Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft CD czy DVD -jakosc?

kopaczmopa

Rekomendowane odpowiedzi

Male pytanko odnosnie yamahy Pianocraft -czy jest jakas duza roznica miedzy modelem E410 i E810 . generalnie chodzi mi o roznice jakosciowa miedzy CD w e410 a DVD w E810, tak w ogole sa to w miare dobre napedy?

Kolejne pytanko jesli chodzi o podlaczenie wzmaka sluchawkowego do Piano, gdzie podlaczyc i czy to w ogole sie oplaca...czy zrodlo za cienkie na takie manewry?

https://www.audiostereo.pl/topic/33740-pianocraft-cd-czy-dvd-jakosc/

różnicy w dźwięku jako takiej wilekiej nie ma (ja przynajmniej nie wychwyciłem przepaści), cd jest szybsze i cichsze - jednym słowem wygoda w obsłudze. Dół czyli wzmaki są takie same.

Słucham tylko muzyki.

> kopaczmopa

Wzmak słuchawkowy podłącza się do wyjścia rec out. Na wzmacniaczu Piano-Crafta MD OUT lub TAPE OUT.

Czy to się "opłaca", czy "źródło za cienkie"...

Jeżeli wzmak słuchawkowy już masz, to za darmo możesz sprawdzić,

czy to jest lepiej, niż z wyjścia słuchawkowego P-C, czy nie.

Janusz z Torunia

podejrzewam yanoosh ze nikt mi nie da poodwracac wzmaka zebym sobie mogl wlozyc wzmacniacz sluchawkowy weń:) troche bez sensu ze wzmak sie wlacza do wzmaka a nie pod CD albo DVD i o to sie troche boje ze to traci sens.

> kopaczmopa

MOŻNA podłączyć wzmak słuchawkowy bezpośrednio do CD/DVD,

ale wtedy trzeba odłączyć od niego wzmacniacz i zamiast niego podłączyć wzmak słuchawkowy.

A w przypadku podłączenia wzmaka słuchawkowego do wyjścia REC OUT we wzmacniaczu,

sygnał ze źródła nie przechodzi przez układy wzmacniacza, a tylko przez przełącznik źródeł.

W ten sposób możesz przełączając źródła we wzmacniaczu podawać do wzmaka słuchawk. sygnał z różnych źródeł.

Janusz z Torunia

Aaaa... żeby nie trzeba było podłączać albo-albo (wzmacniacz albo wzm.słuchawk.),

to można zrobić tak, jak napisał Molibden - zastosować rozgałęźnik sygnału na wyjściu CD/DVD.

Wtedy sygnał z CD/DVD pójdzie i do wzmacniacza mocy i do wzm.słuchawk.

Janusz z Torunia

• 2 tygodnie później...

a tak w ogole co jest najslabsza czescia Piano? CDek(DVD), wzmak czy monitorki? wydaje sie ze ampli i monitorki sa dobre jak na ta cene ale chyba jakosc zrodla mozna jakos poprawic nawet budzetowym CD - czy sie myle?

i jeszcze jedno - gdybym chcial porownac np amplituner z PC do np zwyklego wzmacniacza Denona PMA 560 badz 860 ( badz innego starszego kolcka w granicach 500zl) to czy faktycznie te ostatnie sa duuuzo lepsze?

Nie znam tych modeli ale znam pianocrafta - ma duży potencjał - u mnie nawet dzięki życzliwości sąsiada i jego i mojej ciekawości - podłaczaliśmy je pod Spendory 2/3 i B&W CDM1 - i grało naprwdę nie najgorzej wzmacniacz od PC sobie z nimi radził doskonale.

Tak sobie myślę jak zagrał by pianocraft z zewnętrznym DAC np. Audionemesisa - mógł by być to naprawdę ciekawy systemik dający "popalić" nie jednym budżetowym konstrukcją firm uznanych za audiofilskie a przy tym za naprwdę nie duże pieniążki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.