Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny+wzmak a karta dźwiekowa; problem

div

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli masz taka mozliwosc, to podlacz inne kolumny do tego wzmaka, albo na odwrot - zamien wzmacniacze. Tylko w wypadku duzych rozbieznosci mocowych uwazaj z poziomem glosnosci.

Nie za bardzo mam możliwość podłączenia innych kolumn, jedyne inne to od wieży, które mają bodajże 20wat... Jak mi się znowu odłączy kanał i się zdenerwuję to pójdę po wd-40 i psiknę. Na razie nie chce mi się nigdzie ruszać ;p.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Przeczyszczałem potencjometr głośności za pomocą wd40 ale nic mi to nie dało. W ogóle to problem nie tkwi w nim, lecz w czymś zupełnie innym. Dla przykładu: kanał przestaje grać, ściszam systemowo muzykę, zwiększam za pomocą gałki na wzmacniaczu, dźwięk dalej gra na jednym kanale. Zwiększę systemowo aby zagrało głośno i dźwięk w prawym kanale wraca. Może ktoś wie o jaki element wzmacniacza chodzi i jak zaradzić temu problemowi?

div nie rob paniki, masz na karcie mini jack z kabla zyla prawa i lewa laczy sie w tandetnym wtyku w jeden bolec z za stero odpowiadaja na nim dwa punkty, karty do pc to gowno (bez urazy ale gowno do kwadratu jak caly sprzet komputerowy bo to ma byc ekstremalnie tanie i sie psuc by ciagle wymieniac - dzieki temu mamy postep i biznes sie kreci hehe prawie jak wejscia w komorkach do ladowarek hehehe) No wiec wymien wejscie na karcie na nowe albo wywal cala karte jak sie nie chcesz grzebac i wez nowa. Ps, jesli bedziesz bardzo bardzo glosno sluchal i tak Ci sie odlaczy mozesz popalic wysokotonowce.

Tylko dlaczego ten sam problem występuje na dwóch kartach dźwiękowych? Grzebanie przy jacku pomogło tylko wtedy gdy dotknąłem wtykiem do obudowy (charakterystyczne buczenie o dość wysokim stopniu głośności). Na 99% to wina wzmacniacza, przeczytaj ostatnie moje posty jeśli tego nie zrobiłeś.

Namierzyłem usterkę. Chodzi o wzmacniacz. Jak już odłączył mi się kanał zacząłem ruszać przednim panelem- po odpowiednim odchyleniu dźwięk wracał. Coś uciska albo nie dociska w układzie scalonym przy przednim panelu. Chciałbym precyzyjniej ustalić co jest źle, ale jak już dźwięk wrócił to nie chce się teraz odłączyć, poza tym nie bardzo idzie odkręcić ten układ.

Ten oto wtyk widoczny na zdjęciach nie do końca łączy, po odgięciu go w skrajną stronę dźwięk na prawym kanale wraca, jak się go wyśrodkuje to przerywa i prawy kanał nie gra. Myślę żeby wsadzić tam kawałek drewna, lub coś co odegnie ten wtyk, bo nie potrafię inaczej sobie z tym poradzić (elektronikiem to ja nie jestem).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15511-100009657 1182604203_thumb.jpg

post-15511-100009658 1182604203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wsadziłem takie oto cudo i powinno być na razie dobrze. Myślę, że w tamtym rejonie nic drewna nie zapali...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.