nie wiem jakim budzetem dysponujesz ale jesli 10 tys. nie jest problemem to sprobuj koniecznie NAD M3, sluchalem zestawienia 1027 z tym wzmakiem i gralo to co najmniej bardzo sensownie. Jesli nie boisz sie cyfrowych to TacT tez mozna wziac pod uwage.

JarlBjorn

dzięki za poradę. Nad M3 jest chyba dostępny do posluchania, tak jak MF A5 (którego raczej na forum nie lubią) i który też rozważam.

Problem w tym że Tact i Accuphase(też bym chętnie posłuchał) już nie.

No ale to pewnie problem większości osób kopletujących sprzęt.

Na razie "lecę" na Rotelu 1062 i jakoś "leci".

masterofdeath6

w mojej opini tak. Jeżeli były godziwie używane to nie będzie śladu zużycia. Ta seria też już nie jest produkowana tak więc warto też sprawdziś ceny w Niemczech jeżeli masz taką możliwość.

zafop, 16 Mar 2007, 12:44

> A czy orientujecie się ile max zapłacić za 2-3 letnie

> używki (wersja classic).

Ogłoszenia dotyczące Classic pojawiają się w miarę często, nie powinieneś mieć problemów z kupnem. Kolumny wycenione poniżej 6000 zł to okazja - takie oferty znikają z rynku błyskawicznie. Z kolei para oferowana na Allegro za 7000 nie mogła się sprzedać od dłuższego czasu (i nie wiem, czy w końcu "poszła"). Tyle, jeśli chodzi o Classic.

Wersję Technics (czarne) kupisz być może nieco taniej - dziwnym nie jest, bo i komu spodobają się wielkie, czarne trumny ;)

Signature upolować najtrudniej. Ogłoszenia śledziłem gdzieś od pół roku, i nie wypatrzyłem ani jednej sensownej oferty - swoje Electry upolowałem w końcu u naszych zachodnich sąsiadów. W W-wie stoi jedna para, ale nosząca wyraźne ślady używania (sklepowe ex-demo), i z wysoką ceną (powyżej 8000).

Opowieści o trwających wciąż zagranicznych wyprzedażach włożyć należy między bajki. Te kolumny zostały zastąpione nowymi modelami coś ze dwa lata temu, to i co było do sprzedania za 50% ceny, dawno zostało już sprzedane. Być może gdzieś trafią się jeszcze jakieś ostatki, ale nie będą to oferty atrakcyjne - vide warszawskie Signature.

Jeśli chcesz posłuchać 926 z Aplifonem (daje lampka radę!), albo ze swoim wzmacniaczem, daj znać - ugoszczę, po klubowej znajomości ;)

> Nudziarz nie wiem czy MF A5 jest lubiany czy nie ale z pewnością dobrze zgra się z Electrami, ma odpowiednią sygnaturę dźwięku (głęboki i zaokrąglony dół, spokojna góra), niestety jest nieco poza moim zasięgiem cenowym (9.000).

> Master koniecznie posłuchaj ich przed zakupem i to z docelowym wzmakiem w docelowym pomieszczeniu. Miałem te kolumny, uważam ze są specyficzne, potrzebują wzmaka nie tylko wydajnego prądowo ale także o odpowiedniej charakterystyce: mocny ale jednocześnie niezbyt twardy bas, spokojna średnica i wstrzemięźliwa czy wręcz wycofana góra. IMHO to kolumny robione pod lampę lub ciepły tranzystor. Bardzo szybki dźwięk.

> Teo, wersja "signature" jest z pewnością najbardziej efektowna z całej serii, wiele zależy jednak od gustu i kolorystyki innych elementów w pomieszczeniu. Jako wciąż właściciel 926 wersji Technic nie uważam żeby w czymkolwiek ustępowały wersji Classic. A jeśli ktoś chce słuchać bez maskownicy to wersja technic jest najspójniejsza, membrany mają kolor szary, mocowania głośników czarny a więc harmonizują z kolorami frontów i maskownicy. Natomiast gdy dochodzi bukowe drewno z classica no mieć poczucie dysharmonii przez dodanie dodatkowego koloru, na dodatek dominującego. Ale de gustibus... W każdym razie uważam że najlepiej oglądać kolumny na żywo a nie na zdjęciach czy co gorsza fatalnych skanach ze strony producenta.

Pojedyncze sztuki 926 i 936 są do kupienia u dealerów Focala we Francji, w Belgii.

zafop:

Classic to jasne drewno wpadające w pomarańcz, czarne fronty i maskownice.

Signature są ciemnobrązowe (w kierunku głębokiej czerwieni), z szarymi przodami.

Obie wersje świetnie wygladają, ale są w zupełnie innym stylu.

Jarl: wiem, że wszystko to rzecz gustu. Znajdzie się i amator czarnych, należy mieć nadzieję ;)

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-252-100006368 1174052877_thumb.jpg

post-252-100006369 1174052877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nudziarz

A propos MF a5. Tak to już jest, że gusta ludzie różne mają. Tym niemniej sądzę, że warto ten wzmacniacz rozważyć. Ja przed jego zakupem przesłuchałem całkiem sporo innych propozycji (czesto na forum bardzo chwalonych) i wyszło mi, że stosunek jakości do ceny jest tu całkiem O.K. Obecna cena to 8000 pln. Pewno można też coś utargować.

Cena raczej bardzo atrakcyjna, jeśli stan jest oczywiście bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Witam jezeli ktos byłby zainteresowany odsłuchem tych kolumn Focal Electra 927BE zapraszam do siebie na odsłchuch mieszkam w gliwcach mozna zabrac swoje klocki okablowanie dodam ze kolumny sa tez na sprzedaz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.