Skocz do zawartości
IGNORED

16 hz flagowe Credo

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

No to mamy pierwszy na tym forum wpis z mocna krytyka kolumn Credo. Ten wpis troche zaskakuje, bo ocena jest wyjatkowy negatywna. Jak juz kiedys pisalem - na ogol zawsze jest tak, ze na temat roznych klockow, kolumn, oprocz nawet bardzo pozytywnych opinii, mozna znalezc rowniez opinie mniej przychykne - wiadomo..., rozne gusta, doswiadczenia, preferencje, rozne postrzeganie i oczekiwania co do dzwieku. Co ciekawe..., akurat na temat Credo znajdujemy na forum tylko wpisy z bardzo pozytywnymi recenzjami, swiadczace raczej o wysokiej klasie tych kolumn.

Czytajac takie diametralnie rozne opinie, uswiadamiamy sobie jak rozne sa gusta i kryteria oceny dzwieku.

No..., jak juz mamy wpis z taka ostra krytyka Credo, to moze dla przeciwwagi zacytuje troche wpisow kolegow z roznych watkow dotyczacych wlasnie tych konstrukcji.

Jeden z wpisow "andrea29" zacytowal wyzej Yolaos.

No to moze tez troche innych wpisow, lub ich urywkow:

Z watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"BRODA" 2 Paź 2004, 19:23

" McGyver i inni , po odsłuchach w Puzonie , tylko AS Warszawa , a AS w Katowicach było bardzo pouczającym przeżyciem :))

Chłopcy róbcie tak dalej , a wykosicie renomowane firmy :)

Pozdrowienia dla DIY Grzegorza :)

AA i OA ???? :((((

BRAWA DLA PANÓW DIY !!! "

"MareG" 3 Paź 2004, 12:28Cześć!

"Było fantastycznie - po prostu Wspaniała ekipa.

No i niespodziewanie (spodziewanie???) Panowie od kolumn DIY pozamiatali konkurencję!!! "

"operaton" 3 Paź 2004, 14:51Myślę że kolumny kolegi McGyver-a zasługiwały na sporą uwagę szczególnie w kategorii cena/jakość, stanęły śmiało obok sprzętu 5x droższego i nie było w nich nic czego należało by się wstydzić, powiem więcej, wypadły bardzo zacnie, DIY Grzegorza (mowa o Credo) to już był po prostu nokaut, czapki z głów dla DIY-owców, gratulacje! "

"kapelli" 3 Paź 2004, 16:23

" byłem widziałem słyszałem :O)

faktycznie katowane arcytrudnym preludium Rachmaninowa najlepiej wypadły kolumny DIY.

mi najbardziej przypadły do gustu McGyvera, a kolumny Grzegorza też całkiem miłe,

choć brzmieniowo wolałem pierwsze. "

"Croolick" 3 Paź 2004, 19:09

" Zdecydowanie palma pierszeństwa nalezy do DIY czyli Grzegorz i McGyver. Co lepsze? W tych warunkach (duże pomieszczenie o sporej kubaturze ) w kategoriach bezwzglednych remis ze wskazaniem na konstrukcje Grzegorza. Bez żadnych słabosci, pozostaje tylko kwestią otwartą komu pasuje taki rodzaj prezentacji czyli "de gustibus....". DIY McGyvera fantastycznie przestrzenne z pewnoscią rozwinełyby skrzydła w nieco mniejszym pokoju , na przyklad moim.... Obydwie kolumny to świetny dźwięk i kropka."

"BRODA" 4 Paź 2004, 19:15

" grze... - Witam , witam i pozdrawiam jeszcze raz najlepszego konstruktora kolumn DIY jakiego znam :)

Do tej pory nie słyszałem jeszcze nigdy tak dobrych kolumn DIY , życzę Ci dalszych sukcesów i dalszych owocnych poszukiwań , oraz nowych konstrukcji , tak dobrych , a może i lepszych od tej którą mieliśmy okazję posłuchać w Puzonie !!!

:)))) "

"207" 4 Paź 2004, 21:58

" gratulacje dla Grzegorza i McGyvera - naprawdę dobra robota "

"adamk." 4 Paź 2004, 23:46

" Jestem szczęśliwym ( chyba tak to można określić) posiadaczem kolumn wykonanych przez Grzegorza. ( 3,5 drożne z pięknym kopułkowym średniotonowcem Dynaudio). grze... to prawdziwy pasjonat."

"operaton" 5 Paź 2004, 15:09

" Zacznę od głośników Grzegorza. To co rzuca się od razu po ich podłączeniu w uszy :) to przepiękna spójność, nie można (przynajmniej ja nie mogłem) się doszukać "miejsca" gdzie dźwięki przechodziły z głośnika basowego na średnio tonowy i dalej w sopran, wokale żywe z odrobiną emocji, to naprawdę ich zdumiewająca i największa zaleta. ...moja konkluzja jest taka że i jedne i drugie kolumny są świetne i z wielkim rogalem na twarzy chętnie bym upolował którekolwiek, do mniejszego pomieszczenie sprzęt Adama, do ciut większego Grzegorza. "

"Audio Academy" 6 Paź 2004, 18:20

" Wasze umiejętności prezentują się znakomicie,..."

Z watku:

Ukryta Zawartość

"cyku" 20 Sty 2005, 19:10

" Na koniec zostaly wpiete kolejne konstrukcje gospodarzy tutaj juz nazwa jest - "Credo". Kolumna 3 drozna: gora dynaudio, srednie az do 150Hz Scan 18 cm, woofer 21 cm(chyba) ScanSpeak. Gralo to przede wszystkim z Cayin'em. Jak gralo...hmmm..mam nadzieje ze kiedys bedzie mnie stac na taki dzwiek."

"andrea29" 24 Sty 2005, 22:15

"1. Najlepsza konfiguracja i dźwięk u Grzegorza: kolumny CREDO + wzmak Cayin'a za ok. 10kzł.

Bezdyskusyjny hiend."

Z watku:

Ukryta Zawartość

"lancaster " 23 Paź 2006, 10:04

" Pierwsze utwory...i odetchnąłem z ulgą. Prawde mówiac spodziewałem się nieco przewalonego basu, a tu okazało sie , ze ten zakres jest w prawdzie potęzny, szybki i barwny,

jednak nie pcha sie za wszelką cenę "przed orkiestrę". Owszem czasami pełni uprzywilejowaną rolę(w zależnosci od nagrania), ale w stopniu, który nie zaburza całosci.

Na niektórych nagraniach muszę to pzyznac linia basu była bardzo wysokiej próby, jednoczesna potega, szybkość i zejście robiły wrazenie.

OK, bas basem, wiadomo, ze jest to ten fragment pasma, którego Lutek sobie nie odpuszcza:)

Kolumny jako całosć zagrały przyjemną barwą, ale brakowało mi trochę bezpośredniości i ogólnie, choć nie odniosłem specjalnego wrażenia wycofania średnicy(podobno jeden z wcześniejszych słuchaczy zwrócił na to uwagę),

to jednak jak dla mnie sklejenie środka z górą pasma odbyło sie w nieco cichszym miejscu niż lubię:)

No nic, jako znany zrzęda nie mogę nic innego napisać. "

I dalszy tekst po probach z Rotelem, wygrzaniu sie Cayina i ponownym przepieciu na te lampe:

" Ja z kolei taki jak w Credo styl prezentacji odbieram jako "uładniony" - gusta, gusta)

W kazdym razie zszycie wszystkich podzakresów było dla mnie już na poziomie na ktorym nie zawracałem sobie nim głowy, całosć przy tym sprawiala wrażenie bardzo naturalnej i niewymuszonej.

Na cóż, jednak co lampa to lampa. Dźwiek nabrał oddechu i barw, były utwory, które zabrzmiały tak jak lubie-sama muzyka i radocha ze słuchania.

W zasadzie nie ma co za duzo pisać, polecam posłuchać.

Credo w kazdej konfiguracji są głośnikiem po cieplejszej stronie mocy. Wcześniejsze kolumny Lutka - Minasy, były zestawami jaśniej brzmiacymi.

Credo to typ dźwięku z autorytetem, góra pasma raczej nigdy sie nie wybija na pierwszy plan, jest barwna, rozseparowana i dźwieczna, choć będąc zrzeda znów napiszę, ze odrobina metaliczności by nie zawadzila.

Jest perliście, barwnie i ogólnie raczej słodko, niż Wrigley:) Średnica, jest dość obecna(słyszałem kolumny z tego przedzialu cenowego, w ktorych środek pasma byl zdecydowanie słabszy, a nawet i w droższych konstrukcjach "coś tam znajdę";))

Kolumny tworzą niezłą stereofonię, co było kolejnym zaskoczeniem patrzac na tak duże paczki.

Dostajemy spójność, duży, żywy dźwięk...no i ten bas."

"izokom" 7 Maj 2007, 20:53

Korzystając z dłuższego weekendu i zaproszenia Lutka, miałem możliwość odsłuchu kilku swoich CD na jego wspaniałym zestawie. Niewielkie pojecie mając o możliwościach lampy miałem zamiar przecwiczyć swój dotychczasowy wzmacniacz na jego kolumnach ( CREDO ) mając nadzieję że pojadę na nim i tychże kolumnach - jesli się ten układ sprawdzi.

Okazało się że czas nie ma litości. CREDO są świetne, ale przede wszystkim w konfiguracji z Cayinem. Po podłaczeniu mojego wzmaka ( Musical Fidelity - Preamp + 2 koncówki Typhoon )czar emitowany przez zestaw niestety odlatywał. Wspomagany kompetentnymi spostrzezeniami Lutka, popijając kawkę i przegryzając ciasto serwowane przez cierpliwą i łaskawą dla hobby męża panią domu rozkoszowaliśmy się urokami stereofonii z którymi do tej pory raczej nie miałem w moim dotychczasowym zestawie audio do czynienia. "

"izokom" posiada ok. 7000 plyt - o ile mi wiadomo - gromadzonych w ciagu 30 lat. Chyba nikt nie ma watpliwosci, ze ten kolego troche slyszal w zyciu.

Z watku:

Ukryta Zawartość

"yogi1" 22 Mar 2007, 22:22

" Też Gratuluje tym bardziej że ostatnio słuchałem u Lutka waszych kolumn Credo i szczęka mi opadła"

"andrea29" 22 Mar 2007, 23:14

" Lutek, 22 Mar 2007, 22:58

Ta lampka + te kolumny :) Ech, kocham to zestawienie :)) Powinni go posłuchać obowiązkowo wszyscy nasi recenzenci pisemek coby mieli TOPOWY punkt odniesienia jak gra WZOROWO dopasowany zestaw wzmak + kolumny ;) "

* * *

Koniec cytatow :-)))

I co koledzy na to wszystko ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lancaster

Oczywiscie, ze nie bardzo mi sie chcialo. Stracilem sporo czasu i nie zrobilem innych zaplanowanych dzisiaj rzeczy.

Ale jesli "cloudior" chcial poznac opinie osob majacych stycznosc z Credo, to juz sie poswiecilem i troche poszukalem takowych. Chcialem go wyreczyc i zaoszczedzic mu czasu - sam pewnie tego by nie zrobil, bo ma przeciez sesje egzaminacyjna i duzo nauki :-)

yogi1, 9 Cze 2007, 19:20

... jak Honda i my wszyscy ;)

* * *

Ktoś rzucił hasło, by CREDO przesłuchał i opisał p. red. Pacuła. Jestem za (tylko czy coś to da?).

Co będzie to będzie :)

Tylko upierałbym się, żeby koniecznie z ww. Cayin'em.

* * *

Lutek, gratulacje za chęci i cierpliwość :) /Że też Ci się chciało szperać w tak piękny dzień :)/

Wiedziałem, że się odezwiesz.

Pozdr.

andrea29, 9 Cze 2007, 19:39

>Ktoś rzucił hasło, by CREDO przesłuchał i opisał p. red. Pacuła. Jestem za (tylko czy coś to da?).

Jam to uczynił. Jest tylko jeden problem W. Pacuła, nie zamieszcza negatywnych recenzji, po prostu nad sprzętem który nie spełnił jego oczekiwań przechodzi milczeniem. Co nie znaczy że w pozytywnych nie wytyka nie dociągnięć. Tak więc recenzja W. Pacuły może być pozytywna albo jej w ogóle nie będzie :(

Inicjatywa leży w rękach Studio 16 Hz.

A dlaczego W. Pacuła mógłby być dobrym arbitrem w tej sprawie. A dlatego, że facet przesłuchał w życiu więcej sprzętu niż kilku W.S. forumowiczów razem wziętych. Tak samo jest np. z recenzowaniem samochodów, jak ktoś w roku jeździ (recenzuje) 50-60 samochodami, to paru latach takiej pracy wsiada do auta i po kilku godzinach już wie czy to dobre auto czy słabe. Tak samo jest z dobrymi recenzentami a za takiego mam p. W. Pacułę. Amen.

Może nie całkiem na temat, ale przy okazji wakacyjnych wojaży zapraszam do Zielonej Góry do posłuchania produktu Grzegorza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zoltar7, 9 Cze 2007, 21:02

>andrea29, 9 Cze 2007, 19:39

>

>>Ktoś rzucił hasło, by CREDO przesłuchał i opisał p. red. Pacuła. Jestem za (tylko czy coś to da?).

A jescze wracając (trochę off topic) do W. Pacuły, tak sam pisze o sobie:

"A zresztą - nie udaję, że jestem wyrocznią w dziedzinie konstruowania kolumn, bo nie jestem. Moja wiedza i intuicja bazują na obejrzeniu i rozkręceniu kilkuset kolumn, a przede wszystkim na przesłuchaniu znacząco większej ilości. Można więc powiedzieć, że jestem organoleptykiem (w odróżnieniu od teoretyka, który definiuje podstawy teoretyczne i praktyka, który stosuje owe podstawy w rzeczywistych aplikacjach; organoleptyk z kolei owe aplikacje - kolumny - używałby i testował), a teoretykiem tylko amatorem.".

zoltar7, 9 Cze 2007, 21:02

No i słusznie.

Ja też powstrzymuję się od pisania źle o niezbyt udanych produktach - zwłaszcza, jeśli to polski knot - bo i po co to robić ? Słaby i tak odpadnie - czas weryfikuje takie produkty. No chyba, że coś mnie mocno wk... to wtedy zdarza mi się dopisać co myślę. Coraz rzadziej, bo nie mam czasu, a jeśli to wolę poczytać niż pisać.

Napisanie czegokolwiek nie w smak może obrócić się przeciwko piszącemu więc wątpliwa przyjemność narażać się na publiczne potępienie/opluwanie. Uważam, że czasami o wiele lepiej jest wymienić poglądy na priva. Z osobami których gusta poznałem, wiem że dobrze słyszą, przetestowały trochę różnych zabawek, a niekiedy nawet wiem jak grają ich systemy, co mi mówi najwięcej. Po wpisach też można takie osoby zidentyfikować. One z kolei też wiedzą co mi się może spodobać. I właściwie jak któraś z nich opisze swoje wrażenia to prawie jak sam bym posłuchał. Nie ma dymu i nieprzyjemności, a pisze się o wszystkim co zgodne z całą prawdą i subiektywnymi odczuciami. I to jest niewątpliwa zaleta wymiany poglądów w nie publicznym gronie.

andrea29, 9 Cze 2007, 22:48

No tak ale, przypomnę Ci, że forum nie jest tylko dla starych wyjadaczy... wiele osób czyta te forum szukając jakiś informacji o sprzęcie czy firmie której produkt chce ew. kupić. A taka osoba ma prawo wysłuchać również negatywnych opinii (to jak na Allegro z komentarzami).

Sam o tym kiedyś dobrze napisałeś:

"andrea29, 19 Lis 2005, 14:52

>Mam wrażenie, że atmosfera się oczyściła, bo każdy powiedział co mu leżało na wątrobie, a wnioski

>wszyscy sobie wyciągnęli.

(...)

>Wielu chce mieć lepiej, a nie umie, nie chce/

>boi sie grzebać, nie ma ani nie wie komu zaufać.

>A na Forum ma opinie... "

chlopaki, no to jak ktorys chcialby sie pozbyc tego hiendu to ja chetnie kupie, mam na wydanie jakies 1200-1300zl....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat ---> to, że tępisz krętactwo to jest OK. To, że się przypierd... do każdego coś robiącego to już mniej fajne (MG, Gipsy, Piotrek608, 16HZ i jeszcze paru by się znalazło do których coś cierpisz) . Generalnie jesteś jak to w powiedzeniu: "Krytyk jest jak impotent mój Boże, wie jak ale sam nie może".

Poza tym wiesz, że błaznujesz - kup sobie Dynaudio D260 (dostań je najpierw), SS18W8535 i SS21W8555, byle jakie choćby obudowy (a te są ładne i dobrze zrobione) i zakomunikuj nam ile wydałeś. Zwrotkę możesz pominąć bo będziesz twierdził, że ta jest do d... mimo, że nie słuchałeś kolumn.

Za tą Twoją kase możesz sobie kupić co najwyżej podstawki pod kolumny i browar by się urżnąć z żalu, że Cię nie stać na coś lepszego.

Wybacz tą osobistą wycieczkę ale dokąd tępisz krętaczy i złodziei to jest OK, ale jak się czepiasz jak wsza to jest po prostu niesmaczne.

Pozdrawiam

jaro4444, fakt blaznuje :) ale wole poblaznowac niz pooszukiwac kogos pod innym nickiem :) i bede tepil ta jak nazywasz "wsze" do czasu az odszczeka pewne rzeczy :D

Co do tego na co mnie stac a na co nie to inna sprawa, mam inne sprzetowe zboczenie niz audio... za ktore spokojnie moglbym sobie kupic te szalowe Credo razem z Minas Anorami jakiejkolwiek wersji...

A Ciebie jaro4444 naprawde szanuje, bo zrobiles wiecej w temacie DIY niz McGyver z Graftonem razem wzieci! Serio!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jaro4444, 10 Cze 2007, 11:45

>Foxbat ---> to, że tępisz krętactwo to jest OK. To, że się przypierd... do każdego coś robiącego to

>już mniej fajne (MG, Gipsy, Piotrek608, 16HZ i jeszcze paru by się znalazło do których coś cierpisz)

Jaro4444 zaitrygowałeś mnie tym wpisem, i wiesz co nie mogę znaleźć... tego wpisu gdzie Foxbat przypierd...ł się do Gipsy2 ??? Wręcz przeciwnie ? :(

Tak na szybko nic nie mogłem znaleźć, bo ostatnia wymiana poglądów między Gipsy2 a Foxbat dotyczyła działalności właśnie McG...

Foxbat ja też mam chopla, a w zasadzie kilka. Na wszystkie niestety brakuje czasu i kasy ;( Właśnie idę pojeździć na swoim śmigadle ;)

Ukryta Zawartość

Jaką trasą jedziesz z Mrzeżyna i dokąd to Ci powiem co warto zobaczyć.

Ukryta Zawartość

>LTDCC to diesel?

Jędruś własnie drugi mój "odjazd" to mój diesel ;) Ostatnio poprawiałem mu oddychanie w gorące dni. Takie kolejne DIY ;)

Ukryta Zawartość

Dobra jadę w trasę. Bawcie się chłopaki dobrze i nie złośliwie ;)

Ukryta Zawartość

zoltar7, 9 Cze 2007, 23:10

Zgadza się. Forum jest dla wszystkich. Zauważ jednak i to, że ci co są tu długo, jakoś mało, mniej, albo nawet przestali się udzielać. Widać okrzepli i zapewne doszli do podobnych jak ja wniosków (o czym warto napisać, a o czym nie warto, bo np. więcej może być z tego złego niż dobrego. Korespondencja przeniosła się na priva. Jest rzadsza ale czy to źle? Uważam, że nie.

A forum jest, trwa i b. dobrze.

Nie mam nic do negatywnych komentarzy (wszak każdy notę co wart jego wpis wystawia sobie wpisami sam).

zoltar7, 10 Cze 2007, 13:40

Tego procesu chyba nie da się powstrzymać :) Przychodzi taki czas i koniec :)

Z wiekiem człek unika wdawania się w niepotrzebne dyskusje, bo i po kiego ? Po co mi to w życiu ?

Co za korzyść z publicznego, wytrwałego udowadniania swych racji ? No, jakby to był mój zawód/powołanie czy otrzymywałbym za to wynagrodzenie to jeszcze rozumiem. A tak, polityków i polityki nie lubię (więcej złego niż dobrego i tylko sukces ma wielu ojców ;)

Podejście może i naganne. Znaczy masz rację. Dziadzieję :)

Pozdrawiam :)

>Z wiekiem człek unika wdawania się w niepotrzebne dyskusje, bo i po kiego ? Po co mi to w życiu ?

>Co za korzyść z publicznego, wytrwałego udowadniania swych racji ? No, jakby to był mój

>zawód/powołanie czy otrzymywałbym za to wynagrodzenie to jeszcze rozumiem.

Andrea29 Ty jak coś powiesz to już powiesz ;) Tylko cholera czy ja już dziadzieje skoro mam podobne podejście jak Ty???

P.S. Nie pojeździłem za dużo, tylko 56 km, bo mnie deszcz przegnał z trasy wrrrr :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.