Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki - z czym to sie je ?

sesq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zaczalem brac pod uwage kupno drogich sluchawek zamiast kolumn ( ~800zł i inne ). Mam do was pytania:

1. Do takich sluchawek warto kupic wzmacniacz sluchawkowy ( do lepszej jakosci ) i prawie kazdy taki ma, mam racje ?

2. Do takich sluchawek musze miec dobra karte dzwiekowa ? ( czytalem tutaj o tym ze do sluchawek ktos polecal vortexa 2 za 20zł, dlaczego tak tanią ? karta dziwekowa do sluchawek ma taka sama role ma jak do kolumn, prawda ? )

3. Posiadam mp3 player iRiver T10, czy sluchac muzyki z tego mp3playera czy z komputera ? Czy istnieje mp3player oferujacy lepsa jakosc dzwieku niz moj ?

4. Jezeli chcialbym przetestowac takie jakies dobre słuchawki, moge podlaczyc je do mojego mp3playera bezposrednio ? nie spali sie ? ( pytam sie bo te drogie sluchawki maja oznaczenia jakis indepencji, a ja sie na tym nie znam wiec lepiej zapytac )

https://www.audiostereo.pl/topic/35269-s%C5%82uchawki-z-czym-to-sie-je/

Ja, nie.

Ale do playerka może wgrać pliki .wav (Trextor Vibez, iPody z dyskiem) i ma namiastkę hi-fi, a może z tym chodzić wszędzie. Zdaje mi się, że właśnie o to mu chodzi.

Aha, Disco, zerknij czego słucha, to wszystko wyjaśnia. Nawet bardzo przeciętny cedek wyciągnie mu wszystkie brudy i zniekształcenia z tych nagrań, a bas spłyci (bo to jest tak syfiasto zazwyczaj nagrane, że naturalnego basu tam nie ma - trzeba włączyć korekcję).

Ja bym mu polecił Kossy Porta Pro (dużo basu), jednak tylko iPod je porządnie wysteruje (60 Ohm), europejskie playerki mają za mało pary, o japońskich już nie wspmnę, bez dodatkowego wzmaka.

iRiver Clix2 ma lepsza jakosc dzwieku od T10 ?

Co to znaczy ze mam kupic sobie pozadne zrodlo ? czy kupienei jakies dobrej karty dziwiekowej do komputera jest kupnem pozadnego zrodla ? rozumiem ze iRiver T10 nie jest dobrym zrodlem.

yyy ja mam zamiar sluchac muzyki tylko w domu np. z komputera. Mam troche kawalkow lossless, ale na moim obecnym sprzecie nie czuje zbyt wielkiej rozncy miedzy Lossless a mp3 320kbps.

Do mojego T10 moge przerobic losslessowy utowr na .ogg@500kbps

>>czy kupienei jakies dobrej karty dziwiekowej do komputera jest kupnem pozadnego zrodla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Disco, a słuchałeś Ty kiedyś Pussy Cat Dolls czy jakoś tak na dobrym cedeku?

Ja niestety tak. I powiem, że brzmi to makabrycznie - takie zniekształcenia, że pralka podczas wirowania wydaje przyjemniejszy dźwięk. Ludzki głos przypomina cyborga, który nie potrafi śpiewać.

nowego mp3 playera nie bede kupowal bo tamten jest drogi i bede sie bal wyjsc z nim na ulice ( obecnie moge sobie wyjsc z T10 + ep-603 ).

a cd to chyba drogi bedzie, slysalem ze karta Prodigy 5.1 jest dobra albo pcm2701 ( no ale jej sam nie zrobie ).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rolandsinger

o mnie | ignoruj | PW

stat: 365 / 1094 / 8

8 Sie 2007, 00:27

Disco, a słuchałeś Ty kiedyś Pussy Cat Dolls czy jakoś tak na dobrym cedeku?

Ja niestety tak. I powiem, że brzmi to makabrycznie - takie zniekształcenia, że pralka podczas wirowania wydaje przyjemniejszy dźwięk. Ludzki głos przypomina cyborga, który nie potrafi śpiewać.

Na Denonku tak wlasnie gra - ja na swoim nawet czasem GG D'Agostino zapuszcze i jest calkiem fajnie:) aaa i do tego na HD 600:)

Audigy [i wogole kart creative'a] nie polecam jesli chcesz bezposrednio pod nie podpinac sluchawki. Sam mialem swego czasu Audigy 2 ZS i bardzo szybko sie jej pozbylem - kiepsko sobie radzila nawet z moimi Philipsami hp895 za 200 zl.

Porzadny zintegrowany wzmacniacz sluchawkowy maja na pewno: Audiotrak HD2, Audiotrak prodigy LT/HiFi, M-audio Revolution 5.1, Maya MKII, E-mu 0404 USB

Sam mam Revolution 5.1 - od biedy moglbym bezposrednio pod jej wyjscie sluchawkowe podlaczac akg k501... ale Holdgron napedza je jednak lepiej ;)

Ale jak chcesz kupic sluchawki za 800 zl to juz nie widze innej opcji jak uzywanie dobrego zewnetrzengo ampa sluchawkowego.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mieczysław

o mnie | ignoruj | PW

stat: 89 / 78 / 0

8 Sie 2007, 00:32

Ale jak chcesz kupic sluchawki za 800 zl to juz nie widze innej opcji jak uzywanie dobrego zewnetrzengo ampa sluchawkowego.

Dokladnie:)

@sesq

Nie wyglupiaj sie z tym mp3 playerem :)

Jak chcesz sobie slucham muzyki z odtwarzacza przenosnego to kup sobie sluchawki takie jak sennheiser px100.

Do dobrych sluchawek Hi-fi musisz miec dobre zrodlo i dobry wzmacniacz do nich.

A niech sobie kupi te mp3 i HD595 albo Kossy UR40 (taniej wyjdzie), zagrają ze wszystkim.

PS.

Disco, a tą 700-tkę to sobie celowo zostawię, byś miał do czego się przyczepiać.

dobra kurde, zapomnijcie o tym mp3playerze :> wspomnialem o nim bo jak sie np. wybiore do jakiegos sklepu, poprosze o najdrozsze sluchawki do przetestowania to sobie je przetestuje, jak beda graly fajnie to sie napale na zabawe w sluchawki.

Co do tych 800zł to tak palnąłem zeby bylo wiadomo ze nie chodzi mi o jakies słuchawki-creativeki po 100zł.

To zakup dobrej karty dzwiekowej + wzmacniacz sluchawkowy + słuchawki jest oplacalym rozwiazniem ?

Chcialbym miec dobry dzwiek niskim kosztem, tutaj chodzi teraz o to jak bardzo chce miec dobry dzwiek.

I jeszcze jedno - słuchawki by zagrać, muszą być wygrzane. Nie słuchaj takich świeżo wypakowanych, bo nie zagrają nawet na 5% swoich możliwości. Weź te z wieszaka, które grają non stop.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dobry dzwiek = cdek + wzmacniacz sluchawkowy + dobre nauszniki

a nie mp3player iRiver czy jakas pseudowypasiona karta muzyczna - owszem w kompa mozna zainwestowac ale nie da sie tego zrobic tanim kosztem jesli to ma grac dobrze a nie tak sobie

zgadza się : dobry dzwiek = cdek + wzmacniacz sluchawkowy + dobre nauszniki

dobre słuchawki są niezwykle przejrzyste - pokazują wszystko, nawet to, co nie powinny. dlatego trzeba zadbać o odpowiednie towarzystwo...słuchanie z odtwarzacza mp3 wave może być nawet gorsze - nieobcięte pasmo o niskiej jakości może się dawać we znaki - "sypać" ostro górą, syczeć...paradoksalnie lepiej może być z mp3, ale niekoniecznie...

jak widać takie rozwiązenie, to tylko półśrodek, a dobre mp3 też kosztuje sporo kasy...no ale jeśli musi być mp3, to lepiej inne słuchawki, które trochę zamaskują i dodadzą swojego charakteru - na myśl przychodzą mi np. BOSE TriPort. Znam je dobrze - to jedne z moich słuchawek. Są to dobre słuchawki, które potrafią w "białych rękawiczkach" "poprawić" niedoskonałe brzmienie i różne niedostatki. miło się słucha, a podłączone do lepszego źródła też potrafią wiele...

Pozdrawiam fanów "odsłuchowych monitorów wokółusznych" :-D ;-P

>>Oczywiscie tylko na Denonku DCD 700 AE bo to bardzo dobry cdek jest LOL

no Discomaniak dobrze ze dodales bo na moim Denonku 890 by Piotrek 608 - sluchanie z przerobionej przez Piotrka dziurki na HD580 robilo wrazenie!

A tak serio - jak karta muzyczna to juz daruj sobie tego wzmaka sluchawkowego bo to szkoda kasy, chyba ze jakis tani Moonlight, Holdegron choc nie wiem czy w tym wypadku to nie bedzie przerost formy nad trescia.

Tak jak mowia koledzy jak i tak chcesz sluchac w domu kup sobie jakiegos taniego CDka.

Jak chcesz na zewnatrz kup sobie dobrego playera co bys mogl sluchac np flac, ogg ( Rio Karma, Vibez).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.