Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO DX-7711 problemy

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem a mianowicie.

Onkyo DX-7711 zaczeło gubić tracki tzn płyty nie przeskakują ale tak jakby laser niemógł ich odczytać i losowo na losowych utworach licznik sie zatrzymuje jakby szukał tracka, poczym płyta leci bezbłędnie do następnego momentu jak zgubi i znów szuka. Trwa to np. na utworze 1-3 sekundy i potrafi tak gubic kilkakrotnie podczas jakiegoś utworu, robi to losowo, czasem płyta przegra cała i nic sie niedzieje. Niewiem czy wina leży po stronie lasera czy też gdzieś w elektronice. Prosze o pomoc i porady.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34716-onkyo-dx-7711-problemy/

Na wstępie oświadczam że taki ze mnie super znawca elektroniki jak z koziej dupy trąba ale w tym przypadku sądze to na 99% laser. PRoblem który opisujesz jest bardzo popularny(mi tez tak czasem robią różne cdki) - spróbój przeczyścić soczewkę lasera (być może jest poprostu zabrudzony) - może też laser jest już zajeżdzony jeżeli odtwarzacz był dużo używany i wtedy trzeba wymienić laser. Tyle mogę powiedzieć od siebie - może coś pomogłem

To niekoniecznie musi być laser. Poniżej zamieszczam treśc mojego wpisu z podobnego wątku, tyle że dotyczy DX-6850:

"To najprawdopodobniej nie wina lasera. Tez mam (jeszcze) DX-6850 - nawiasem mówiąc mam zamiar go sprzedać - miał problemy najpierw z przeskakiwanie, potem z czytaniem płyt i wreszcie w ogóle przestał czytać. Oddałem go do serwisu - okazało się że to sprawa:

1. mechanizmu podnoszącego płytę do góry po zamknieciu szuflady - sprężyny były już za słabe i płyta nie była podnoszona dostatecznie wysoko, w efekcie w ogóle się nie kręciła... po rozwiązaniu tego problemu odtwarzacz zaczął czytać, jednak wciąż przeskakiwał - zatem:

2. brudne lustro lasera (soczewka była wcześniej wyczyszczona przeze mnie) - po wyczyszczeniu na jakiś czas przeskakiwanie się skończyło, jednak po kilku dniach testów Onkyo znów zaczęło grymasić i to okolicach 11 minuty na każdej płycie - i co się okazało:

3. wózek na kótrym jeździ laser zacinał się w jednym miejscu - prowadnice zostały przesmarowane - jednak wzciąż zdarzały się jakieś sporadyczne przeskoki, ostatnim winowajcą były:

4. nierównomierności w pracy silnika - oś kręcąca płytę biła nieco na boki - została przesmarowana.

W efekcie odtwarzacz czyta wszystko, zaczytuje płytę w ułamku sekunky i już nie przeskakuje. Laser jest w stanie idealnym. Naprawa kosztowała 40 zł. A chcę go sprzedać, gdyż jednak boję się o ten laser - sprzęt już jest wiekowy (w/w usterki były właśnie tego wieku widomym objawem). Kupiłem sobie taniego Denonka, który nie gra tak ładnie, za to ma tani i popularny laser - taki już ze mnie asekurant."

<><

Ja mam nadzieje że to jest wina laser-a, SANYO SFP 100. Laser juz zamówiłem i zapłaciłem za niego 52zł a więc mało. Mam nadzieje że wymiana lasera załatwi problem.

prosze o sugestie i porady do wątku.

Pozdrawiam

Jeżeli już zamówiłeś to pozostaje nam czekać i liczyć na to że to faktycznie uwalenie lasera - nie sądze żeby była to pczyczyna szeregu niesprawności jakie opisuje kolega Bednar - przyznam że jeszcze nie spotkałem się z taką PADAKĄ jaką On opisuje zajeżdzoną do granic możliwości :) mam nadzieje też ze sie na taką nie natknę

No niestety sprzet nabyłem w komisie z drugiej ręki - ładnie gra, ale przez moje doświadczenia, plus wpisy na forum - niedawno ktoś opisywał podobny problem z DX-6850 - omijać teraz będę odtwarzacze CD Onkyo szerokim łukiem. I to niestety wsszystko seria Integra.

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.