Skocz do zawartości
IGNORED

PROJEKTOR DO 3000 zł

pikacz

Rekomendowane odpowiedzi

"potrójne RGB"?

chodzi Ci o wyjście component (3 x RCA)?

Jeśli to jest component (jak sądzę) to zdecydowanie podłączyć nim. Tani i niezły kabel 3 x RCA (np. hama, który 10m kosztuje w electroworld 59zł) w zupełności wystarczy.

znalazłem jeszcze taniej elektryczne w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

np. z serii Cumulus X

Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że lepiej weź ekran 4:3 (180x135cm) albo nawet 1:1 (180cmx180cm).

Dlaczego?

No bo jak ma być przymocowany do sufitu, to inna jest pozycja patrzenia. Żeby nie było tak, że musisz zbyt zadzierać głowę do góry oglądając film, bo jest to niewygodne! Zmierz sobie gdzie może być optymalnie dolna krawędź ekranu (komfort oglądania) i dobierz do tego wymiar pionowy ekranu 135cm lub 180cm (nie znam wysokości pokoju).

Przeczuwam, że jednak 180cmx180cm będzie najlepszy do tego celu - 1200 zł brutto (a jest tylko 24zł droższy od 180cmx135cm ;). Mają wersję matt grey g=0.8, więc jest ok.

Ukryta Zawartość

Tak - Chodziło mi o 3 x RCA - Component.

Zmierzyłem i maksymalnie mogę ekran opuścić na wymiar 170 cm od sufitu. Uzbierało sie troche sprzętu - testuje co troszkę nowe rzeczy i niestety nie mogę zrezygnować z tego co mam :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie szukaj ekranu 160 x 160 cm. Obraz bedzie jeszcze lepszy. Niestety mało jest ekranów o szer. 160 cm i do tego szarych. Jak powiedziałem biały mat od biedy może być, ale tylko, jeśli nie znajdziesz szarego nigdzie.

Benq w100 jest jasny i kontrastowy, w trybie eco lampy (cichym - 25dB) daje aż 388 ANSI lumenów w trybie "kino domowe" (tak zmierzyli w projectorreviews). Ale, jest jeszcze tryb "pokój dzienny" jaśniejszy (!!) też w trybie ekonomicznym (4000 godz. na lampie). Szkoda nie wykorzystać takiej "mocy świetlnej" na szary ekran poprawiający kontrast i głębię.

Wiesz - zawsze mogę kupic 180 - a nie do końca go rozwijać. Tym bardziej że i tak przeważnie będzie rozmiar 16:9 - więc nie trzeba aby był kwadrat dokładny.

Czekam na przypływ kaski i kupuje ten projektor oraz ekran. Czas sie pobawić w końcu. Klocków leży u mnie dosyć dużo - trzeba to podłączyć i się cieszyć ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.