Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tv przy 6,5m w salonie

cofik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie kończę budować domek i potrzebuję kulku porad dotyczących kina domowego w salonie

Salon ma 7m długości i tu rodzą się pytania:

1)Jak duży powinien być telewizor aby dobrze się go oglądało z tej odległości?

2)Na jakiej powinien być wysokości?

3)Czy może to za daleko i kanapę dać w połowie salonu zamiast na końcu?

4)Jezeli miałby wisieć na ścianie to jak ukryć kable aby od niego nie zwisały?

https://www.audiostereo.pl/topic/34956-jaki-tv-przy-65m-w-salonie/

Z 7 metrów to chyba tylko projektor. Zdecydowanie daj kanapę na środku salonu. No może jeszcze coś takiego by się dadało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko uważaj bo jeśli mieszkasz w bloku to możesz się nie złożyć z paczką na klatce :)

Ale wg mnie lepiej kupić

Ukryta Zawartość

I oszczędzić kasę przysuwając trochę kanapę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Na 6-7 metrów to nie "chyba" ale tylko projektor...

Ja bym obstawiał obraz widzialny tak pomiędzy 100 i 150 cali...

Przy obecnych nawet największych płaskich telewizorach satysfakcję z oglądania filmów przestałbyś czerpać już po kilku seansach. Przy tej odległości telewizor zacząłby wydawać się po prostu za mały...

A przy 4 metrach na jakiej wysokości dać tv

I co wtedy z głośnikami surround chciałem powiesić je na ścianie z tyłu

a tak mam dać je z boku na wysokości kanapy czy postawić na stopkach za kanapą?

Ja mam surroundy zawieszone na ścianie za mną. Odległość od telewizora to około 3 m, zaś do surroundów około 2 m. Taki układ bardziej mi odpowiada, niż surroundy po bokach.

Wysokość telewizora: najlepiej gdy Twój wzrok będzie się znajdował na środku ekranu.

ArtS :)

Witam

Moim zdaniem zależy co będzie głównym źródłem sygnału. Jeżeli ma to byc zestaw kina do oglądania filmów albo niedługo blu-ray, to faktycznie warto zainwestowac w projektor i jakiś dobry ekran. Jeżeli jednak głownie będzie to telewizja to wg mnie lepiej wyjdziesz na telewizorze. Ja polecałbym tylnoprojekcyjny SONY 55A2000 (ale jego na ścianie nie powiesisz :D). Ewentualnie LCD 52X2000 albo plazme philipsa 50PF9631D. Ja osobiście wybrałbym tego philipsa bo ten model SONY jest trochę drogi. Osobiście uważam też ze ten 70 calowy SONY to nawet jak na 7m za duży :)

Pozdrawiam

handy:

>A co do wysokości to tak jak pisał ArtS007 telewizor/obraz powinien byc na wysokości wzroku gdy

>siedzimy na kanapie czy fotelu, ewentualnie ciut niżej nigdy wyżej.

Za mało precyzyjnie to ująłeś... Chodzi o to, że wysokość (od podłoża) punktu przecięcia się przekątnych na oglądanym przez nas obrazie powinna być taka sama jak wysokość naszych oczu od podłoża podczas oglądania.

A z praktycznego punktu widzenia prawie nikt tego nie stosuje - zwłaszcza przy projektorach... I ja się nie dziwię bo ten ktoś przy oglądaniu takiego seansu musiałby siedzieć chyba na tronie królewskim żeby te wysokości się zgadzały:)

Mówiąc prościej: na wysokości wzroku oznacza patrzenie przed siebie na wprost (w poziomie). A środek ekranu, to chyba wiadomo.

Nasz wzrok lepiej funkcjonuje, gdy patrzy w poziomie lub lekko w dół. Patrząc lekko w górę szybciej się męczy.

ArtS :)

handy, 24 Lip 2007, 19:49

>Osobiście uważam też ze ten 70 calowy SONY to nawet jak na 7m za duży :)

Eee tam - ja oglądam z 3,5m 55'' więc żeby efekt był taki sam z 7 metrów musiałbym oglądać 110''. Tak więc byłby za mały a nie za duży. Z tej odległości to tylko projektor.

ArtS007, 25 Lip 2007, 08:21

>Nasz wzrok lepiej funkcjonuje, gdy patrzy w poziomie lub lekko w dół. Patrząc lekko w górę szybciej

>się męczy.

To chyba zależy - bo jeśli masz kanapę czy fotel z wygodnym podparciem głowy to mogłoby i być wyżej.

A tak przy okazji doradzcie co kupić mam na wszystko około 15 000.Sprzęt będzie głównie wykorzystywany do oglądania tv (mam n i c+) oraz filmów(głownie divx,choć czasem dvd).Chciałbym też aby dało się posłuchać na tym muzyki(głównie radio i mp3).Posiadam wzmacniacz ONKYO tx-ds575X więc niewiem czy go wykorzystać czy raczej sprzedać?

Misfit, 25 Lip 2007, 10:36

>Eee tam - ja oglądam z 3,5m 55'' więc żeby efekt był taki sam z 7 metrów musiałbym oglądać 110''.

>Tak więc byłby za mały a nie za duży. Z tej odległości to tylko projektor.

A jaki masz sygnał? bo jeśli kablówkę lub coś innego, analogowego tego typu to oglądanie 55" z 3,5metra to już raczej chyba mania wielkości tylko bo komfort oglądania żaden.

Projektor i ekran takiej jakości jak te telewizorki też będzie kosztował co najmniej 10tys, a zywotnośc lamp w projektorze jest tak krótka ze to śmiech na sali w porównaniu do LCD czy plazmy, a taka lampa to spory koszt. Wiec jeśli telewizja czyli 5 lub więcej godzin dziennie to ekonomiczniej na telewizorze wyjdziesz.

Jest wiele czynników do rozpatrzenia przy kupnie nowego sprzętu. Sugestie typu: taka odległośc to tylko projektor a inna to już LCD a jeszcze inna to tylnoprojekcyjny jest jak lokata - bez sensu.

Pozdrawiam

cofik, 25 Lip 2007, 11:18

>A tak przy okazji doradzcie co kupić mam na wszystko około 15 000.Sprzęt będzie głównie

>wykorzystywany do oglądania tv (mam n i c+) oraz filmów(głownie divx,choć czasem dvd).Chciałbym też

>aby dało się posłuchać na tym muzyki(głównie radio i mp3).Posiadam wzmacniacz ONKYO tx-ds575X więc

>niewiem czy go wykorzystać czy raczej sprzedać?

Ja na twoim miejscu wybrałbym:

Ukryta Zawartość

Do tego amplituner:

Ukryta Zawartość

Głośniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wraz z

Ukryta Zawartość

I pozostanie kwestia DVD jeśli zależy ci na DivX to odtwarzacze LG se bardzo dobrze z nim radzą np:

Ukryta Zawartość

W 15 000zł powinieneś się zmieścic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

handy, 25 Lip 2007, 18:07

>A jaki masz sygnał? bo jeśli kablówkę lub coś innego, analogowego tego typu to oglądanie 55" z

>3,5metra to już raczej chyba mania wielkości tylko bo komfort oglądania żaden.

Spokojnie - nie jest tak źle. Dla dobrego DVD ta odległość jest idealna. TV z nki też bez problemu się ogląda (oprimum ok 4m). Natomiast do HD (a oglądam tego sporo!) model 70'' z tej odległości byłby idealny!

Misfit, 25 Lip 2007, 18:31

>handy, 25 Lip 2007, 18:07

>>A jaki masz sygnał? bo jeśli kablówkę lub coś innego, analogowego tego typu to oglądanie 55" z

>>3,5metra to już raczej chyba mania wielkości tylko bo komfort oglądania żaden.

>

>Spokojnie - nie jest tak źle. Dla dobrego DVD ta odległość jest idealna. TV z nki też bez problemu

>się ogląda (oprimum ok 4m). Natomiast do HD (a oglądam tego sporo!) model 70'' z tej odległości

>byłby idealny!

No trzeba było tak od razu że DVD i n-ka albo coś HD. To zmienia postac rzeczy :)

Ale ja i tak bym pozostał przy moim zestawieniu :P

Pozdrawiam

Nie jestem przekonany co do tego amplitunera

Dodam ,że chodzi mi o taki który byłby kompromisem między kinem domowym i stereo

Jest też pytanie dodatkowe czy sa takie amplitunery do których mozna przesłać muzyke poprzez wifi lub BT?

Witam

A co nie pasuje w tym amplitunerze? To że sony? Jest to naprawdę jeden z lepszych kompromisów pomiędzy bardzo dobrym kinem domowym a rozsądnym stereo.

A z ampami z wi-fi albo bluetooth nie miałem styczności.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.