Skocz do zawartości
IGNORED

Exact Audio Copy

okno

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem nie jest to wina jakichs zabrudzen soczewki itp tylko napedu Cd i pewnie nagrywarki. Przetestuj rozne nosniki moze ktorys pojdzie, ja temat odpuscilem. I jeszcze jedno nawet jak w programie EAC ustawisz zapis X1 /bo mozna/ to i tak nagranie pojdzie X4

Okno:

Kup płytki takie jak Verbatim Data Life Plus oraz TDK speed-x (najlepiej po dwie sztuki z każdej) i nagraj muzę z prędkościami 4x oraz 16x na Verbatimach i na TeDetKach i zobacz czy są różnice. Już ci kiedyś pisałem, że nie zawsze nagrywanie 4x pomaga.

A tu masz testa tego Lite-On`a, są też wypisane dostępne prędkości nagrywania :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak ja mam problem z EAC w XP, poprostu nie widzi mojej nagrywarki Plextora USB w WIN ME i 98 nie miał z tym problemów a tutaj niestety nie mogę nic nagrać, widzi jedynie CD, które mam wbudowane w laptopie...

WIecie coś na ten temat??

->lorpa

Może musisz mimo wszystko zainstalować sterowniki. Zobacz czy system widzi jakieś urządzenie przenoszenia danych USB, będziesz wtedy wiedział czy win2000 nie widzi nagrywarki czy kieszeni.

Gość okno1

(Konto usunięte)

ja od wczoraj walcze z EAC i nadal przy ostatniej fazie wypalania nie moze ustalic predkosci wypalania. sciagnalem juz wszystko co mozna, czyli kilka wersji EAC, kilka wersji ASPI, lacznie z forceaspi 1.7 i nadal nic. Zainstalowalem EAC i forceaspi u kumpla w pokoju obok na win ME i takze jest to samo. Obaj mamy nagrywarki lite-on.Najsmieszniejsz, ze dzis w nocy widzial mi predkosci i moglem wypalac.Jak wstalem to znow to samo bylo, czyli lipa. JAk temu zaradzic? Mozy wypalic tec Cue w innym programie, ale chcialem sprobowac EAC, moze moj CD6000 bedzie w koncu czytal dobrze te plyty. help

-> javo Dzięki

XP widzi urządzenie w jako napęd CD-RW i Nero spokojnie wykrywa nagrywarkę i nim mogę nagrywać, ale EAC za żadne skarby nie widzi Plextora, a nie chcę nagrywać żadnym innym programem, bo EAC robi to znakomicie i nie widzę lepszego programu, a XP niestety bardzo leży mojemu laptopowi...

Tu macie dokładny opis EAC, poczytajcie, może tam są odpowiedzi na Wasze pytania:

Ukryta Zawartość

Miłej lektury :-)

Ukryta Zawartość

tomek.musze sie jeszcze dowiedziec ale z tego co juz wiem to albo wymiana clocka albo napedu/jak wyzej/, ale raczej clocka. Zapewne wersja mikroprocesora w Twoim Cd to 10, a z tego co wiem to plyty CDR chodza dobrze na 30.Nacisnji jednoczesnie eject i play, a nast wlacz CD, pokaze sie menu serwisowe. Bedzie napisane: CD60 10 O:00, gdzie 10 to wersja mikroprocesora. Sprawdz u siebie. Mysle ze stad biora sie tak zbiezne opinie dotyczace czytania CDR przez CD6000.

Gość tomek do okno

(Konto usunięte)

Dzięki okno! to już COŚ!Jest tak jak piszesz:CD60 10 0:00. Jedno tylko:czy to nie ma wpływu na sound Marantz'a.A drugie:czy znasz kogoś we Wrocławiu kto mógłby to "przeprowadzić" za niewielką opłatą:-).Shake Your hand tomek

Gość tomek do okno

(Konto usunięte)

wiem co trzeba zrobić-jak sądzę.Dzwoniłem do Audio Arts w W-wie.Tam gość-serwisant Marantz'a mówi,żeprzyczyną jest zbyt "ambitne"czytanie standardu audio przez CD 6000.Nowe nagrywarki komputereowe nie wpisuja wszystkiego czego trzeba żeby taki Marantz mógł odtworzyć taką płytę.Koszt 120 zetów plus UPS jakies 25 zetów w jedna stronę.Gdybys sie zdecydował można by obniżyć koszty -no wiesz hurt 2 odtwarzacze etc.Mojego maila masz wyżej.Pozdrawiam tomek

Tomek - na czym ma polegac modyfikacja? Zmiana glowicy, zmiany w elektronice? Glowice to ja wlasnie planuje wymienic sobie sam, za 1/3 tej sumy... Jesli to jakas inna modyfikacja - jstem rowniez zainteresowany.

Gość tomek do koca

(Konto usunięte)

Marantz ,jako przyzwoity CD player, w odróżnieniu od zwykłego,dajmy na to "jamnika", czyta wszystkie wpisy na początku odtwarzanej plyty(chodzi o standard RED BOOK).Jesli nagrywarka komputerowa ich tam wszystkich nie umiesci ,a najnowszy Lite-on własnie tak czyni,to dla Marantz'a jest to problem i stąd Error albo odmowa czytania po skip'ie( a na jamniku pojdzie bo nie jest aż tak wymagający-ot co!)

Modyfikacja w elektronice polegać ma na tym,żeby Marantz "przymknął oczko" na te "niepotrzebne" dane.

To moze i ja dorzucę swoje 3 gr w kwestii marantz 6000 vs. cdr

Z doświadczenia wiem, że duże znaczenie mają nośniki i nagrywarki.

Nie ma problemów z płytkami wypalanymi na nagrywarkach TEAC, ale starszych, na pewno tych do 24 x, jak jest z szybszymi - nie jestem pewien. Znajoma, która ma właśnie TEACa 24 X wypala mi płytki (TDK Speed-X) w szybkości 16 x i chodzą na moim 6000 OSE bez problemu

(nie wiem jak z jakością dźwięku, ale tracki wybiera nawet sprawniej i szybciej niż na płytkach wypalanych na moim leciwym już TEACu 4x)

Zarazem są to prawie że jedyne płytki wypalane nie u mnie z ktorymi marantz nie ma żadnych (!) problemów. Większość cedeerowych wymian

jakie przeprowadziłem z ludźmi mającymi w swoich zbiorach ciekawą muzykę to był dla mnie marantzowy error-terror. Nie raz musiałem przegrywać płytki jeszcze raz u siebie, a to już była kopia z kopii, więc jakość nie ta :( no ale chociaz można było posłuchać...

Niestety TEAC nie jest dośc popularny, a kiedyś na to bardzo zasługiwał.

Kurcze, żebym wczesniej się zorientował to bym zakupił jeszcze jednego TEACa, bo mój wiecznie wypalał nie będzie, a to co teraz robią to szmelc przeokrutny (a TEAC przestał już nawet być TEACem, jakis szajs ładują do środka, została tylko obudowa :(

Teraz sprawa nośników.

Ostatnio wypróbowałem zachwalane na tym forum Dysan Audio.

No i niestety jak wypalałem w 4x (m.in. tak testuję czy dany nośnik jest dobry, dla siebie wypalam zazwyczaj w 1 x lub 2x - nie spieszy mi się :-)

to Dysan Audio ruszała tylko od pierwszego tracka, a każda próba zmiany ścieżki kończyła się errorem. Pod tym względem "zwykłe" tj. komputerowe TDK speed-x okazują się lepsze, bo najczęściej ścieżki zmieniają się bezprobelmowo.

Próbowałem też nagrać Dysana Audio w 1x i porównać jakość dźwięku z TDK. No i słyszę różnicę, z tym, że do końca nie wiem która mi się bardziej podoba :-)

Skąd takie dobre opinie o tych Dysanach na tym forum?

Owszem ładne są (mają trochę taki audiofilski imidż) no i się je dobrze podpisuje, ale robił ktoś jakieś testy itp.? A, jeszcze jedno - one są dostępne tylko w slimach? ja wolę duże pudełka, żeby na grzbiecie było jak podpisac, bo przy mojej kolekcji można się pogubić (zresztą i tak już się gubię :)

Sam kiedyś zrobiłem test TDK komputerowe vs. Traxdata Audio

TDK - jeszcze jakiś starszy model 12 x lub 24 x niebieskawo-zielone, bo te obecne speed-x i metallic są srebrne (i chyba gorsze, albo to już mój TEAC gorzej wypala)

O Traxdata Audio była mała zajawka w HFiM, ze wygrały jakiś test w Hi-Fi Choice bodajze.

Do testu byłem nastawiony mocno sceptycznie. Ale usłyszałem i uwierzyłem.

Traxdata znokautowała TDK pierwszym ciosem!

(A moim zdaniem zarówno kiedyś jak i obecnie TDK to najlepsze do audio zwykłe, tj. nie do audio cdr :)

Nie były to rzecz jasna duże różnice, ale wyraźnie słyszalne, co potwierdził też ślepy test. Brzmienie z Traxdaty było takie bardziej "analogowe", mniej ostre i po prostu bliższe oryginałowi.

A obie wypalane były oczywiście na wypalarce komputerowej (w nero 1x)

Moim zdaniem jakość dźwięku z Traxdaty usprawiedliwiała cenę (ok. 4 zł)

Niestety już dość dawno Traxdaty Audio zniknęły z rynku, przynajmniej u mnie na wsi :-) A kiedyś bywały dostępne nawet w zwykłych niepozornych sklepach komputerowych. Eh, świat schodzi na psy ... :-)

Z braku laku, tj. traxdaty "przesiadłem się" na EMTEC CD-R Audio maxima. Trochę gorsze niż Traxdaty, ale za to w cenie niewiele wyższej niż TDK Speed-X.

W okolicznych sklepach komp. "chodziły" tak po ok. 3 zł, a w najbliższym ode mnie mediamarkcie w Lublinie nawet w pewnym okresie zeszły do 2,49 (a w tym samym czasie TDK speed x kosztowały tam 2,29)

Niestety tak zeszły że się rozeszły i już ich tam więcej nie widziałem :-(

Tzn. pojawiły się w końcu - jakiś kretyn wymyślił promocję - 2 kasety wideo + 1 Cd-r emtec audio. Rzecz jasna kasety nie były gratisowym bonusem do cdr :-(

No i ostatnio nawet Emteca nigdzie w promieniu 100 km nie mogę znaleźć

(są może do dostania w warszawskich mediamarktach?)

Aha, jeszcze jedno - marantz 6k zdecydowanie nie lubi verbatima, tak więc odradzam te cdr.

Co do czarnych nośników - moim zdaniem to mit, ale ja się tam nie znam. Próbowałem - żadna rewelacja toto nie jest.

Tak czy inaczej nie podobają mi się, ale w sam raz będa dla fanów black-metalu tudzież "czarnej" metalliki. Może pod taki "target" zostały zrobione ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.