Skocz do zawartości
IGNORED

Pianino cyfrowe M-audio prokeys 88

jazzdavid

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu chce kupić pianino cyfrowe M-audio prokeys 88, kiedyś na musiccenter była wyprzedaż i kosztowało 1699zł a teraz kosztuje 2099zł. Potrzebuję pianina na scenę jak i do ćwiczenia. Słyszałem sample z tego piana i brzmienie mi sie naprawde podoba, ale nie wiem jak reszta bo nie miałem okazji na nim pograć. Jężeli ktos zna to piano to proszę o wpisy!

Pozdrawiam, jazzdavid

https://www.audiostereo.pl/topic/35238-pianino-cyfrowe-m-audio-prokeys-88/

poszukaj jakiegoś ensoniq-a za ok 1000 zł kupisz SQ1 (niestety 5 oktaw klawiatura) lub za trochę więcej np KT

To zacne instrumenty USA - z prawdziwymi brzmieniami choć same są staruszki

JazzDavid

Grałem na "kilku" cyfrowych - model o którym piszesz był jednym z lepszych jeżeli chodzi o wyważenie klawiatury - dla mnie jedynym mankamentem w stosunku do klasycznej klawiatury jest szybkość odbijania (powrotu) klawisza, było po prostu wolniej (bardzo szybkie repetycje wychodziły zdecydowanie lepiej na klasyku) - ale przecież nie możemy mieć wszystkiego za takie pieniądze.

Pzdr

• 2 tygodnie później...

witam

posiadam klawiature sterujaca m-audio pro keys 88.

jest to w pelni wazona. mloteczkowa klawiatura, rozni sie od proponowanej przez ciebie tym ze potrzebuje zewnetrzego programu USB zeby wydala jakikolwiek dzwiek, ale ze technologia konstrukcji jest ta sama - na zdjeciach klawiatura wyglada identycznie.

co do budowy - jest to plastik + plyta (sklejka) na spodzie, calosc wazy okolo 25kg, a wiec bardzo duzo. wymiary i waga sprawiaja ze niestety, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiazanie, jest to jednak fakt ze tym okupujesz wlasnie mechanizm mloteczka i pelnowymiarowa game.raz postawiona klawiatura, stoi.

o ile budowa za ta cena mogla byc lepsza, jest to jednak solidna i sztywna konstrukcja. uzywam stojaka hercules, ktory nie jest niczym szczegolnym bo dostalem go jako dodatek do zakupu i nigdy nie zdazylo mi sie zeby dzialo sie cos nie tak podczas grania - waga dociaza klawiature idealnie.

przyciski i suwaki to pieta achillesowa m-audio wogole, ale o ile nie planujesz walic ze zlosci piesciami gdy nie zdazysz wstrzelic sie w minute podczas grania walca chopina, przewiduje temuz narzedziu dlugi zywot. wyswietlacz, na nieszczescie widac lepiej gdy sie siedzi i jest maly kat miedzy oczami a nim wlasnie, podczas stania moze byc nieciekawie. przy jasniejszym oswietleniu mozna zgubic ustawienia, mimo ze sam w sobie jest duzy i przejrzysty w sensie tego ze producenci nie nacpali tam zadnych upiekszaczy.

jelsi chodzi o klawisze - spotkalem sie tylko raz z opinia ze wypadaja, ale to wszystko. oczywiscie, to tez jakas wersja plastiku, jednak ja, mimo ze przyzwyczajony bylem do pianina nei mialem problemu z aklimatyzacja. chodza ladnie, jedyny mankament to to ze po wcisnieciu klawisza wraca do pozycji wyjsciowej szybciej niz klawis pianina. dla idealisty psuje to efekt grania, jesli nie przygladasz sie z odleglosci 3cm to nie widac, a do poki nie bedziesz przeskakiwal od pianina do m-audio po kilka razy na godzine, nie poczujesz roznicy, albo moze inaczej -przyzwyczaisz sie. tak czy siak, zupelnie nie przeszkadza to w graniu (przynajmniej mi).

banku brzmien nie komentuje bo uzywam swoich wlasnych ze stacji roboczej (czyli komputerka) - daje mi to wieksza swobode tworzenia.

generalnie, nie probowalem nigdy innych pianin niz te ktor emam w domu, ale z m-audio jestem bardzo zadowolony, mysle ze to rozsadny zakup. za ta cene producent moglby dodac bank brzmien, przy klawiaturze sterujacej to niewatpliwy atut, ale tez jesli nie planujesz szerszej produkcji a tylko pianino, nie powinno byc problemu. nie wiem czy jest taka opcja w modelu ktory opisujesz, podejrzewam ze tak, ale pewnie gdy znudzi ci sie brzmienie producenta na pewno mozna wymienic na inne.

polecam jako klawiature w ogolnym sensie. na rynku dostepne sa tez fatar i CME ale nie jestem pewien czy nie sa tylko w wersji kontrolera USb wlasnie. Fatar wyglada ladniej, schludniej, a CME jest ciezsze bo obudowa aluminiowa (chyba z tego co widzialem) jednak opcje zblizone, a cenowo na korzysc m-audio.to dobra firma, serwis jest sprawny, mam kilka innych zabawek tej firmy i nigdy nie narzekalem.

ah, uwazaj na suwaki, warto szczegolnie o nie dbac, sa najczulsze w tych klawiaturach i ciezej je wymienic niz pokretla(w razie problemow). nie widzialem pokrowca na ten model, ale sa na pewno inne pasujace i to bym tez polecal w okresie nieuzytkowania.

mam nadzieje ze pomoglo :)

pozdrawiam i zycze owocnych lowow :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.