Skocz do zawartości
IGNORED

małe głośniki - niska częstotliwość

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

A jak to jest z tym zatykaniem bassreflexu? Można to robić w każdej kolumnie, czy może to wpłynąc niekorzystnie na pracę głośników itp.? Wiem, że czasem producent dołącza do zestawu gabki, ale to się raczej rzadko trafia.

>> misiomor

takie monitorki małe z membraną bierną kiedyś technics robił, dokładniej, to chyba było tak, że one były trzydrożne, ale przez bierną w bandpasie szły niskie, znaczy się wiem, wiem, że i kef i celestion kiedyś, ale tylko u technicsa widziałem dosłownie monitorki

a co do membrany biernej to trochę mnie to nie przekonuje, no bo jak by nie było ciężej ruszyć głośnikowi membranę bierną niż powietrze w rurze, czyli przy tak niewielkich skrzynkach i głośniku??? efektywność? - mówiąc o monitorach,

po drugie membrana bierna w porównaniu do bassrefleksu będzie przenosiła o ciut wyżej,

czyli odwołuję aha i może jeszcze coś się w tym kryje?

>> GT

zatkać to możesz w każdym, ale nie w każdym monitorze ujdzie brzmieniowo, zależy od możliwości zamnkniętego głośnika do pracy w układzie zamkniętym, dostrojenia bassrefleksu itd. - trzeba by sobie sammemu sprawdzić, jak duża strata (rzadziej korzyść)

dodatkowo osłabia się wytrzymałośc mocowa głośnika, zauważ, że jak zatkasz refleks, to głośnik zacznie się znacząco mocniej wychylać, no i przy większych natężeniach dźwięku może się "wypluć"

Chruper masz na myśli takie głosniki technicsa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśłi tak i miałes z nimi do czynienia to chętnie poznam Twoje zdanie, może da się cos poprawić, ja to mam i myślę np. o zmianie wysokotonowego, bas, jak z tak małych kolumienek, zwłaszcza przy zmiejszonej objętości wewnątrez przez klatkę na wysokotonowy i średniotonowy, jest całkiem niezły, ale chyba chodzi tu o częstotliwosc odcoęcia, z tego co wiem 120 Hz, czy potkałes się z innymi kolumnami o takim podziale 120 Hz i 4 KHz? Gdybym chciał zmienić w tej wieży kolumny na większe miałbym raczej problem z doborem kolumn, bo jest biampling i aktywne zwrotnice w amplitunerze, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

nie, no co Ty, to nie te, te są normalne trzydrożne

kiedyś technics robił serie zestawóch głośnikowych, w kórych monotwał takie płaskie membrany bierne w kształcie prostokąta

o już znalazłem na necie o takieło

Ukryta Zawartość

post-9955-100004318 1176406065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ganzz_gut

no na szczęście jeszcze nie da się określić jak coś gra z samego tylko wyglądu i własnych przekonań, a słuchałem i mnie urzekły, ale twedy nie było mnie na nie stać :

• 7 miesięcy później...

No dobra . . . jak grają "przekombinowane" głośniki?

Grają normalnie, czyli przeciętnie, równo, bez przekombinowań itd. - ktoś się nastarał przy projektowaniu. Jest jednak jedna inność . . . w zakresie basu, grają jakby stały dwie paczki z 25 membranami :). Naprawdę. A głośnik jest wielkości M2.

gdyby wszystko bylo tak banalne jak wielkosc to faktycznie by sie sprawdzalo tymczasem parametrow jest znacznie wiecej i duze glosniki moga zagrac wspanialym nieudawanym dzwiekiem juz w kilku metrach kwadratowych, niestety obecna moda nastawiona jest w stone tworzenie duzego cisnienia z malych skrzyneczek i mamy co mamy czyli cos bardzo odleglego od przyzwoitych wybrzmien

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.