Skocz do zawartości
IGNORED

The Doors 40th Anniversary Mixes....

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie: "mixes". Kto słuchał płyt z tej serii? Czy "rdzenne" utwory z poszczególnych płyt są pozmieniane. Bo z opisu na stronie wynika, że pododawano backvocale, klawisze, gitary itd. Czy to słychać ? Jeśli tak jest, to co sądzicie o robieniu czegoś takiego ? Nawet przez Botnicka i resztę zespołu... Czy jak dożyją do pięćdziesięciolecia znowu wydadzą jeszcze lepsze wersje ?

https://www.audiostereo.pl/topic/32536-the-doors-40th-anniversary-mixes/

Podejrzewam że dotyczy to głównie lub wyłącznie bonus tracków (zob. dopiski w nawiasach do tytułów).

Nagrania są na nowo masterowane (a nie tylko re-masterowane) z miksów lub sesji wielośladowych. Szczególnie powinna na tym zyskać pierwsza płyta. Coś tam słyszałem w Trójce, ale się nie wsłuchiwałem aż tak, poza "Break On Through" gdzie brzmi to doskonale, blachy nie szeleszczą i słychać więcej detali w tym nagraniu (np. w prawym kanale też jest jakaś scieżka perkusyjna - niezłe zdziwienie).

Kiedyś z nedj'em rozpracowywaliśmy kilka taktów tego utworu i tam jest tyle nut, muzyki, niuansów, że szok!

Mam nadzieję że będzie miodzio - posłuchaj np. pierwszych i ostatnich sekund "Light My Fire" - oryginalnie na początku i na końcu ten utwór za zupełnie inne brzmienie, nasycenie, wysterowanie, dynamikę i fakturę, "czuć konsoletą", że był mocno "manipulowany" poziom przy nagrywaniu i miksowaniu.

Odsłuchałem "Waiting for the Sun" - tylko przez iRivera - ale już on pozwala na wstępną ocenę.

Dużo basu, którego było nader skąpo, większa dynamika. Popodciągano sporo zamazanych dotąd scieżek (na Love Street piękne jest gwizdanie Jima...), rozszerzono plany. 2 bodajże utwory z rdzennej płyty zaczynają się od mikro gadanych intr... Brzmienie na poziomie XXI wieku (choć czy naprawdę poziom realizacji aż tak się generalnie podniósł przez te 40 lat - moim zdaniem współczynnik gniotów jest nadal wysoki). Chyba pójdę po pozostałe płyty (bonusy je obronią w najgorszym wypadku)

Posiadam dwie plytki z remasterowanej serji:

the doors

la women

i jakos ciezko mi je ocenic , niby jest troche lepiej ale nie mozna tu mowic o wielkiej roznicy z wyjatkiem nagran dodatkowych.Nie ma tu takich smialych aranzacji jak na The Beatles-Love ktore to bardzo mi sie podobaly.

Minęło zaledwie parę dni od premiery, czy warto wymieniać poprzednie remastery. Jeśli ktoś porównywał niech się wypowie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Słuchałem całej serii w wersji HDCD i jestem z 100% za !!!

Dzwiek miekki, cieply i "nowoczesny", osoby mlode przyzwyczajone do obecnego sposobu nagrywania dziwia sie ze to juz ma tyle lat !!!

Te nowe wydanie zawiera 6 płyt studyjnych w wersji CD i DVD-Audio. Polecam BOX - kosztuje prawie tyle samo, a edytorsko o wiele lepiej wydany.

Każdy z 6 albumów zawiera po dwie płyty:

- 1 . tradycyjne stereo remaster

- 2. dodatkowo po 2 klipy video oraz wersje płyty w nowym mixie DD/DTS stereo i 5.1, gleria zdjęc.

uwaga dla kolekcjonerów (zwłaszcza przy zakupach internetowych);

od niedawna dostępna jest wersja slipcase rzeczonego boxu - bardzo mocno zubożała edytorsko ale w zasadniczo korzystniejszej cenie;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

...polecam zapoznać się z poniższym (szczególnie str 4)

Ukryta Zawartość

fragment:

The Perception Boxed Set and the Perception slipcased 6 albums version are the exact same music on the exact same formats. Both contain the '99 remasters on CD, and the new mixes on DVD.

If you want the new 40th anniversary mixes on CD, return what you bought and just buy the six new reissues, which ar $11.98 each, and contain the new 40th anniversary mixes on CD, with all the outtakes, just like you seem to be looking for!

Thanks - Jeff

Jeff Jampol

The Doors Music Co.

Los Angeles, CA

pzdr

Ukryta Zawartość

W boxie Perception

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są to płytki HDCD, tak przynajmniej rozpoznaje je Yamaha DVD-S657. A tak przy okazji - dopiero po roku jej użytkowania zauważyłem, że ma taką możliwośc.

Ukryta Zawartość

Witam

Mam prośbę. Ponieważ chcę kupić ten box DOORS'ów w wersji slipcase chciałbym się w 100% upewnić że zawiera on te same płyty (tzn. zremasterowane cd z bonusami i dvd na których jest każda płyta w wersji 5.1) co wersja droższa. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Piotr

...to wkleję raz jeszcze (za Jeff Jampol, The Doors Music Co.):

"The Perception Boxed Set and the Perception slipcased 6 albums version are the exact same music on the exact same formats. Both contain the '99 remasters on CD, and the new mixes on DVD."

...czyli pod względem zawartości formatowej jak i muzycznej jest wszystko to samo; remastery CD znane z wydań z 99r + nowy mix DVD

pzdr

Pytatm czy aby na pewno w wersji slipcase są dvd z mixem 5.1 każdej płyty ponieważ szukałem nie przesadzając 2 godziny w internetowych sklepach opisy wersji slipcase i wszędzie na dvd wymienione sa tylko po 2,3 teledyski, ani słowa o mixie 5.1. Dzwoniłem do Empiku w Warszawie, do obsługi klienta, pytam o wersję slipcase a Pani ku mojemu zdziwieniu uparcie twierdzi że w tej wersji jest 12 płyt CD, a nie ma tam dvd. Pytam co jest na 6 pozostałych, niestety nie wiedziała.

• 2 miesiące później...

Witam,

Pozwole sobie odswiezyc troszke temat. Wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem wersji slipcase boxu Perception. Potwierdzam, ze wersja ta posiada dodatki w postaci DVD do kazdej plyty, na ktorym znajduje sie mix 5.1 (w DD i DTS), a plytki CD rozpoznawane sa jako HDCD (odtwarzacz Yamaha). Co do spostrzezen po pobieznym odsluchaniu plyt - wersje na CD wydaja sie byc niepoprawiane - slychac zdecydowanie "stare brzmienie" dawnych lat i dzieli je przepasc z wydaniami z DVD. Po wlozeniu DVD i przesluchaniu tych samych utworow (nawet w stereo) brzmienie zmienia sie diametralnie - calosc sprawia wrazenie nagranego "wczoraj" z pieknie brzmiacymi blachami i poprawionym basem. Czy w takim razie wersje na CD sprzedawane osobno (jako plyty wydane na 40-ta rocznice) sa wersjami niepoprawionymi czy poprawionymi? Bo przyznam sie, ze troszke sie zdziwilem i pogubilem zarazem.

Rozroznijmy dwie rzeczy:

- plyty "Digitally Remastered" ("Remastered from the original 2 track masters to 96khz 24bit digital by Bruce Botnick and Bernie Grundman") wydane przez Elektre

Te nabyc warto, jakosc dzwieku poprawiono zachowujac jednak oryginalnego ducha utworow.

- plyty "40th Anniversary Mixes" wydane przez Rhino

Te mi zupelnie nie leza.

Proponuje posluchac utworu L.A. Woman na obu wydawnictwach i porownac.

W takim wypadku jakie wersje znajduja sie na CD z Perception? Bo wersja CD i DVD z Perception tez sie roznia (na DVD czasem pojawiaja sie jakies backvockale a na CD tego nie ma i brzmienie utworow jest inne, starsze) Czy to jeszcze jakas inna wersja?

Ktore sa w boxie nie wiem, pojedyncze albumy mozna poznac po pudelku.

"zwykly" remaster ma srebrna okragla naklejkke z prawej i srebrny pasek "Digitally Remastered" w zwyklym jewel case.

Nowe mixy maja zaokraglone rogi pudelka i inna naklejke.

Ukryta Zawartość

post-15727-100008353 1184841571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.