Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki w Jamo D570

EcstazY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W pewnym nieszczęśliwym wypadku zniszczeniu uległy 2 głośniki w klumnie Jamo D570: wysokotonowy i średnio-niskotonowy, czyli 2 górne głośniki. Nie wiem pod jakimi oznaczeniami mam szukać nowych oraz gdzie takie mogę dostać. Ewentualnie czy mogę zastosować jakieś zamienniki, albo czy jest sens ładować jakiś lepszy tweeter bez modyfikacji zwrotnicy?

Proszę o jakąś pomoc w tej materii, bo zależy mi na reaktywacji mojego zestawu.

Pozdrawiam

Przemek

https://www.audiostereo.pl/topic/33259-przetworniki-w-jamo-d570/

ptx, 3 Maj 2007, 10:45

>wysli je do sonus oliva wprowdzi poprawki i kolumny zagraja duzo lepiej.

Wyslij tam tez swoje AKG K-701 i B&W nautilus 800 - sonus oliva wprowdzi poprawki i zagraja duzo lepiej

pzdrw

soso

Polski dystrybutor Jamo z pewnością pomoże (jak będzie chciał). Mi ściągnął gniazda na wtyki do tych kolumn choć muszę przyznać, że wyłącznie chęć posiadania oryginału mnie do tego zakupu skłoniła, bo płaciłem jak za złoto. Z przetwornikami będzie raczej podobnie.

Skoro wyczytałeś, że siedzi tam Gradient to z pewnością jesteś obeznany z moim wątkiem o modyfikacji tych kolumn. Jak widziałeś relatywnie dużo wypowiadał się tam McGyver. Może on ma pomysł skąd ściągnąć Gradienta i przede wszystkim którego Gradienta. Jeśli Ci jednak nie zależy na odbudowaniu tych kolumn do 100% oryginału to pogadaj z McGyverem o ich modyfikacji. Tyle, że wymienić tweeter na inny to koszt dwóch przetworników + modyfikacja zwrotnicy, a ruszenie średniotonówek to już 4 głośniki i modyfikacja zwrotnicy. W tym momencie wątpie aby było warto się w to bawić. I to nawet biorąc pod uwagę cenę tych kolumn zanim można je było cholernie okazyjnie kupić na wyprzedaży.

Tak czy inaczej, życzę powodzenia i jestem ciekaw co uda Ci się załatwić.

Słuchając rozumu....

soso >Wyslij tam tez swoje AKG K-701 i B&W nautilus 800 - sonus oliva wprowdzi poprawki i zagraja duzo lepiej<

gdyby jamo d 590 graly dobrze to bys ich nie sprzedawal :).w cichych odsluchach sa bardzo dobre natomist w glosnisjszych po godzinie odechciewa sie sluchania.to samo pewnie jest z d 570.naprawde niewielkim kosztem mozna z tych kolumn wyciagnac wiecej wystarczy ze spytasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co do akg niestety Andrzej Witek nie zajmuje sie przerabianiem sluchawek ale jak juz bedzie to napewno wysle :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ptx, 3 Maj 2007, 20:08

>gdyby jamo d 590 graly dobrze to bys ich nie sprzedawal :).w cichych odsluchach sa bardzo dobre

>natomist w glosnisjszych po godzinie odechciewa sie sluchania.to samo pewnie jest z d 570.naprawde

>niewielkim kosztem mozna z tych kolumn wyciagnac wiecej wystarczy ze spytasz

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co do akg niestety Andrzej Witek nie zajmuje sie przerabianiem

>sluchawek ale jak juz bedzie to napewno wysle :).

Zalezy z czym D590 graja. U mnie z Audio Analogue bylo naprawde fantastycznie i popatrz- wyparly je dopiero kolumny za 18 tys. zl. Mowi to cos?

Jezeli tak wierzysz w pana Witka to wierz, wolno Ci. Ja wierze w Pana Baeka, ktory robi kolumny od 20 lat majac do dyspozycji 50 ludzi i wszystko co osiagalne w wiodacej fabryce kolumn na swiecie.

Byl tu juz watek o cudotworcach, ktorzy ze 'zwyklego' CDP robia cacko za 300 zl. Potem okazuje sie, ze podbijaja napieci na wyjsciu z 2V do 4V. Wszystko na ten temat. Reszta to psychologia - dalem 3 stowy to 'musi'grac lepiej. I gra. Kolumna to wiele rzeczy, liniowosc, zgodnosc fazy, rezonanse, piki i dolinki w charaktrystyce, charakterystyka modulu impedancji itd. Cos poprawisz a jednoczesnie cos spieprzysz. Efekt 'pierwsze wrazenie' moze byc rewelacyjny ale predzej czy pozniej to co zepsute da o sobie znac. Taki zycie. Sprzet to delikatna materia i grzebanie nie zawsze jest wskazane.

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zalezy z czym D590 graja. U mnie z Audio Analogue bylo naprawde fantastycznie i popatrz- wyparly je dopiero kolumny za 18 tys. zl. Mowi to cos?<

u mnie graly z delta studio kt 88 :) (moze faktycznie to za slaby sprzet do jamo )

ptx, 3 Maj 2007, 20:51

>>Zalezy z czym D590 graja. U mnie z Audio Analogue bylo naprawde fantastycznie i popatrz- wyparly

>je dopiero kolumny za 18 tys. zl. Mowi to cos?<

>

>u mnie graly z delta studio kt 88 :) (moze faktycznie to za slaby sprzet do jamo )

To nie tyle 'za slaby' czy nie ale dopasowany czy nie. D590 i krew z uszu? Slucham muzyki kilka godzin dziennie. Gdyby bylo tragicznie to juz bym sie dawno wykrwawil ;-)

pzdrw

soso

Otrzymałem odpowiedź. Zasugerowano mi kontakt z serwisem KONSBUD HI-FI z Piaseczna. Nie miałem okazji jeszcze tam dzwonić i dopiero w poniedziałek uzyskam taką możliwość. Zobaczymy z jakimi kosztami będzie się wiązać zamówienie tych części.

• 3 tygodnie później...

No to masz wielkie szczęście. Wygląda na to, że Konsbud zszedł na ziemię....

Skoro masz już z nimi kontakt i to w sprawie przetworników to spróbuj dowiedzieć się co to są dokładnie za głośniki. Jaki producent, który model. Z pewnością da to szansę do kolejnej zabawy w DIY.

Słuchając rozumu....

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Przyłączam się do kolegi ! Jestem ciekaw ile kosztuje wooferek ? Razem szacuję koszt głośników na około 300 zł;

/ kolumnę - hm daje do myślenia gdy przywołam sobie w myślach cenę tych kolumn w salonach ... Jedno jest pewne warto zakupić te głośniczki (szczególnie średniotonówki) do konstrukcji rozwojowych bo mają olbrzymi potencjał !

• 1 miesiąc później...

Niestety takich danych się nie udostępnia, a oznaczenia głośników na paczce są bardzo kodowe- tzn. na potrzeby firmy. Niestety wysokotonówka trochę różni się od tej oryginalnej, co nie znaczy, że gra gorzej. Musiałem przetranferować przedni krążek plastiku, bo nowo przysłany nie miał odpowiednich wcięć tak aby pasował do otworu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.