Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć CDeka do CA Azur 540Rv2

daru0105

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam ww Ampli i DVD Yamaha 657,który podłączony jest cyfrowo (opto) i po analogu mch,ponieważ słucham SACD. Wej mch. w Azurze pracuje jako direct.Jest to jedyne wej. w Azurze tego typu i polecano go w recenzjach do słychania muzyki.Chciałem teraz do zestawu zakupić CDeka w cenie z drugiej ręki do 1000zł i nie wiem jakiego i jak go podłączyć ,czy cyfrowo czy analogowo do wej.CD w Azurze (bo ten rekomendowany jest zajęty).

Teraz słucham płyt CD z Yamahy 657.

A może dać sobie spokój z CDekiem (za 1kzł nie będzie dużo lepiej grało jak na Y 657 podłączonym do wej mch),a zaoszczędzone złotówki wsadzić np. w tuning kolumn (co też zamierzam).

Zależy mi na waszych opiniach ,bo stereo na Azurze gra pięknie (wcześniej Ampli Y 457-porażka) i cały czas powiększam płytotekę CD,SACD też.

Za opinie z góry dzięki.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Chodzi mi o to że jak będe kupował CDeka , to brać z wyj. cyfrowym czy nie koniecznie.Jokość dzwięku będzie lepsza po cyfrze czy analogu na wej.CD w Azurze

Generalnie zdaje się że CDki mają wyjścia cyfrowe... i ciężko dostać bez. Chociaż nie sprawdzałem, więc może się mylę:)

Wydaje mi się, że po analogu lepiej zagra, bo w końcu przetwornik C/A w CD winien być lepszej klasy niż w ampli to Kina Domowego. Bawiłem się kiedyś zestawieniem najtańszego DVD CA (503 czy jakoś tak) i ampli NAD T741. DVD lepiej moim zdaniem audio odtwarzało po analogu niż po kablu cyfrowym. No ale może niech ktoś z lepszymi uszami/wiedzą głos zabierze:)

Kolego wyżej, nie rozumiesz tak naprawdę sensu pytania autora wątku.

Azur ma we: cyforowe, 6,1 direct in (analog mch) oraz zwykłe "analogowe" (cd, aux itd).

6,1 direct in w Azurze idzie "czysto" analogowo. Sygnał wchodzący przez pozostałe we analogowe w azurze (Cd, aux itd) jest konwertowany do postaci cyfrowej, tak obrabiany i dopiero ponownie konwertowany do analogu. Pisałem już o tym na tym forum. Dlatego właśnie w recenzjach polecają łączyć azura analogowo TYLKO przez 6,1 direct in. Czyli odpowiedź na Twoje pytanie jest banalnie prosta: Co wolisz: aby sygnał był przesłany czysto cyfrowo do azura, potem przekonwertowany całkiem niezłym daciem do analogu i puszczony na kolumny CZY aby sygnał był przekonwertowany przez całkiem niezłe DACi CD Playera za 1kzł następnie potem ZNOWU przekonwertowany do sygnału cyfrowego tak obrabiany I ZNOWU konwertowany do analogu.... Trzeba się w ogóle zastanawiać ? ;) Wiadomo, że na każdej konwersji się TRACI i to sporo.

Ah, to takie cudeńko, które tak czy inaczej konwertuje... teraz, kolego wyżej, rozumiem:)

Ciężko się nie zgodzić, im więcej konwersji tym gorzej, skoro sygnał jest tak czy inaczej obrabiany przez pAzura, to zdaje się nie ma sensu puszczać sygnału analogowo z CD do ampli

Jeśli tak jak w jego przypadku masz już zajęte 6,1 direct in to tak, nie ma to sensu. W przeciwnym wypadku można się zastanawiać. Ja np. do teraz mam dylemat jeszcze co lepiej, cyfrowo czy direct in. Bo tak i tak są wady i zalety. Cyfrowo np. mam o wiele lepszą przestrzeń, detaliczność, skolei analogowo dźwięk łagodniejszy, z lepszą głębią, muzykalnością i krótszym, lepiej kontrolowanym basem. Ale brakuje swobody i oddechu, a także jednak tej detaliczności (moje źródło, które łącze raz to cyfrowo raz analogowo ma DAC Wolfsona i OPy Burr Browna wysokiej serii).

>kb1014 - dzięki za pomoc w rozgryzieniu sensu mojego problemu,o którym może niezbyt jasno się opisałem.

Właśnie mam taki dylemat:

-kupić CDeka czy zainwestować 1kzł w tuning kolumn i słuchać stereo z Y657 poprzez mch in direct?

-Jak kupię Cdeka to podłączyć analogowo czy cyfrowo (gdzie będę miał lepszy przetwornik)?

W którym przypadku jakość brzmienia płyt CD będzie najlepsza?

Proszę też o radę w wyborze CD,mój zestaw po zalogowaniu każdy zobaczy.

nie wiem, jak "mocnym" sprzętem jest Y657, tutaj koledzy muszą się wypowiedzieć czy opłacą ją się zamieniać na CDka za 1kzł DO AZURA. A druga kwestia - posłuchasz tak i tak i może będziesz wiedział co wolisz. Jeśli nie, to na tym forum i tak Ci nikt z tym nie pomoże.

No taaak!

Zapomniałem,że to forum (Stereo) jest dla ortodoksyjnych audiofili,którzy nie znoszą jak ich dwukanałową muzykę słucha się na wielokanałowych zestawach za śmieszne parę tysięcy zł.

Dzięki za info kb1014.

Zmykam z podkulonym ogonem na forum Kino Domowe,a może lepiej na Bocznicę.

Pozdrawiam wszystkich- Daru

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.