Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak, dotyk i buczenie

okno

Rekomendowane odpowiedzi

frapuje mnie jedno zjawisko. gdy pokrecaja galka glosnosci we wzmacniaczu dotykam jej, slysze buczenie w kolumnach. co to jest? wzmacniacz nie jest podlaczony do gniazdka z uziemieniem. czy to ma wplyw? nie moge sprawdzic na gniazdku z uziemieniem bo w mieszkaniu, ktore wynajmujemy ze znamjomymi nie ma takiego.

thx

https://www.audiostereo.pl/topic/3408-wzmak-dotyk-i-buczenie/

Mój 4330 jest pod tym względem w porządku. Wkurza mnie w nim co innego - czasami buczy transformator czego na szczęście nie słychać w głośnikach. Jednak sam wzmacniacz wkurza mnie w nocy i muszę go wyłączać. Szkoda, bo wygrzany gra o niebo lepiej...

to ja moze sprecyzuje:

Witam. Pisze ponownie z pytaniem o mojego A50iR. Mam nast. klopot: zauwazylem, ze kiedy wzmacniacz jest wlaczony, w glosnikach slychac ciche, niskie nuczenie. Pojawia sie ono z chwila wlaczenia wzmacniacza i wystepuje niezaleznie czy leci jakas muzyka czy nie, czy jest podlaczony CD czy nie. Poza tym, kiedy dotykam gałki glosnosci to pojawia sie dodatkowe buczenie, tym razem wyzsze. Natomiast gdy dotkne druga reka obudowy, wtedy buczenie pochodzace od galki znika, ale nadal jest to nizsze. Czy ten wzmacniacz jest zepsuty? Czy mam go oddawac do serwisu? Podlaczalem do roznych gniazdek i tych z uziemieniem i nadal to samo. Chociaz z tym uzieminiem jest tak, ze wynajmuje ze znajomymi mieszkanie w bloku i nie dam glowy czy w tych gniazdkach jest uziemienie czy nie, moze sa po prostu gniazdka z bolcami...

Wielkie dzieki za pomoc.

W Creeku taka checa? A czy w instrukcji obsługi, bądź na obudowie nie pisze "ten sprzęt powinien być uziemiony"? Równie dobrze wzmacniacz może się wzbudzać.Najprawdopodobniej od strony sieci energetycznej. Jeżeli wzmacniacz w każdym pomieszczeniu zachowuje się nagannie, to pozostają jeszcze dwa wyjścia:

1 ) zbadać samodzielnie, lub z pomocą elektryka czy aby na pewno gniazdko jest uziemione.

2 ) Jak jest na gwarancji to daj go do serwisu.

POZDRAWIAM:)

RAF, nie jest nic napisane o uziemieniu.

Zastanawiam sie czy nie jest to wina lipnej sieci w tych starych blokach.

w kazdym pokoju jest taka lipa, sadze ze nie ma tu uziemienia. zadzwonie zaraz do wlasciciela tej nory, moze on cos wie o uziemieniu.

thx

Okno

Wzmacniacz najprawdopodobniej nie jest zepsuty ,tylko badziewnie skonstruowany.Posiada jakieś pętle masy wewnatrz ,bądź to na samej plytce,bądź też na drodze :płytka/kable/gniazda.

Żadne uziemnianie niestety nic tu nie da.

Z serwisami uważaj:

W 50% z nich pracują buraki,które się nie znają.

W 40% cie oleją i powiedzą ,ze nic nie słyszą i wszystko jest ok.

W 10% ci pomogą.

Być może pomógł by ci jakiś elektronik,amator,ale taki profi,który wie co w trawie piszczy.

Zanieś piecyk do kogoś kto ma porządne uziemnienie (rozumiem ,że jest tam wtyk IEC,trzy bolce).Użyj ekranowanego interkonektu (mniejsze znaczenie) i będziesz pewny czy to kwestia sieci czy nie.

Z góry znam wynik.

Pozdr.

Raczej się nie spotkałem ani z Creekami ani z wogóle z opiniami o nich ,więc ciężko mi powiedzieć.Raz chyba kolega pzryniósł taki 5..coś tam (około 5000zł) ale włączyliśmy go tylko na chwilę.

-> okno

PRZYPUSZCZAM, że nawet, jeżeli jest brak uziemienia, to Twój problem z buczeniem nie jest z tego powodu. Uziemienie jest zalecane ze względu na bezpieczeństwo. Ale jeżeli go brak, to nie powinno być buczenia z tego powodu.

W starym bloku raczej nie ma oddzielnej żyły dla uziemienia, ale może być zerowanie, tzn. żyła zerowa jest podłączona do bolca. To też raczej powinno wystarczyć. Czy tak jest, nie potrzebujesz pytać właściciela. Pewnie i tak nie będzie wiedział. Możesz sam to sprawdzić - odkręć gniazdko i zobacz, czy bolec jest podłączony do jednej z żył przychodzących do gniazdka. Jeżeli masz próbnik z neonówką, to upewnij się, że bolec NIE jest podłączony do tej żyły, na której neonówka zaświeci. Ale nie sądzę, żeby ktoś zrobił aż taki błąd, więc jeżeli bolec jest w ogóle podłączony, to raczej jest to do właściwej żyły.

A co do buczenia przy dotknięciu pokrętła, które ginie, kiedy równocześnie dotkniesz obudowy, to... zapewne obudowa jest podłączona do masy, a pokrętło nie. Jeżeli sobie podłączysz pokrętło do masy (może być do obudowy), to nie powinno być tego dodatkowego buczenia przy dotknięciu pokrętła.

Janusz z Torunia

-> okno

Nie, to na pewno nie wina kolumn.

Nie dam gwarancji, ale na kiepskie uziemienie, lub jego brak, też bym nie stawiał.

Według mnie - jest to wina wzmacniacza.

Chociaż też trochę to dziwne, że, bądź co bądź, poważna firma, robi taką lipę. Chyba, że to błąd jednego egzemplarza, a nie w ogóle tego modelu...

Janusz z Torunia

"zapewne obudowa jest podłączona do masy, a pokrętło nie. Jeżeli sobie podłączysz pokrętło do masy (może być do obudowy), to nie powinno być tego dodatkowego buczenia przy dotknięciu pokrętła"

?????????????????????????

Podłączać pokrętło do masy????????????

Bambus: "Podłączać pokrętło do masy????????????"

-> Bambus

A "buczenie przy dotknięciu pokrętła????????????"

Skoro występuje dziwne zjawisko - buczenie przy dotknięciu pokrętła,

to trzeba zastosować dziwne rozwiązanie - podłączenie pokrętła do masy.

Dotknięcie masy nie powoduje buczenia.

Janusz z Torunia

To ja może troche dopercyzuje:) Gałka jest metalowa.Ośka potencjometru pewnie też.W miejscu łączenia się ośki z właściwą obudową potencjometru powinien być gwint umożliwiający przykręcenie potencjometru do obudowy.To na tym gwincie za pomocą odpowiedniego konektora możesz podłączyć masę (uziemienie).Ale, że w Creeku takie jaja?! Ja w swoim wzmacniaczu w ogóle nie mam obudowy podłączonej z masą i nic nie buczy.Bo nie ma prawa! Wystarczyło jedynie odpowiednio skonfigurować obwód masy w tzw.gwiazde.POZDRAWIAM:)

To lepiej podłącz tą obudowę do masy.W razie jakiejś awari możesz mieć 220V na obudowie,a to jest bardzo niebezpieczne.Obudowa do masy.Bezpiecznik na drodze od gniazdka do transformatora sieciowego we wzmacniaczu.Trzy żyłowy przewód sieciowy i prawidłowe uziemnienie w gnizdku w ścianie to podstawa.

Obudowę pewnie uziemie.Bezpiecznik, kabel IEC już są od początku:) Na razie męczę się z okablowaniem wysokoprądowym wenątrz wzmacniacza.Kwestia brzmienia.Ostatnio zmieniłem z VDH CS122 na Kimber 4PR.Napisałem opinię o tym kablu ale po dłuższym odsłuchu stwierdziłem, że to jeszcze nie to:( Zabrakło pewnych detali w zakresie średnicy oraz niższych zakresów wysokich tonów...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.