Skocz do zawartości
IGNORED

Przewodnik po ekranach projekcyjnych

Juliusz Kornaszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jako, że dyskusji o projektorach toczy się na forum coraz więcej, pozwolę sobie podac odnośnik do tekstu, ktory byc moze wielu czytelnikom rozjasni nieco tematykę ekranów projekcyjnych -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jako, że tamat bedzie kontynuowany z checia poznam uwagi i oczekiwania wszystkich zainteresowanych tematem. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/33833-przewodnik-po-ekranach-projekcyjnych/

:-)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

testowałem różne materiały.

Dla mnie to wyglada tak:

-Czy ekran jest chropowaty czy idealnie czysty nie widać tego podczas projekcji filmu.

-Czasami nie widać małych fałd na duzym ekranie. Ale tylko małych.

-Przy kupnie ekranu nie nalezy sie sugerować z jakiego jest materiału. Najwazniejszy jest mechanizm, gain oraz kolor tz. lekko szary albo biały. Oczywiscie nie nalezy tez zapomniec o wymiarach i rodzaju np. statyw itd.

Dla mnie to bzdura ,ze na projektor wydamy duzo kasy to i ekran powinien tez troche kosztować. Można kupić dobry i tani do kina. Najtansze są chyba PROJECTA kinowe 16:9. Akurat je polecam bo miałem jeden.

Jak można zauwarzyć z odległosci kilku metrów rożnice???? to nie mozliwe. Jesli kolor i gain pozostanie ten sam to oko tego nie zauwarzy. A zwłaszcza przy projekcji filmu! Chyba ,ze sokole oczko - ale tez wątpie. Jesli natomiast komuś zalezy na mechanizmie to ekrany takie są i po 9tys.

Ekrany Szare:

-lepsza czern. tz. w ciemnych scenach nie zobaczymy wiecej szczegółów tylko czarny bedzie czerniejszy niz to ma miejsce przy ekranach białych. Czarny jest bardziej przyjemny dla oka!!!

W ciemnych scenach kontrast jest lepszy.

Ekran biały:

Kolory żywsze i kontrast lepszy w normalnych scenach. W jasnych scenach moze być troche za jasno i obraz razi w oczy. To jeszcze kwesta ustawien odpowiednich.

Aktualnie urzywam płyty pilśniowej pomalowanej na szaro (farba biała +czarny oraz żółty pigment - kilka kropli) Czarny pigment dla uzyskania szarego. Żółty zeby rozjasnić i ożywić szary.

Mam już takie trzy ekrany. Gładkie i chropowate - bo zle rozmieszałem farbe. Każy inny wymiar i inny odcien szarego. Koszt płyty z cieciem to około 20zł.

Jesli chodzi o białe ekrany to miałem Projecte oraz jakis tani za 200zł z allegro oraz rolete na okno. Rożnica była tylko w mechaniźmie. Kiedy umiesciłem dwa ekrany jeden obok drugiego. Film świecił 50% na jednym i drugie 50% obrazu na drugim. Szczeze to prawie niz nie odczółem.

Jesli chodzi o kolor ekranu to nie polecam zadnego. Mają swoje wady i zalety. Najlepiej samemu sprawdzic.

To co wyzej napisałem to są moje indywidualne odczocia. Każdy moze mieć inne.

>>KOpyt25

W końcu ktoś odważył się rzeczowo opisać rzeczywistość!Gratulacje!

Takich odpowiedzi powinno być więcej na tym forum!

Testy z gazet, lub z sieci mogą faworyzować pewne produkty. Z doświadczenia wiem (pracuje w handlu i pewne testy również w gazetach zamieszczamy, dziwnym trafem nasze urządzenia wypadają tam najlepiej. Oceniane są oczywiście przez osoby niezależne. A to, że artykuł jest delikatnie mówiąc sponsorowany przez nas, ni ma wpływu na wynik..hehe..każdy chyba rozumie o co mi chodzi)

Dlatego uważam, że kolega KOpyt25 robi kawał dobrej roboty swoimi testami i powinno to nas, forumowiczów zmobilizować do własnych testów, a nie tylko do czytania pseudoniezależnych testów w prasie lub na sieci.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.