Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo dv -504 napisy divix

pbor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to widzi a nie odpala? Są widziane w menu setupie odtwarzacza? A teraz banał: czy plik .txt jest nazwany tak samo jak .avi? U mnie w dv- 404 wyświetla tylko napisy o tej samej nazwie co plik wideo, ale bez polskich znaków diakrytycznych.

Informacja ze jest "subtitle" jest widoczne w menu podczas odtwarzania ( można wyłączyć lub włączyć) . Próbowałem plików o rozszerzeniach .txt , .sub , srt , smt . Wszystkie miały tę samą nazwę co plik avi . Odtwarzacz nie widział plików txt , pozostałe tak ale ich nie wyświetlał .

pbor, w tym momencie proszę o czas (jak w koszykówce), trzeba by poszukać jeszcze na tym forum (lub innych). Dzięki Yodzie mam już polską czcionkę (patrz: wątek Onkyo 404 i polska czcionka). Sprawdzę jeszcze raz u siebie inne divxy, czy subtitle są wyświetlane a jeśli nie to z jakiego powodu i napiszę o spostrzeżeniach. Wszak i u mnie, przyznam się szczerze, nie wszystkie były wyświetlane ale zwalałem to na złą nazwę txt. Zobaczę w kompie o co chodzi z tymi płytami, na których filmom puszczonym na O 404 nie towarzyszą napisy i dam znać. Kwestii zamkniętych krążków (jednosesyjność) albo overburningu i leed-out nie muszę rozwijać pewnie...?:) pzdr

pbor:

Wygląda na to, że im wyższy model dvd Onkyo tym może mieć większe problemy z divixami - może to wydawać się nieco dziwne, ale takie wnioski można wyciągnąć na podstawie opinii użytkowników znajdujących się w necie! Swoją drogą to, jak marginalnie traktowana jest funkcja odtwarzania divixów przez firmę Onkyo (zresztą nie tylko) widoczna jest już w treści instrukcji obsługi, np. kompletny brak informacji jakie format(y) napisów odczytuje odtwarzacz oraz problemy z ich prawidłowym odczytem w praktyce. Co do tego ostatniego to firma sama przyznaje się, że różnie to może być;) Cytat z instrukcji: "Some external subtitle files may display incorrectly or not at all".

Z tego co napisałeś wynika, że prawdopodobnie Twój model nie akceptuje w ogóle formatu txt. w przeciwieństwie do swoich "uboższych" braci. Gorzej, że choć "widzi" to nie wyświetla napisów "zakodowanych " w pozostałych formatach. Cóż, możesz jeszcze poeksperymentować, ale jeżeli bardzo zależy Ci na możliwości odtwarzania divixów z napisami to osobiście poleciłbym Ci spróbować "zabiegu" przeróbki filmu(ów) polegającej na dołączeniu napisów do filmu (tzw. zmuxowanie). Tak zmodyfikowany film jest odczytywany przez większość stacjonarnych odtwarzaczy dvd posiadających certyfikat divix - Twoje Onkyo się do nich zalicza. Może to się okazać najlepszym wyjściem z tej sytuacji.

Pozdrawiam

---> pbor

Wyczerpujące informacje jak też potrzebne do tej "operacji" oprogramowanie znajdziesz, m.in. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i oczywiście "po wszystkim" napisz czy dzięki temu rozwiązałeś problem:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.