Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CV 1460 -problemy

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem na allegro takowy wzmacniacz w cenie złomu praktycznie.Oczywiscie jako sprawny.Niestety nie był uzywany podobno dłuzszy czas.Gosc miał takze tuner i deck c 844( tez nie działa i nie posiadam).

Problemy sa nastepujace

1.lewy kanał gra ciszej( nieduza róznica) i wystepuje brak basu i miesa w tym kanale.Wskaznik wychyłowy takze mniej sie wychyla.

2.Momentami jakby obydwa kanały dostaja kopa z basem i jakby właczał sie loudnees.

Wszystkie potencjometry wypsikałem i nie trzeszcza.Oczywiscie podswietlenie wskazników nie działa.

Co mozna działac

Przelutowac wszelkie luty? Wymieniac kondy w torach audio ?

dałbym sobie spokój ,ALE to bardzo dobre bydle i dynamiczne.Mozliwe ze zagra bardzo dobrze.Do rocka i innych metali bardzo dobry wzmak.Raczej jasny dzwiek z niezłym kopem.....

Grundig High Fidelity

https://www.audiostereo.pl/topic/34704-dual-cv-1460-problemy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Przeczysciłem przełacznik Loudness i subsonic.I w drugim kanale jest teraz mniej basu...;-)

A raczej jest tak jak byc powinno chyba.Ale nadal jedan kanał gra troszke ciszej i brzmi minimalnie inaczej.zamieniałem juz oczywiscie głosniki ,ic i inne.Jest mozliwe wywalenie wszelkich regulacji i zostawienie tylko regulacji głosnosci ?

ten wzmacniacz jest wart tego....

Grundig High Fidelity

gregaudio

Odkreciłem wpierw mase po lewej stronie .I po psiknieciu kontakt oraz skreceniu działa podswietlenie...;-).Natomiast kabelek po prawej odłaczyłem ale róznic nie słysze.Natomiast lewy kanał gra prawie juz tak samo jak prawy.No jest minimalnie ciszej ale nie ma basu takiego jak w prawym kanale i gra lewy kanał ostrzej jakby.( kolumnami ząglowałem juz)

Grundig High Fidelity

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

,

Ukryta Zawartość

post-7608-100008832 1184073456_thumb.jpg

post-7608-100008833 1184073456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Kazda uwaga bedzie bardzo cenna.

Zdjecia zamieszczam poniewaz mam nadzieje ze ktos juz dłubał w takowym złomie i ma jakies doswiadczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Jeżeli podająć sygnał na rózne wejścia wzmacniacz gra tak samo, to proponuje wymianę elektrolitów w torze audio. Przy okazji warto wymienić na porządne elektrolity od sprzęzenia zwrotnego.

Miałem ten typ Duala jest całkiem porządnie zrobiony, warto modyfikować.

Układ elektroniczny dość prosty, co ciekawe regulacja barwy w sprzężeniu zwrotnym bardzo podobna do

stosowanych w kilku modelach np. Luxmana

W taki razie myślę że na początek można wymienić elektrolity w torze audio,

z tego co widzę to są 4 na kanał. Oczywiście należy wymieniać w obu kanałach jednocześnie.

Proszę rownież sprawdzić napięcia zgodnie ze schematem szczególnie przy diodzie zenera D1 , D3 i D5.

Oczywiscie usterka może być zupełnie zupełnie inna, ale na razie bierzemy najprostrze mozliwości.

tak wiec kupiłem kontakt do potencjometrów i wszystkie przepsikałem i wyczysciłem.Dałem takze czasu dualowi na pogranie i niestey mała róznica brzmienia kanałów wystepuje.W sumie graja chyba równo ale w lewym wystepuje brak mocy jakby.Z tego co wyczytałem na elektrodzie to moze byc jednak kondensator wyschniety.

na niemieckich forach znalazłem ze jest to konstrukcja firmy DENON.

Grundig High Fidelity

Widać po brzydkim wnętrzu, że to japoński wynalazek...

Pewnie nie pomogę ale jeśli np w Radmorze 5102 kanały grały nierównym dźwiękiem (brak basu lub np przymulone wysokie) szukało się wyschniętego kondensatora w przedwzmacniaczu, w okolicach regulacji tonów.

Japonski jest chyba ale gra bardzo dobrze ( cena zakupu takze gra role pozytywną w słuchaniu....).

Kupie kondy i wymienie wszystkie ( kupie tanie z allegro od Javoreczek).

Moja wiedza elektroniczna jest zadna wiec jestem zdziwiony nie odszukawszy OPA w sekcji preampu.Jedynie taki JRC siedzi przy wejsciu patefonu.

Grundig High Fidelity

Właśnie mam cv1700 i jest to najprzestrzenniej grający wzmacniacz jakiego słuchałem. Ciekawe jak zagra po zmianie kolumn na jakieś wysokie Saby... Poza tym ma ładne wnętrze :)

Ukryta Zawartość

post-2962-100008501 1184590461_thumb.jpg

post-2962-100008502 1184590461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomektoon

ten CV 1700 to jest konstrukcja firmowa czy takze kopia jakiegos Japonczyka ? W dualu maczał palce DENON i ROTEL ( wzmacniacze) .Licytowałem kiedys wzmak SABA i był to produkt SANYO....pod szyldem SABA

natomiast ten denonowski dual cv1460 gra na dobrym poziomie hifi.W kazdym razie nie odrzuca i gra lepiej od wielu kindomowych duuuuzo drozszych na ten przykład.Róznica brzmienia kanałów wpadła mi w ucho po jakims czasie.To niestety moja audiofilska maniera wsłuchiwania sie....Ktos inny by nie usłyszał bo róznica jest minimalna....

W kazdym razie na ebay zawsze znajduje ten model chetnych nabywów.A cena niewielka bo marka niepopularna całe szczescie.

Grundig High Fidelity

CV 1700 to jeszcze oryginalna konstrukcja Duala. Całkiem ciekawa - np regulacja tonów na przełącznikach i drabinkach rezystorów zamiast potencjometrów.

Ciekawe czyja to jest konstrukcja. Cena trochę chora ale wygląda ciekawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam CV 1700,wymieniłem w nim wszystkie elektrolity na NICHICON Muse FG, KZ oraz na Elna Silmic oraz niektóre ceramiki na Silver Mica i gra to naprawde rewelacyjnie pobił Electrocompanieta ECI 2 jeśli chodzi o basior i średnice ,góra jeszcze jest do polepszenia , ale bas z tego wzmaka jest naprawde rewelka po moim upgrade :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Zamówiłem elna silmic ROS 1uf oraz na jedno wejscie tape ( mozliwe ze mozna je zupełnie usunac) 10 uf tez elna.mam sporo Panasonic FC wiec takze powymieniam pozostałe.W kazdym razie w drodze sygnału postaram sie dac elna silmic.Moze wyrównaja sie kanały i przy okazji odnajdzie sie jakis zimny lut....

Grundig High Fidelity

Nie wiem czy to normalne w audio ale po rozkreceniu gałki głosnosci na max w tym dual 1460 z wnetrznosci jego dobiega muzyka.Nie wiem czy ta ze zródła czy to jakies fale radiowe np.Oczywiscie kolumny sa nie podłaczone.Co to moze grac....???

Narkotyków nie biore oczywiscie.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.