Skocz do zawartości
IGNORED

Kity akustyka - czy się opłaca ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak sobie przeglądam stronę akustyka, już za około 5000 złociszy, można kupić dwudrożny zestaw na iście hi-endowych głośnikach. I moje pytanie jest następujące- czy ktoś słuchał samodzielnie złożonej konstrukcji akustyka (takiej na scan-speakach revelatorach + obudowa i zwrotnica też od akustyka tzn. zero własnego majsterkowania poza skręceniem obudów). Czy coś takiego bardzo odbiega brzmieniem od konstrukcji renomowanych firm złożonych z użyciem wymienionych wyżej głośników. Krótko mówiąc czy to się opłaca. Nie mam zamiaru kupować, pytam z czystej ciekawości, no może w dalekiej przyszłości. Czy to nie jest najktótsza droga do najlepszego dźwięku za jak najmniejszą kaskę ?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/3241-kity-akustyka-czy-si%C4%99-op%C5%82aca/

próbowałem się umówić na posłuchanie opiewanej w sound & vision kolumny c351 zbudiowanej na ścietnej osiemnastce węglowej scanspeaka (takiej samej jak w proacu response 2.5) i gwizdku tez od SS - model 9300 lub 9500. niestety pomimo, iz pan Kisiel mial pomysl by mozna bylo posluchac jego zestawow z tego pomyslu sie wycofal. mysle ze to ogromny blad bo ludzie nie pracujacy na co dzien w przemysle audio najpierw chcieli by posluchac jak zachowa sie ta para przetwornikow z tą konkretną zwrotncą w tej konkretnej obudowie. bo pomimo, ze slyszalem konstrukce oparte na tych samych przetworniach w podobnej wielkosci obudowie to ciezko jest wydac 4k pln za cos co nie wiadomo jak zagra...

tak, ze musze Cie rozczarowac - niestety sobie nie posluchasz. ja w tej sytuacji zdecydowalem sie kupic cos nawet drozszego ale sprawdzonego, cos co moge posluchac i stwierdzic czy mi odpowiada czy nie.

Hey,

Może nie bardzo na temat ale....!

Mam Avance omega 503, poddałem je modyfikacji.

Wymianie uległy zwrotnice, gniazda, wzmocniona obudowa i wytłumiona, dociążone!

Powiem tak zmiana dźwięku była olbrzymia nie te kolumny. Wcześniej wydawało się że grają OK. różnica była taka jakbyś nałożył koc na głośniki a później go zdjoł. Brzminie poprawa o 100%, dzwięk oderwany od kolumn. Przed modyfikacją miałem zamiar kupić inne kolumny, teraz jak narazie jestem zadowolony i pewnie pograją jeszcze trochę!

Wzmacniacz to Harman/Kardon HK 670

Zmierzam do tego że w głośnikach seryjnych montowane są raczej kiepskiej jakości podzespoły itp. może i konstrukcja pierwotna jest zrobiona właściwie ale póżniej producenci starają się zaoszczędziś na czym się da. Tak więc wykonując głośniki oparte na jakiejś sprawdzonej konstrukcji masz możliwość poprawić je np stosując lepsze elementy, okablowanie itp. A i dochodzi jeszcze satysfakcja z tego co się zrobiło.

Myślę że ma to sens.

Sam się przyznam że zastanawiam się nad konstrukcją DIY.

pozdrawiam

Sebastian

Trudno odpowiedzieć jednoznacznie czy to się opłaca,napewno głosniki scan-speak`a w Polsce nie należą do najtańszych, podobno można je kupić taniej poza granicami kraju. Sprawiłem sobie monitor D od pana Akustyka będzie ze dwa lata temu i nie żałuję.Biorąc pod uwagę ceny konstrukcji z tymi głosnikami to trudno znależć coś poniżej 9000 tyś. zł. Jednak warto przedtem posłuchać brzmienia tych głośników,słuchałem wczesniej kilku zestawów na tych przetwornikach zanim zdecydowałem sie na kupno mimo wszystko "kota w worku".Charakter brzmienia jest dosc specyficzny,są cechy wspólne które łączą różne konstrukcje z węglowcem i rewelatorem.np jesli chodzi o wysokie tony -są w duzych ilosciach i jest duzo "powietrza i nie są mimo to męczące,chyba że podłączymy tani wzmak czy żródło.To oznacza że zagrają tak dobrze jak elektronika którą podłączysz,napewno nie wykpisz się byle jakim okablowaniem.Weglasek[z kaptonem] daje bardzo fajny krótki i dosc szybki bas- wymaga jednak dobrego wytłumienia, najlepiej maty bitumiczne +filc.Wzmacniacz musi lubić ampery czyli odpada cała budżetówka. Najogólniej rzecz biorąc jeśli nie masz perspektyw na lepszą elektronkę to nie warto sobie zawracać głowy.Można za mniejsze pieniądze otrzymać zadowalający efekt,ale jesli możesz to warto! napewno nie ograniczą zalet dobrego piecyka kabli itd.W starym hi-fi takie monitory były używane do testów to swiadczy o tym że nie są najgorsze,poza tym jest mozliwość up`grejdu poprzez wymianę zwrotnicy i dołożenie drugiego głosnika w podstawowej wersji -konstrukcja dwuipółdrożna. Podczas wystawy AS miałem okazję słuchać Sonusów z lampowymi monoblokami BaT i nie mogłem oprzeć się wrażeniu że znam ten dzwięk z....domu.nie usłyszłem niczego ponadto czego słucham w domu.to samo ciepło wokali to samo powietrze krótki basik tak samo nasycony, pomimo że w szczytowym modelu są zmienione przetworniki ale to jednak ta sama stajnia. Jeśli chodzi o obudowy to zrobiłem je sobie sam i owszem udało się ale to nie było takie pewne kiedy je robiłem i nie od razu bas mi sie podobał.Ale podobno mozna juz kupić cały kit z obudowami. Nie polecam gniazd które nie sa najlepszej jakości-ograniczają mikrodynamikę.Doradzono mi na łamach Hi-fi i M abym przylutował kable bezposrednio do zwrotnic i dało to zdecydowaną poprawę mikrodynamiki.Nie wiem czy Akustyk będzie na AS ale może warto po prostu pojechać posłuchać na miejscu i sprawdzić czy warto.

Myslę że w interesie Akustyka jest aby ludzie mieli mozliwość posłuchania tych kitów podczas AS. Zrobienie dobrego kitu to jedno a dobrej prezentacji to drugie , w ubiegłym roku Akustyk przygotował kit 2,5 drożny ale były jakies problemy z basem[ podobno nie było kolców]to nie jest profesjonalne podejście.

W ostatnim Sound&Vision jest recenzja jakiegoś kitu z f-my Akustyk. Koszt kompletu głośników z obudowami do skręcenia wynosi ok. 4200zł. Modelu dokładnie nie pamiętam i co doceny też mogę się trochę mylić - pismo przyjrzałem tylko pobieżnie w Empiku.

bardzo dziękuję za wyczerpujące posty. Też byłem na AS 2002 i słuchałem tych sonusów, i wtedy bardzo mi się podobało, dźwięk był bardzo realistyczny. Do pokoju akustyka tylko zajrzałem, wtedy szczytem moich marzeń były Omegi :), i tam faktycznie kolumny były bez kolców - conajmniej niepoważne podejście. Szkoda że w tym roku AudioShow przypada na moją szkołę (studia):, jak nie wytrzymam to w sobotę się zerwę (same wykłady), bo chętnie bym posłuchał. A co do możliwości odsłuchu to ja tego nie rozumiem czemu tak się przed tym bronią, może nie mają zaplecza. Ale jak już spłacę obecny sprzęt to chyba będę celował w dobry kit. Martwi mnie tylko trochę mój creek, on chyba by tego nie pociągnął w końcu to tyko 40 wat.

• 11 miesięcy później...

Mialem kiedys monitor MS Akustyka na SS9300 i Vifa 18cm PL i brzmialo...nie za bardzo.

Te kolumny wbrew zapewnieniom konstruktora nie graly rowno i draznilz mnie tak bardzo ze szybko sie ich pozbylem.

A potem skorzystalem z oferty Qba ... i zagraly u mnie super monitorki na SEASach. Polecam !!!

słuchałem ze 2 modele akustyka i to są KITY w pełnej okazałości. Zawsze jednak własciciele tłumaczyli to "nie wygrzaniem" lub innnym równie podobnym głupim argumentem. Znacznie lepiej zainwestować we wspomnianą już Qbę czy chociażby Akkusa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.