Skocz do zawartości
IGNORED

CS SILVER MM/MC – kto przetestuje ?

kameleon

Rekomendowane odpowiedzi

...natomiast kombinacja ktora mnie powalila naturalnoscia, neutralnoscia, brakiem podkolorowan i rownym pasmem, porzadkiem itd to ad797-ne5532-ad825 poza JEDNYM, ten je...y 5532 filtruje mikro informacje przez wate, nie przekazuje tla i powietrza wokol instrumentow.

...moje koncowe uwagi odnosnie modyfikacji CS w wersji MM:

1. wywalamy wszystkie kondensatory filtrujace zasilanie po stabilizatorach, rowniez te z zasilacza, stawiamy tylko BGN47uF/50V

2. zamieniamy wzmacniacze operacyjne w kolejnosci od wejscia:

2xAD797 - LM6172(skompensowane 200pFsilver mica) i jako wyjsciowe 2xAD825

gra oblednie :-), temat dla mnie zamkniety.

Panowie,

Podłączyłem CS Silver. Co tu dużo mówić - otworzył się właśnie przede mną cudowny świat winylu - gra absolutnie obłędnie. Dynamika i przestrzeń z kosmosu - do tej pory myślałem, że to jest osiągalne tylko z CD.... A do wygrzania jeszcze "tylko" kilkadziesiąt godzin!!!

pozdrawiam

Kal

• 5 tygodni później...

Kupiłem,podłączyłem i czekam,bo na razie bez rewelacji.

Nie zadążyłem jeszcze poeksperymentować z ustawieniami,ale pewnie niedługo przyjdzie i na to czas.

Dam znać jak się sprzęt "rozgrzeje".

cześć....Panie Bogdanie bardzo chetnie przetesowałbym/zakupiłbym....Pański preamp.....moja obecna mm dożywa już chyba swojego kresu.....oj szkoda....to porządkna wkładka - reason reca.....mój wzmacniać (dzielony crimson) ma jedynie pre mm, gdybym się zdecydował na mc.....koniecznym jest coś nowego....może to Pański prodkukt...? proszę o kontakt....pozdrawiam - Andrzej.

--->> Bejnik

Panie Andrzeju niestety Silver to już historia

ten był ostatni :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więcej napiszę na PW

Pozdrawiam -Bogdan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>>CS,

To już nie będzie "Silvera" ? Nie tak dawno było, że nie będzie dłużej produkowany CS "Blue", a teraz już nie będzie "Silvera" ? To co będzie - "Gold" czy "Void" ?

ja mam silvera i jestem zdecydowanie zadowolony. choć nie prównywałem z innym pre. słucham na 40 dB. ponieważ mi się podoba na razie nie chce mi się przestawiać na 50 ;)

Po tygodniu odetchnąłem z ulgą, bo sprzęt zaczął grać i to tak,że "przerzuciłem" dziś wieczorem przez patefon dużo większą liczbę płyt,a wśród nich te ,które wcześniej spisałem na straty(a było tam mnóstwo dobrych rzeczy:-)

W porównaniu do cd-eka(mam CEC 3300) otrzymuję z analogowego toru więcej naturalnego dzwięku,sterofonia pełniejsza, no i sopranu więcej,a ten lubię.

Porównywalem sobie m.in. płytę Steely Dan "Gaucho" w dwóch wydaniach:

analog z pocz.lat 80-tych i SACD z chyba 2005 r.(zmieniałem źródła na przemian)

Analog wygrał i nie był to jakiś "japan press".

Coś czuję,że jestem już "kupiony"przez analog.

Szkoda tylko,że tak słabo z dostępnością płyt z muzyką,którą lubię.

Pozdrawiam:-)

Ja to widze tak: sprzet jest na tyle uniwersalny ze za kazdym razem zagra inaczej wiec wszelkie porownania wiekszego sensu nie maja pozostaje calkowita dowolnosc w doborze brzmienia do wlasnych gustow ograniczona tylko zastosowana technologia opampow.

-->>Piotr

Święta racja Piotrze.

Własnie straciłem sobotę nad Hagermanem czyli Bugle. Może nie w takiej finezji jak oferuje P Bogdan-Legenda, ale podstawowy układ jest analogiczny ,Trzy stopnie opampów.i w tym tkwi siła .

I to dosłownie -wykorzytanie posiadanych op amów mozna traktować jako sysytem 3 silnia.tyle kombinacji przy założeniu że tylko 3 typy mamy op do dyspozycji.Ja mialem trochę więcej i przez to staraciłem więcej czasu. Ciekaw jestem czy odsłuchowcy CS mieli poprzednio VSPS'a. Przy dobrym dobraniu op-ampa w tym drugim śmiało może on równać do Bugla. Różnice sa nuansowe.I tak w VSPS 2X 627 daje analogiczny układ dżwieku jak LM833,

JRC 4580 i w końcówce 2x 0PA27

Ale wszystko kwestia upodobań proporcji tonalnej.Podstawa czystego brzmienia w moim przypadku to tor syganłu audio czysty bez mas sprzetowych , a uziemienie tylko do masy zasilania.

• 1 miesiąc później...

W malych pokojach z tranzystorem podoba mi sie zestawienie cs silver:

2x825 na wejsciu 275 na srodku i 2604 na wyjsciu, kondensatory olejowe + teflony.

Podczas sluchania wkladek mm/mc z lat 50-80 na niemulacych kolumnach z epoki winylu nie ma w tym zestawieniu cykan, szeleszczen i syczen typowych dla tranzystorow i amatorow audiofilskich pierdniec komara, dla niektorych mniej wrazliwych na te zjawiska moze byc zbyt spokojnie i nudno. Do starych lamp mozna smialo na wejscie dawac cos bardziej ostrego.

Pozdrawiam

Piotr

Witam

Zainteresowanych sprzetem CS zachecam do odrobiny cierpliwosci, z tego co mi wiadomo ich tworca wlasnie jest w trakcie pracy nad swym kolejnym projektem, ktory jest nastepnym olbrzymim krokiem w temacie.

Pozdrawiam

Piotr

• 1 miesiąc później...

Yul,

umknął mi Twój wpis, dlatego teraz do tego wracam...

Sprawa jest w sumie prosta. Jeśli kombinacja ramię/wkładka ma właściwy rezonans nie ma problemu z subsonicznymi artefaktami;) i filtr jest zbędny. Z moich obserwacji wynika, że przy poprawnej kombinacji i rezonansie wkł/ramię np. 10Hz woofery nie wykonują nerwowych ruchów... Kombinacja wkładka/ramię dająca rezonans ok. 14Hz niestety mimo sonicznej zgodności była mezaliansem dających o sobie znać na pofalowanej krawędzi winylu :(

To wychodziło mi na płytach testowych, ale miło odetchnąć widząc jak wkładeczka płynie bez pompowania woofera na mocno wybulwionej krawędzi.

pozdrawiam

>>>tungsol,

Przypuszczam, że jest to nieco bardziej skomplikowane niż piszesz. Też gromadziłem obserwacje na temat efektu subsonicznego, ale nie byłem w stanie dojść do jakiś uogólnień. Raz to mialem, raz nie miałem, raz było dotkliwe, kiedy indziej ledowo się zaznaczało. Wpływał na to chyba też nacisk, siła antyskatingowa, rodzaj slipmaty, grubość vinylu i chyba jeszcze inne czynniki. Kupiłem przedwzmacniacze z filtrami subsonicznymi, załączyłem je, i o wszystkim zapomniałem.

Ale, ale - gdzieś ostatnio przeczytałem, że filtr subsoniczny wpływa na "fazę basu". O co tu chodzi ? Czy ktoś z kolegów "elektrycznych" mógłby spróbować mi to wytłumaczyć w sposób adekwatny do mojego skromnego intelektu ? Byłbym wdzięczny za trochę teorii, a najlepiej teorii okraszonej praktyką.

Pozdrawiam wszystkich,

Yul

Yul, 27 Lis 2007, 16:49

>Wpływał na to chyba też nacisk,

>siła antyskatingowa, rodzaj slipmaty, grubość vinylu i chyba jeszcze inne czynniki.

Zakładam, że te parametry są ustawione prawidłowo:)

Wiadomo, że jeśli będzie za niski nacisk wkładka zachowa się w sposób nieoptymalny...

Oj, sprawdź to jeszcze raz, bo nie wygląda to za ciekawie... 7Hz, to za mało... Idealny jest między 10-12Hz.

Śrubki wg mojej wagi ważą 0,5g. Warto to uwzględnić w obliczeniach. Temat w sumie jest rozległy bo dochodzą

do tego szczegóły konstrukcyjne ramienia, i rezonans chassis gramofonu.

rf = 159 / sqrt ((eff. mass + cart weight + fastener weight) * (compliance))

rf: resonant frequency in hz

eff. mass: rated by tonearm manufacturer

= 12g

cart weight: rated by cartridge manufacturer, but if accurate scales exist, an actual weight value could be used

= 6,0 do 6,4 roznie podaja :-)

fastener weight: screws, nuts, spacers, washers, shims. They have weight and add to the mass over the stylus =0,5g

compliance: rated by cartridge manufacturer

=25-30 roznie podaja :-)

to ile wychodzi w/g wzoru? bo juz sam nie wiem jak to liczyc?

>>>ABs,

Liczysz dobrze - ja z danych które podałeś uzyskałem od 6,75 Hz do 7,31 Hz. Trochę niska ta F rez. Przydałaby się z półtora raza wyższa. Co do 3-gramowej blaszki dociążającej, to chyba mnie intuicja nie myli, że 3 gramy dodane do przeciwwagi tego nie równoważy. Na przeciwagę należałoby nałożyć większy ciężar.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.