Skocz do zawartości
IGNORED

Zdecydowane ocieplenie kabelkami

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jest tak jak przewidziałem.

Jakaś zmiana na lepsze, ale nie spektakularna.

I taka jest właśnie cała zabawa z kabelkami, coś tam zawsze dopieszczą.

Będzie to jeszcze bardziej słyszalne przy tandemie Real Cable albo Vandenhula - ale tu drożej i efekt chyba nie porównywalny z wydanymi pieniędzmi.

Lepiej synergii szukać przy doborze odpowiednich klocków.

Np przy kolumnach niewyostrzonych, jak np. KEF-y, będzie lepsza barwa, plastyka etc, nawet z tym cedekiem, który mistrzem nasycenia i zróżnicowania nie jest.

A co do Klotza - to najgorszy interkonekt jaki miałem w swoim systemie. Jest wiele lepszych wcale nie drogich powiedzmy za około 100 zł.

• 2 miesiące później...

witam ponownie. Dodałem do zestawu nowe (stare) CD tzn. Sony CDP-X559ES. Sprzęt ma z 15lat, ale wygląda ładnie, zadbany. No ale ten problem z niedostępnym laserem ...., mam nadzieję, że trochę jeszcze pochodzi. Dźwięk się poprawił w tej kwestii, zmniejszyła się szorstkość i szeleszczenie, wysokie stały się gładsze i mniej ostre. Jednocześnie dźwięk jest znacznie bardziej szczegółowy, a wysokich jest jeszcze odrobinę więcej, choć są znacznie lepszej jakości, bardziej zróżnicowane i nie tak ostre. Średnica też gładsza, a bas schodzi niżej. Zauważyłem, że duże znaczenie ma realizacja płyty, w każdym razie większe niż wcześniej. Niektóre grają prawie dobrze, a innych nie bardzo chce się słuchać. Ponieważ mam teraz bardzo przejrzysty CD; czysty, przejrzysty i nieco ostrawy(?) i jasnawy(?-a może tylko neutralny) wzmacniacz oraz podobnie brzmiące (aczkolwiek obiektywnie chyba za tą cenę całkiem dobre) głośniki, chodzi mi po głowie następująca koncepcja: zostawić wzmacniacz i źródło oraz nabyć cieplejsze głośniki np. Vienna Acoustic Haydn Grand (bass reflex też do przodu, bo pokój to 12m2) ale 4Ohmy (nie wiem czy nie będzie to przesada z tym ocieplaniem), ewentualnie Dynaudio 42, 52 aczkolwiek te kiedyś miałem wypożyczone i z Yamahą AX-596 przy małych poziomach głośności to zupełnie nie grało (całkowite zamulenie) no i bassreflex z tyłu. Rozkręcało się na lepiej jak szyby już dzwoniły w oknach. Chodzi mi po głowie jeszcze Acoustic Energy Aelite Two ale tu dmuchający otworek też z tyłu, co w małym pokoju gwarantuje problemy z ustawieniem. Celem jest uzyskanie większego wypełnienia średnicy, lepsze barwy no i może nieco cięższy bas oraz dalsze nieduże osłodzenie i przede wszystkim uplastycznienie średnicy oraz przełomu średnich i wysokich. Chciałbym poznać opinie fachowców w tym względzie oraz sugestie co do proponowanych przeze mnie monitorków (w kontekście posiadanej elektroniki) lub propozycje innych głośniczków z podobnego przedziału cenowego. Preferuję głośniki raczej nowe. Sam raczej (na pewno) niczego też nie wykonam (nie wyobrażam sobie projektowania zwrotnicy, obudów itd.).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.