Skocz do zawartości
IGNORED

przetwornik DAC z magnetofonu DAT

machalica

Rekomendowane odpowiedzi

na allegro jest do zdobycia wysoki model magnetofonu DAT w cenie na razie 400zł który może pracować jako przetwornik DAC d/a lub nawet a/d

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze o opinie jakiej klasy jest to przetwornik DAC (zważając na cenę) przy spięciu go z transportem CD lub odtwarzaczem CD.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34129-przetwornik-dac-z-magnetofonu-dat/

Bardzo dobry przetwornik, grał mi lepiej niż thorens CD 2000 i tak go kiedyś używałem-thorens jako transport.

Może lepiej kupić zepsuty dat z niesprawną mechaniką jak ma służyć tylko jako przetwornik DA/AD

thorens biżuteria

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponieważ ten dat 1000 może okazać się całkiem drogi jest tu inny doskonały dla twoich celów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytania kolegi:

>czy ktoś wie jakie kości w środku siedzą? Czy jest to pozim przetworników CD Sony czy coś lepszego?

>Do jakiej półki cd mogli byśmy to porównać?

ale jak pomyślec rozsądnie to dojdzie jeszcze drogi kabel cyfrowy bo tani nie gra więc lepiej kupić rzeczywiście dobrego cdka i zrobić mu czarodziejskie nowe podłączenie. np

Vhttp://cgi.ebay.co.uk/MERIDIAN-506-20-BIT-CD-PLAYER-FABULOUS-MINT_W0QQitemZ230142111173QQihZ013QQcategoryZ3272QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

no nie

radzę ci kupić meridiana cd i zrezygnować z opcji przetwornik sony i z wszystkich innych cd które masz.

to wilk w owczej skórze, petarda, mając go wygrasz los na loterii.

nowe podłączenie narysował nam molibden przy okazji pewnej wymiany zdań w zakładce "czy warto kupić stary odtwarzacz"

ja w takie w rozwiązanie nie wątpię, tylko Machalica w biurze tu forsuje jakieś egzotyczne rozwiązania i szerzy czarny PR;)))) Ja właśnie jestem za kupieniem porządnego cd w jednym kawałku i nie bawienie się w takie duperele - ewentualnie majac dobry transport dokupienie do niego przetwornika (dobry transport to coś więcej niż napęd NADa;)) Na temat lampizowania CD się nie wypowiem, nie słyszałem... chociaż czytałem o wyczynach słnnego maranciunia Senicza;)))

tak czy inaczej jestem ciekaw jakiej jakości są kości w tym DAT, do czego to można porównać - tak z czystej ciekawości. machalica forsuje pogląd, że przetwornik raczej powinien być topowy skoro to głownie studyjny sprzęt, mi się wydaje, że siedzą tam przecietne kosci które sony pakowało w średnia półke cdeków.

jest tak jak mówisz

linear density

to nawet nie stało obok tego meridiana, dzwięk nieporównywalny.

dobry transport i dac słusznie , ale drogo będzie. dat sonego to nie to, tascam owszem bo jest na 2x pcm 63

seba lepiej się przyjrzyj lampizacji fikusa a nie senicza

:)

wiedza senicza jest delikatnie mówiąc egzotyczna, niesprawdzalna i napewno pioneerska;)))

czytałem co nieco o lampizacji ale tak do końca nie wiem o co w niech chodzi... nie do końca przekonuje mnie przeoranie całego CD - czy mozliwe jest wyprowadzenie na zewnątrz tych wszystkich lamp i pozostawienie cd praktycznie bez ingerencji? tak myślę co z moim nadem w przyszłosci...

Ukryta Zawartość

zajrzyjcie.poczytajcie NAD też jest

Ukryta Zawartość

>ale jak pomyślec rozsądnie to dojdzie jeszcze drogi kabel cyfrowy bo tani nie gra

No właśnie, nie pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem... co takiego magicznego ma ten "drogi" kabel że dźwięk jest lepszy?

A może po prostu przy tańszym kablu układy wejściowe DACa nie radzą sobie ze zwiększonym jitterem i dlatego nie gra?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jak rozumiem maranciunio zezarl lampizatora w raz butami? zreszta taka przerobka to dziwna rzecz to co proponuje lampowiec. Na poczatek zrobcie tak. Kupcie trafo do wkladki mc i zewrzyjcie jego wyjscie jakim malym rezystorem np. 1k? a moze mniej .Podlaczcie jaies wzm na lampach i juz po strchu. mam to narysowac? oczywiscie to uzwojenie co ma byc do mc podlaczcie do daca wyjscia pradowego bo jak ma wyjscie napieciowe to dupa. Trafa ktore oni propnuja sa strasznie drogie a do mc to mozna i za 20zl kupic mozna ew. uzyc trafa od mikrofonu wstegowego lub innego niskoimpedacyjnego. a nawet malego trafa od sluchwakowego wzm lampowego i ......... rozumiecie?

Te "lampizatory" i inne bufory lampowe ala prosiaczek MFa to tylko protezy, które IMHO niewiele dają. Porządnie zaprojektowany stopień wyjsciowy dopiero może dać dobry dźwięk. I to niezależnie od tego jak jest skonstruowany. Stopień wyjściowy mojego AN jest na 2 tranzystorach, a brzmi bardziej "lampowo" niż niejeden lampiak. Są też ciekawe konstrukcje lampowe - np. MHZS 66 i 88, Xindak DAC-5. Naprawdę ciekawe konstrukcje ZAPROJEKTOWANE już z lampą w układzie wyjściowym. I napewno grają lepiej niż zlampizowany złom z allegro, nie wspominając juz o takich drobiazgach jak wygląd zewnętrzny.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

lampizator to chyba nie bufor... senicz też chyba nie dołożył bufora tylko zrobił cały stopień wyjsciowy. Jest chyba wręcz przeciwnie, to MHZ ma lampy dla lampy lub lepszego samopoczucia właściciela.

A takie cos jak Sony 300ES DAT sie nada jako dac???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

kris_k, 14 Cze 2007, 12:00

Ale ja bardzo proszę nie mieszać prosiaczka w te sprawy. Zastanów się gdzie podłącza się prosiaczka a gdzie lampizatora i co z tego wynika. W razie braku wiedzy odsyłam do strony ŁF. Trzeba niestety znać język aby coś zrozumieć.

Może cię to zaskoczy ale np.ken na lampkach nie brzmi lampowo. Nie używaj ogólników i nie mieszaj ludziom w głowach jeśli mógłbym prosić. Nie pisz bzdur nie popartych odsłuchami.

arturP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.