Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do Kenwood KD-990, KD-8030

cossac13

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś eksperymentował z wkładkami do ww gramofonów lub bliźniaczo podobnego KD-7010. Gram od kilku godzin na Ortofonie 530 Mk II ale nie wiem czy wkładka nie ma zbyt dużej podatności (Compliance, dynamic, lateral: 25 µm/mN) w stosunku do ramienia w Kenwoodzie. W danych technicznych ramienia jest np. ze można stosować wkładki od 2 do 12 gram ale nie było i nigdzie nie znalazłem jaka jest jego masa efektywna. Mogę się tylko domyślać że jest pow. średniej. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tym temacie proszę o podzielenie się wiedzą.

https://www.audiostereo.pl/topic/33630-wk%C5%82adka-do-kenwood-kd-990-kd-8030/

Te gramofony lubia ciezkie i porzadne wkladki MC. Duzo na temat tych gramofonow mozna znalezc w sieci. Sa nawet fanatycy;) Ja nie eksperymentowalem, ale zbieralem na ich temat wszystkie informacje, poniewaz chcialem nabyc jeden z tych modeli. Te gramofony mialy kilka roznych ramion, ale raczj dosc ciezkich. KD-990 to nawet seryjnie posiadal dwa typy ramion. Wystarczylo wykrecic ramie i z S-ki robilo sie proste. Pozadne pudelka. Super wyglad i super naped.

Pozdrawiam

Asterix

Dzięki za tą informację. Jest to dla mnie wskazówka w którym kierunku iść. Wydaje mi się, że decydującą cechą jest tu właśnie podatność wkładki, czyli mówiąc "prościejszym" językiem stopień sprężystości cantilevera z igiełką.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś wiedzę na ten temat proszę o wypowiedź.

....mam przed sobą niemieckie AUDIO z 91 roku i jest KD-990 w klasyfikacji gramofonów, niemcy testowali go w zestawieniu z wkładką Van den Hull DDT, ale widzę,że ta właśnie wkładka była powszechnie stosowana w testach.

Na maginesie - test był zamieszczony w nr. 10/86 Audio, Kenwood zebrał 84 punkty i tzw. pięć "uszek" , jego cena wynosiła 900 DM i został ulokowany w Spitzenklasse.

Goldring bez wątpliwości jest OK ale w moim systemie wszystko (wzmak, kolumny i pre) jest po jasnej stronie Mocy więc może być trochę za ostro. Myślę o kupnie wkładki Denon DL 110 lub 160. MC HO. Podatność ma o połowę mniejszą niż Ortofon 530 jak i rozpatrywana przeze mnie opcja Sumiko Pearl. Co o tym sądzicie?

....grałem jakiś czas na Denonie DL-103 , brzmiało bardzo dobrze, z dużym basem, ale....nie bardzo to zestawienie "wyrabiało" się w końcówkach płyt ( tzw. ostatnie rowki) było słyszalne znaczne zapiaszczenie np. w wokalach. Nie mogłem sobie z tym poradzić, sprzedałem Denona, choć może było w tym jakieś moje niedociągnięcie w kalibracji.

DL-110 gra bardzo rowno. Niektorzy mowia nawet, ze za bardzo "kompaktowo". Ja mam ja u siebie w systemie i gra na prawde bardzo dobrze. Jednakze nie wysterujesz nia kazdego pre RIAA dla MM. Ja u siebie uzywam pre dla MC z odpowiednio ustawionym dzielnikiem na wejsciu.

• 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Witam !

przy okazji odświeżenia wątku mam pytanie do użytkowników KD-990 i podobnych - co mże być przyczyną w/w gramofonie zbyt szybkiego opuszczania i podnoszenia ramienia ? na jakiej zasadzie odbywa się w nim spowolnienie (tłumienie) opuszczania/podnoszenia ramienia ?

>conri

z tego co zauważyłem winda uruchamiana jest za pomocą elementu nazywanego chyba solenoidem (o ile się nie mylę) natomiast samo tłumienie opuszczania wyglada na to ,że jest oparte na drobnozwoistej cienkiej sprężynce osadzonej na osi windy - tak to przynajmniej wygląda na oko (laika)

myślisz ,że może tam być też smar ?

>adamsobo

czy źle ustawiony antyskating może mieć wpływ na działanie windy opuszczania/podnoszenia ramienia ? czy wręcz na jej uszkodzenie ?

powiem szczerze,że ramionko antyskatingu mam podniesione do góry czyli jest jakby wyłączony z działania - tak moim zdaniem powinno być ,jeśli po sprawdzeniu na szklanej, idealnie gładkiej płycie w tej własnie pozycji dzwigienki antyskatingu ramię gramofonu stoi i nie odjeżdża w żadną stronę.

p.s.

postaram się zaraz załączyć jakieś zdjęcie mechanizmu tej widny

1 to właśnie owa oś windy ze sprężynką, 2 to dzwigienka podnosząca i zwalniający ją na dół, 3 to mechanizm załączający ową dzwignienkę (2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bankowo. sprezyna odciaga .a smar spowalnia. Nawet w krajowych bernardach , danielach jest taki polimerowy hamulec na zwojach miekkich spr€zyn. Od lepkosci smaru zalezy szybkosc opadania.

dojście do tej sprężynki jest byle jakie, ale jakoś udało mi się nałożyć sporę porcję smaru (ruskiego gęstego ) podciągając ją to z jednej to z drugiej strony , niestety nic to nie pomogło. Rozbierać go, raczej się sam nie podejmę , zresztą nie wiem czy wiele by to zmieniło.

A może steruje tym jakaś elektronika ? może ten solenoid powinien mieć spowolniony ruch ?

Z tym smarem to jak w windzie SME , albo w naszych fonomastereach. Musi byc odpowiednio lepki.Był wątek na ten temat.Zwykły smar nawet gęsty nie załatwi sprawy.To tłumików jest na e bayu w 5 ml opakowaniach.wklep turntable grease .

• 3 tygodnie później...

Z ciekawostek na temat KD-7010 (to samo co 990) z Goldringirm nie udało się ustawić antiscatingu używając orginalnego ciężarka - musiałem dotoczyć nieco cięższy. Goldring nie jest szczególnie ciężką wkładką i było to dla mnie conajmniej dziwne. Faktycznie z jasnym systemem Goldring może być troszkę męczący - mój system do jasnych nie należy więc jest bardzo OK. I jeszcze jedna cecha - Goldring dość długo się układa. Nie słucham zbyt często ale z pewnością na początku grał dużo ostrzej zwłaszcza z podkładką gumową. Od czasu gdy płyta jest na filcu dźwięk się też trochę poukładał.

Dziwna sprawa z tą windą - aniscating z pewnością nic do tego nie ma. O problem można podpytać na www.vinylengine.com. - jest tam spora grupa maniaków znających się doskonale na wysokich japończykach DD (w porywach chołubiących takiego np. Kenia 990 bardziej niż Lina z ramieniem SME:)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.