Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego male kolumny tak pieknie graja?

bodo

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio jak slucham srednicy z szerokopasmowcow alnico z lat 50 za 100zl, to proac tablette w tej srednicy prymitywna tandeta mi sie wydaja, ale faktycznie przez rozmiar mialy ja znakomita, poprostu pompowany bas nie przyslania reszty. Dla porownania stereofonie widzialem lepsza od proca w jeszcze mniejszych glosniczkach do starego adaptera za 30zl w pokoju 30m2. Jak sie do proacow maja wielkie kolumny w dziedzinie srednicy i stereofoni? wiekszosc tak sobie hehe

No widzisz bodo, zanim coś napiszesz, to się dowiedz... A ja właśnie mam małe glośniczki, nawet bardzo małe... Tylko nie lubie - a na forum ostatnio to się wręcz pleni - generalizowania.

Pozdrawiam Stempur

stempur, 29 Cze 2007, 22:30

a to czemu pan tak dlugo wybieral i wybral takie tycie maluszki!?

:)

@ camle

niechcacy przeczytalem co tam masz do powiedzenia

ale to tylko niechcacy

po zalogowaniu znikaja te twoje wynurzenia

co mnie cieszy niezmiernie na rowni z urokami malych glosnikow

niby ograniczenia a jak ulatwiaja zycie:)

stempur, 29 Cze 2007, 23:05

no to rzeczywiscie jest problem

megalomania , nie mylic z melomanem

leczona za pomoca malych glosniczkow!?

nie slyszalem o takiej teorii ale niech CI bedzie

przeciez to Twoj interes nie moj

;)

Ponieważ są małe i pięknie grają ;)

Wydaje mi się,że cała ich magia polega na tym,że sporo małych kolumn wytwarza wielki dźwięk.Dla przykładu niech będzie B&W CM1 czy 'Nuvo' ErykaS.

Są to konstrukcje,które może nie dają niskiego, typowo organowego basu ale tworzą przez to duży, nie zamulony dźwięk, który może się podobać.

Tutaj już chyba jednak jest więcej psychologii niż typowo lepszego dźwięku ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Posluchajcie sobie muzyki z szerokopasmowca z pazurem czyli Jordana JXR6. 60mm to jest dopiero maly kaliber w porownaniu do malych dwudroznych, a chodzi od 150 do 30.000Hz. Jesli wyrosliscie na muzyce akustycznej to bardzo go docenicie. Moze stawac w szranki ze wszystkim co jest na rynku bez wzgledu cene (oczywiscie z sekcja basowa).

Obawiam sie ze w Polsce juz nie ma poza samorobkami. 7 lat temu byl dystrybutor Bandora (firma zony Jordana) ale nazwy nie pomne. Pozostaje szukac na Audio Show.

Producenci (przyklad):

www.mjacoustics.co.uk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest jeszcze niemiecka konstrukcja JXR6+ ceramiki Accuton za 6000 Euro ale nazwy nie pomne (model Antares)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.