Skocz do zawartości
IGNORED

Wejścia analogowe CA Azur 540R

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanko do posiadaczy CA Azur 540R, 540v2, 640R: czy odtwarzacz (powiedzmy do odsłuchu stereo) CD ew. DVD podłączacie do wejścia analogowego CD/DVD („1” na zdjęciu) czy do wejścia analogowego 6.1 Direct IN do kanałów przednich („2” na zdjęciu)?

Testowaliście różnice w brzmieniu tych dwóch torów sygnału ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32461-wej%C5%9Bcia-analogowe-ca-azur-540r/

Osobiście mam podpięte do analogowego CD/DVD ale tylko z tego względu, ze czasami (zwłaszcza jak słucham cicho) używam subwoofera, a o ile pamiętam jak podpinałem pod direct 6.1 nie można było go wtedy włączyć. Jeśli chodzi o porównywanie brzmienia to przymierzałem się wielokrotnie, ale jakoś do dziś nie doszło do tego :) Może ktoś już to robił to będę przynajmniej wiedział czy warto to sprawdzać ;) Pozdrawiam

No i po testach.

Wejście coaxialne przegrało w analogowym CD/DVD ale najbardziej niesamowita różnica w jakości dźwięku jest na korzyść wejść frontowych Direct IN dla 6.1. Pomijane są w torze sygnału wszelkie regulacje barwy, dekodery itp. i to czyni dźwięk czystszy, bardziej dynamiczny i plastyczny, bez cyfrowych naleciałości. Nieprawdopodobne są te końcówki mocy w 540R, pod warunkiem oczywiście podłączenia źródła dobrej jakości, a mój Samsung HD950 spisuje się w tej roli świetnie (ma najlepszy balans tonalny z wielu odtwarzaczy jakie słyszałem w cenie do 2000 PLN (!).

Interesuje mnie jeszcze regulacja poziomu głośności dla każdego kanału od -10 do +10 dB, czy cyfrowa regulacja poziomu jest robiona z udziałem jakiegoś przedwzmacniacza czy tylko jest to elektroniczny potencjometr jako element „bierny”, wówczas na poziomie +10 dB końcówka mocy wydawałaby się lepiej wysterowana (przy jednoczesnym zmniejszeniu poziomu całkowitego wzmaka z np. –45dB do –55dB.

Spróbuję jeszcze z Samsunga dźwięk zamiast z wyjść stereo CD/DVD („4” na rys.) puścić z wyjść gniazd frontowych 6.1 („2” na rys.) do końcówek mocy CA.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.