Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywarka DVD-usuwanie części nagrania

calghar

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy. Czy jest jakiś sposób,aby zniwelować to krótkie,ale denerwujące zatrzymanie obrazu w miejscu po usunięciu części nagrania? Mam nagrywarkę Panasonic RH 55. Proszę bardzo o pomoc

....a sprawdzałeś to na innym odtwarzaczu??

Dlaczego tak "piszę"?

Ano w w Pioneerku (stary model) mam funkcję, która specjalnie uwidacznia cięcie (oczywiście jest to do wyłączenia).

Jednak przy normalnym odtwarzaniu (na niej, czy innych DVD) - miejsce cięcia niewidoczne.

Możesz też mieć inny problem (znowu na podstawie swojej nagrywarki):

a/ gdy dokonuję cięcia w trybie ogladania - bedzie "skok" bo chyba tnie tylko z dokładnością do 1 sek

b/ gdy jestem w trubie edycji , to ciecie jest z dokładnością do 1/25 sek !!!!!

Pozdrawiam.

Jak sprawuje Ci się sprzęt w obsłudze divx i xvid?

Czy odczytuje wszystkie płytki w tym formacie i czy bez problemów możesz zrzucać filmy w tych formatach z płytki na HDD?

Proszę o spostrzeżenia bo chyba zamienię swój sprzęt na tę nagrywarkę.

Ja przestałem robić "wytnij" robie tylko "podziel" to daje lepsze efekty oczywiście nie w każdej sytuacji jest to rozwiązanie. Przy wycinaniu faktycznie zostawało wiecej niż bym chciał.

pluto1973 Jest tak - divx i xvid chyba czyta wszystkie, mam ich ok.50 i nie było problemu. Gorzej z tekstem.Tutaj nie zawsze sobie radzi.Nie potrafię napisać dlaczego . Nagrywarkę kupiłem głównie po to,aby zgrywać na płyty filmy z mojej amatorskiej kamery,nagrywać na płyty filmy z telewizji,których nie można dostać w sklepach,aby obejrzeć program kiedy mnie nie ma w domu,aby zrobić sobie kolekcję programów z National Geografic. Jako odtwarzacz dvd nagrywarka nie spełnia moich oczekiwań.Ma zbyt mało funkcji jeżeli chodzi o odtwarzanie filmów i słuchanie muzyki,dlatego kupię sobie jeszcze dobry odtwarzacz.Mam na myśli Denona 1930.Jeżeli chodzi o czytanie divx xvid i nie chcesz mieć problemów z tekstem to kup sobie LG RH 200 ale jego cena jest wyższa o ok 500zł. Jest jeszcze model LG RH 276 chyba lub286,ale ten model jest okrojony o wiele użytecznych funkcji.

Jestem posiadaczem nagrywarki dvd LG RH 188 i od pewnego czasu mam problem z odpalaniem płytek (głównie cd) z plikami divx i xvid i kopiowaniem tych plików z płytki na HDD, chociaż na początku wszystko śmigało extra.

Czasem podobny problem mam z płytkami dvd z tymi plikami.

Pytam użytkowników nagrywarek z HDD o swoje spostrzeżenia z obsługi sprzętu bo próbuję dojść, co się u mnie stało-chyba nic z laserem, bo płytki dvd z filmami w tym formacie ładnie odtwarza, chociaż raz zdarzyło mi się, że zawiesiła się na filmie, który wcześniej pięknie chodził.

LG RH 200 różni się od mojej poza ceną i wyglądem zewnętrznym pojemnością HDD, wejściami kart pamięci i wyjściem HDMI, reszta wszystko to samo.

Nawiasem mówiąc u mnie też przy usuwaniu części nagrania występuje chwilowe zatrzymanie obrazu.

Pluto - mam pytanie.W jakim celu nagrywasz divx na twardy dysk.Pytam dlatego,bo zauważyłem,że dla wielu ludzi ta właśnie opcja jest bardzo ważna przy zakupie nagrywarki,natomiast dla mnie jest to nie istotne.Co do twoich problemów z divx to nie wiem gdzie tkwi przyczyna,ale poradzę ci jedno,nie przejmuj się tym,poczekaj jak coś walnie konkretnie,bo w serwisie z taką usterką cie oleją.Wiem coś o tym,bo to przerabiałem przy innej okazji.Jeżeli chcesz wymienić sprzęt na nowy to poproś znajomego elektronika,aby ci umiejętnie popsuł na amen tę nagrywarkę.Dobry fachowiec będzie wiedział jak to zrobić.A mój Panasonic na razie chodzi bez zastrzeżeń.

Calghar-mój ziomal posiada kupę filmów w divx na płytkach, a ja jeśli mam taką możliwość zrzucam sobie z płytki na HDD kilkanaście filmów w celu późniejszego obejrzenia. Nie ukrywam, że obsługa divx była jednym z ważniejszych argumentów przy zakupie nagrywarki-jeśli producent chwali się taką mnogością obsługiwanych formatów i ja płacę za to ciężkie pieniądze, to to ma chodzić!

Do tego wszystkiego nagrywarka zaczęła mi sie zawieszać.

Mam ją 4 miesiące i jeśli nie usuną usterki za pierwszym razem to reklamuję drugi raz z tego samego powodu i tak dalej aż do czterech razy, po czym jeśli usterki nie usuną to przysługuje mi wymiana sprzętu lub zwrot gotówki.

Czy długo posiadasz tę nagrywarkę?

Podobno mają one problemy z polskimi napisami (wiadomość z forum).

To prawda.Nie zawsze czyta napisy.Czasami potrafi czytać przez ok.20min.,a potem nie.Divxów nie wgrywałem na twardy,nie wiem nawet czy można.Jeżeli chodzi o przerwy przy wycinaniu fragmentów obrazu to sam sobie poradziłem przypadkiem.Otóż przerwy pojawiały się,gdy obraz odtwarzałem w oknie edycyjnym.Jeżeli to samo oglądam na pełnym ekranie,to przerw nie ma.Jeżeli mam ci poradzić ,a divxy są naprawdę dla ciebie tak ważne to nie kupuj tej nagrywarki.Ja do divx kupię sobie chyba najtańszy odtwarzacz,może WIWA,bo z tego co wiem to czyta chyba wszystko.Moja propozycja dla ciebie to kupno osobnego twardego dysku,zamontowanie go w komputerze i przechowywanie Divx właśnie na nim,i sukcesywne kopiowanie na CD-RW.Wiem że nie oto ci chodzi,ale chyba nie ma nagrywarki, która spełniłaby twoje oczekiwania.

Ja kupiłem WIWĘ jeszcze przed nagrywarką i powiem Ci, że faktycznie czyta wszystko co do niej do tej pory załadowałem. Miałem z nią drobny problem-zaczęła mi się zawieszać a do tego mój junior zrobił taki numer, że w środku znalazły się naraz dwie płytki, z czego jedną wyjąłem, natomiast o drugiej dowiedziałem się po powrocie sprzętu z serwisu-wady usunęli na gwarancji i zaktualizowali soft (teraz jest ciekawszy). WIWA kosztowała mnie 200 zł i za tą cenę to jest to sprzęt full wypas.

Nagrywarka LG pojechała do serwisu, zobaczymy co tam wymyślą.

Czy próbowałeś kopiować film z płytki w formacie DVD na HDD i z powrotem na płytkę np. DVD-RW?

U mnie przy tej operacji nagrywarka już przy kopiowaniu z płytki na HDD gubi format obrazu (z 16:9 robi się 4:3) i tak już zostaje po ponownym zrzuceniu na płytkę.

do pluto1973

>Czy próbowałeś kopiować film z płytki w formacie DVD na HDD i z powrotem na płytkę np. DVD-RW?

>U mnie przy tej operacji nagrywarka już przy kopiowaniu z płytki na HDD gubi format obrazu (z 16:9

>robi się 4:3) i tak już zostaje po ponownym zrzuceniu na płytkę.

to jest ogólnie dosyć ciekawy temat, panas np nie pozwala nagrać na dvd-r /+r materiału w 16:9, wszystko w 4:3. Jedynie dvd-ram zawiera mpega którego nagrywarka widzi jako 16:9 ale już inne sprzety np komp widzi 4:3 (gdzies gupi info o proporcjach pixela)

Czy LG potrafi nagrać na płycie materiał 16:9 ?

Na razie próbowałem zgrać materiał na płytkę DVD-/+RW i na tych płytkach nagrywa się obraz w formacie 4:3.

Ale co ciekawe-przy kopiowaniu z płytki w formacie DVD (16:9) na HDD już gubi format obrazu (na HDD nagrane 4:3).

Natomiast przy kopiowaniu divx i xvid na HDD nie gubi formatu obrazu.

do pluto1973

>Natomiast przy kopiowaniu divx i xvid na HDD nie gubi formatu obrazu

bo tu proporcje obrazu narzucane są przez rozdzielczość divxa a nie proporcje pixela :-(

Z ciekawości zrzuce coś z płyty DVd na dysk, zobaczymy jak zapisze obraz który oryginalnie jest 16;9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.