Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie połączenie wybrać? (DVI czy HDMI)

Markkar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Który z tych przewodów lepiej wkuć w ścianę? Mam do podłączenia projektor (z hdmi) a z drugiej strony xboxa 360 i w przyszłości jakieś odtwarzacz HD. Xbox nie posiada wyjścia cyfrowego ale ma d-sub więc przez adapter na dvi idzie to podłączyć. Przez hdmi chyba już nie!? Co radzicie? Może jeszcze jakiś inny wariant? Oczywiście jakość ponad wszystko.

Proponowałbym oba tzn. osobno HDMI oraz D-Sub. Wówczas wybór źródła realizuje projektor. Odpada więc kwestia przełączania wtyczek-przelotek przy każdej zmianie źródła (odtw.HD, Xbox) lub inwestycia w przełącznik stand alone lub dodatkowe wymaganie od playera HD by miał pass-through dla sygnału analogowego.

Jeżeli trzeba tylko jeden kabel, to DVI (oczywiście w wersji "I"). Pamiętać jednak należy że każda przelotka w tym także DVI -> HDMI ogranicza maksymalną długość połączenia. Przy odległościach powyżej 10m stabilne 1080p dają tylko drogie dobrze ekranowane kable. Tani kabel przy takich długościach zapewnia co najwyżej 1080i/720p i wówczas każda przelotka-konwerter_pasywny to stąpanie po krawędzi.

A później wydłubywać kabel bądź kuć kanał pod drugi?? Niepotrzebne ryzyko moim zdaniem. Ja to bym nawet jeszcze komponent tam umieścił, nigdy nie wiadomo do czego się przyda.

wszystko co powyzej napisane sie zgadza, ale ja bym wolal pusta rure odpowiedniego przekroju, tak ze w zaleznosci od potrzeb mozna by przeciagnac dowolny kabel (nie zapomnij o wielkosc wtyku)

Zdecyduję się chyba jednak na komponent (do xboxa) i HDMI (do playera), DVI sobie odpuszczę. Co do pustej rury to nie ma szans. Zastanawiam się jeszcze nad gniazdami, bo coś mi się nie uśmiechają kable wystający ze ściany. Może nie tyle żeby mi przeszkadzały ale np wszystkie przewody do xboxa są z zarobionymi końcówkami. Więc chyba lepiej wpiąć je do podtynkowego gniazda niż stosować jakieś łączniki. To w przypadku komponenta. Z HDMI chyba lepiej zostawić wystający kabel bo na temat gniazd nic nie mogę znaleźć, może się mylę? Długość połączenia to 10m i ma być stabilne 720p.

D-Sub zapewnia teoretycznie wyższą jakość obrazu ze względu na oddzielne prowadzenie sygnałów synchronizacji, komponent w związku z szerszym rozpowszechnieniem daje natomiast większe pole manewru i więcej możliwych rozwiązań późniejszego problemu multipleksacji.

Najlepszym złączem dla sygnałów prowadzonych w kablach o geometrii koksjalnej jest BNC oraz złącza typu F. W rozwiązaniach budżetowych sygnał komponentowy prowadzi się na duże odległości właśnie koaksjalnymi kablami antenowymi (75 Ohm) o jak najmniejszej szeregowej rezystancji i łączy jesli trzeba popularnymi w technice sat "efkami". I sprawdza się to podobnież.

Nie ma złącz i wtyczek HDMI do montażu na kabel. Jest to prawdę mówiąc jeden z bardziej kretyńskich standardów. Przy paśmie 5GHz zastosowanie "twisted-pairs" jest pomysłem cokolwiek dyskusyjnym (beznadziejna tolerancja impedancji falowej), a każde złącze wymaga maszynowej precyzji.

Rozumiem że lepszym rozwiązaniem byłby d-sub (np typu przedłużacz) i do tego podłączenie xboxa. Oczywiście w przypadku gdy mamy sprecyzowane źródło sygnału. Do tego hdmi i na teraz wystarczy. Odpuszczam zatem komponent no chyba że jakimś jeszcze cudem znajdę trochę miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.