Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak monitory?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem skorzystać z okazji dnia wolnego od pracy i przejechać się po kilku sklepach audio - posłuchać różnych monitorów, co lepsze może wypożyczyć (jak by się dało), ale cholera w taką pogodę załatwiłem tylko to, co musiałem i nie wystawiam nosa z za drzwi...

...mamy co raz to "fajniejsze" lato. w zeszłym roku cały czerwiec nie wyszło słońce, teraz mamy lipiec i kolejny dzień w totalnej szarości i niekończącego się deszczu...

co to? GB czy PL ?

>co to? GB czy PL ?

Nie wiem jak jest w PL ale w GB jest tak juz od zimy (co to jest zima?) a co do poziomu szarosci to nie widzialem w PL nigdy tak ciemnych odcieni w "bialy" dzien jak tutaj.

Re: vector, 6 Lip 2007, 16:21

>....sprobowac zawsze mozna.....:)

>...kto wie moze spadne z krzesla....???

jakby co to służę pomocą, mogę wysłać Ci DEQ2496 na parę dni

tylko potrzeba transport i DAC z we/we optycznymi TOS albo z symetrycznymi AES/EBU bo takie ma DEQ2496

pozdrawiam!

graaf

• 4 tygodnie później...

No to ja polecam cosik innego , w ogłoszeniach jest Elac 510 Jet monitor , Akkusa wykasza w mig , a wstęgowy głośnik jest jedyny w swoim rodzaju , takiej detaliki i jakości sopranów nie uzyskasz na kitach akkusa !

Poza tym jakość średnicy i basu a przede wszystkim dynamika powala !

I oczywiście strona wizualna i wykonanie !

A robienie z Akkusa cudu świata jest raczej nie na miejscu, no chyba tylko aby sprzedaż się zwiększyła dla reklamy , nie słuchaj kitu !

Będziesz chciał potem sprzedać i będą tylko problemy , ja miałem !!!

Tym bardziej że sam byłem użytkownikiem dwóch ich kitów ( modele V3 , C95- R1) pozbyłem się niezadowolony !

Ale fakt może zestawy z ich najwyższej serii są dobre bo inne średnio!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -----wejdż też na tą stronę te projekty i jakość dzwięku są lepsze , gwarantuje głową !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> w ogłoszeniach jest Elac 510 Jet monitor , Akkusa wykasza w mig , a wstęgowy głośnik jest jedyny w swoim

> rodzaju , takiej detaliki i jakości sopranów nie uzyskasz na kitach akkusa !

Faktycznie o taką detalikę trudno w głośnikach nie-wstęgowych. Ale nadmierna detalika jest cechą nie porządana . Dla mnie wszystkie wstęgi wysokotonowe jakich słuchałem zawsze narzucały określony typ prezentacji, który najpierw fascynowal szczegółami a potem nudził jednorodnością i przewidywalnością. Wolę "mientkie" kopułki, wsród których Usher może nie jest najlepszy ale na pewno w czołówce.

TUX

Oj gwarantuje że Jet w modelach serii 500 to żadne jazgotniki , są delikatne i bardzo jedwabiste , ale fakt ilość szczegółów może czasami przytłoczyć !

Jazgotniki są w modelach nizszych serii 200 np. 209 , 510 to inna szkoła jazdy i inna jakość-wyższa !!!

Ale niech ktoś posłucha blachy i ozdobników w 510 , to mu klapki opadną i dziwna rzecz, gdy realizacja jest słaba Elac 510 nie eksponuje tego !

Fakt mają zapędy na monitorowanie studyjne ale bez przesady od tego jest np.Lipinski !

I niech ktoś posłucha odtworzenia przez Elaki organów ...zdziwi się jak nisko schodzą , nie tracąc na barwie ani dynamice !

Oczywiście są tacy co kochają Paradigma i racja zawsze będzie po ich stronie i tacy co Totema -fakt mam sympatię do tej ostatniej firmy !!!

"Jazgotniki są w modelach nizszych serii 200 np. 209 ..."

To ciekawe. Miałem 209.2, kilka osób je u mnie słyszało i ostatnie co można o nich powiedzieć to "jazgotniki".

Według info z Elac (telefonicznego i mailowego) jakie uzyskałem seria 200 zastąpiła 500. Gdzieś tego maila nawet mam zarchiwizowanego... Pytałem wówczas u źródła (w fabryce) o różnicę między 209.2 a 516 zdaje się.

peperoni.

Bez jaj seria 200 nie zastępuje 500 , jest seria niższą 510 monitor kosztował 5999 a w lakierze silver 7999 , miałem 209 wylądowały u kumpla w kinie domowym ale fakt 209.2 to inne kolumny niz stare 209 , są od starszego modelu lepsze ale na pewno nie od 500 -setek , które sa przed najdroższymi z głośnikiem dookólnym 4 PI , poza tym model 518 podłogowy ...już niedostępny kosztował 12000 zł to ta sama seria numeryczna co 510 !

Najnizsza seria to 100, potem 200 ,300(żadko spotykane ) ,500 , 4 Pi .

Niestety piątki ciężko dostać i są nieczęsto sprzedawane ze względu na jakość dzwięku , a 207.2 , 208.2 , 209.2 tego jest na allegro w brud i jakoś się nie sprzedaje !

Ogólnie zgadzam się z faktem że Elac zaprzestaje produkcji 500 ale nie z tym że 200 je zastępuje , jest to firma do której od lat mam szacunek i wiem jakie modele i jak grają bo się ta firmą interesuję !

Zresztą nie chcę nic tu udowadniać wystarczy odsłuch a on zweryfikuje jak jest :-)

"poza tym model 518 podłogowy ...już niedostępny kosztował 12000"

DTW: 209.2 katalogowo kosztują 15000. Przynajmniej tyle kosztowały rok temu.

Lubię Elac-i. Warto jednak podawać prawdziwe info bo tworzy się mity ;)

Znajdę maila z Elaca i wkleję na forum. W wątek o klubie Elac, żeby tu nie zaśmiecać.

peperoni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.