Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoefektywne vintage

sale uu

Rekomendowane odpowiedzi

pojawią się na allegro? Może coś bym kupił jak niedorogo przywieziesz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

e tam klipsche odrazu wez cokolwiek - faktem jest ze jesli ma wiecej niz 40 lat to jest wysokoefektywne, sama roznica w db spowoduje niezly szok jesli do tej pory sluchales np na jakimkolwiek lampowcu nowych konstrukcji z efektywnoscia czesto mniejsza niz nawet 88db bleee. Jak juz wysterujesz takie kolumieniki z latwoscia i dzieki temu beda znacznie szybsze i wyrazniejsze na srednicy od jakis sonusow i proacow to pomyslisz o czyms bardziej wyrafinowanym albo poprostu stwierdzisz ze cie to jednak nie kreci

>>> sale uu

Mam nadzieję, że nie zamierzasz tanio obskoczyć tematu, bo TE stare konstrukcje wcale nie są tanie w zakupie. Na pewno nie kosztują kilka złotych, jak to bywa z ofertami na Allegro. Umiejętność tworzenia systemu też się przyda. Niemniej to dobry kierunek poszukiwań.

Rozwine moze swoja mysl - mam troche zlomu naprawde nic rewelacyjnego, ale za to bardzo, bardzo rozny, dzieki temu latwo jest zorientowac sie na temat chocby podstaw ktorych mozna nie zauwazyc w innych warunkach. No wiec przestrzegam Cie tylko przed kupnem bardzo drogich wysokoefektywnych kolumn w ciemno (szczegolnie szerokopasmowcow) A w ciemno to znaczy nie sluchajac ich w domu przez kilka tygodni, moze sie np. potem okazac ze cos Ci jednak zacznie bardzo brakowac i bedziesz chcial wrocic do swoich normalnych kolumn ktore sprzedales by kupic naj naj kolumny wysokoefektywne. Wyjsciem posrednim jest czasem dosztukowana kopulka wysokotonowa przy tego typu glosnikach. No chyba ze mozna miec i to i to alb faktycznie jedno zuroczy tak niesamowicie.

No dobra, widze ze musze sie przyznac. Szukam kolumn do T-Ampa. Wiem ze to pogardzany sprzet ale gra jak dla mnie super a kupilem go do komputera.

Gra mi teraz z malymi Grundigami compact box 353. Fajnie graja ale nima basu. Wzmacniaczyk slabiutki jest i potrzebowalbym jakis wysokoefektywnych.

Jako ze z odsluchem jest zawsze problem to chetnie kupilbym jakies stare dobre kolumny za w miare nieduza kase. Zawsze mozna sprzedac jak nie beda pasowac.

Jezeli masz niedaleko do Katowic myślę że warto spróbować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O i trzeba bylo tak odrazu! :) jesli szukasz basu to w wysokoefektywnych go nie znajdziesz, bedzie go znacznie mniej niz w zwyczajnych nowych, (choc moze byc szybki ale za to bardzo lekki bedzie) albo bedzie to dziwne pukanie pudel z tub, albo beda to olbrzymie membrany produkujace monumentalny wrecz bas w porownaniu z dzisiejszym ale bardziej przypominajacy pomruki niz punktowy zwarty szybki bas znany z dzisiejszych czasow. Pozatym wydaje mi sie ze wysokoefektywne kolumny mimo wszystko wola sprzet ze swoich lat czyli lampy choc t-ampa ratuje naszczescie to ze jest slabowity ale czy nie bedzie to chalasliwe nie wiem, ktos tu na forum juz z t-ampem takie kolumny mial. Nie bardzo wyjdzie tez mieszanie skrajnie roznych typow konstrukcyjnych glosnikow chocby przez roznice w efektywnosci ktore spowoduja dziwne kublowate badz plaskie odbieranie dzwieku.

Ja bym się w nie nie pchał , pozbijane albo gwożdziami albo wkręty , obudowa jak ze sklejki , ale przypatrzcie się jak równo i profesjonalnie ktoś wyciął otwory pod głośniki ....żenada !!!

to jest absolutny smiec ale warto na prube choc zobaczyc o co w tym wszystkim chodzi choc oczywiscie nie odnosic pozniej wszystkiego do tego konkretnie glosnika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ogolnikowo o vintage wysokofefektywnym: wiekszosc vintage szerokopasmowych nie musialy byc z litego drewna bo szczegolnie gdy byly konstrukcjami otwartymi, rezonanse nie wystepowaly na takich zasadach jak w pudlowatych kolumnach bass reflec, membrany tez pracowaly na zasadzie duzych wychylow i obustronnie wiec zupelnie nie nalezy tego porownywac do tego co dzis. Stereofonia np. nie tworzyla sie poprzez maksymalnie waska scianka jak dzis a maksymalnie szeroka! Glosniki nie lubily skosow ale graly czesto lepiej pod w bliskosci scian nie na samym srodku pomieszczenia. Wiekszosc szerokopasmowcow wbrew pozorom grala idelnie w mniejszych pomieszczeniach w ogromnych zmieniajac nieco swe wlasciwosci ale i tak naglasnialy tez olbrzymie sale i to z kilku watow, tubowce natomiast wymagaly zawsze duzych pomieszczen. Oczywisce to tylko ogolniki od ktorych na upartego mozna znalesc odstepstwa ale obrazuja jak inny jest swiat takich kolumn od wspolczesnych - dzwiek tez jest zupelnie inny dlatego zawsze trzeba sprawdzic by nie wpasc.

sale uu - nic nie zrobisz podlaczysz zwyczajnie pod plus i minus wiekszosc nie miala zwrotnic i to byl tez jeden z powodow ich doskonalosci - zero smiecenia na zwrotnicy. Pamietaj ze gorne pasmo bedzi obciete ale ktow wie czy nadrobienie efektywnoscia nie okaze sie ciekawsze, natomiast kopulki wysokoefektywne tez naturalnie byly choc to juz wymaglalo zwrotnicy a i sam dzwiek z nich tez nie byl typowym siarczystym cykaniem z gwizdka tylko poprostu melodyjnym wyzszym pasmem.

Piotr__, 21 Sie 2007, 23:30

>Bardzo ogolnikowo o vintage wysokofefektywnym: wiekszosc vintage szerokopasmowych nie musialy byc z litego drewna bo szczegolnie gdy byly konstrukcjami otwartymi, rezonanse nie wystepowaly na takich zasadach jak ... < ble ble ble sru tu tu tra la la ...

Nie dość, że z niego sprzętowiec z niemieckich wystawek, to jeszcze - "słuchacz teoretyk" i "wiejski filozof" - buhaha

sale uu, 21 Sie 2007, 23:27

Do jakiego dużego pomieszczenia potrzebujesz i z jakiej odległości będziesz odsłuchiwał?

Ile mocy oddaje ten T-Amp i jakie impedancje wysterowuje?

Mozliwe że nie potrzebujesz niczego więcej niż zwykłe kolumienki podstawkowe typy którys Tannoy moze M1 lub wysokoefektywne monitory np. na Beymach?

Jesli chcesz i głośno, i z basem, i w duzym pomieszczeniu, to zapomnij o T-Ampie. To nie jest szkoła "jednej lampy z dużą tubą".

jezeli juz zaczynac tanio to szczerze proponuje tesle arz 6604 lub 6608.

wykonalem na tym glosniki i jak na cene jest super.jak komus brakuje wysokich to mozna pobawic sie z filtrem korygujacym wzrost impedancji na wysokich. ten alphard to strata kasy i czasu.

sale uu tu jest fajny zlomik do sprawdzenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ich nie słuchałem ale może być fajnie:P

Ukryta Zawartość

Nie sluchalem tych nationali ale na oko spelniaja idealnie warunki dla starych szerokopasmowcow - moze byc ciekawie na sprawdzanie no i t-amp ich nie spali zwykle wzmaki moga pozazdroscic albo ich wlasciciele musieli by dawac kondensatory na glosniki, natomiast sansui 100 teoretycznie znacznie lepsze, ma je znajomy ladnie graja ale co najciekawsze w ich przypadku ze zupelnie mnie nie zaskoczyly no i takie one bardziej zwyczajne w praktyce. Sam posiadam perpetum ebner z lat 50 i pod lampa jest wspaniale choc to taki niby przodek zwyklego duala.

a i najwazniejsze jako eksperyment sa ok ale dla wielkiego basu potrzeba naprawde wielkich membran, jesli chodzi o same obudowy to zamkniete wzmacniaja czestotliwosci okolo 100hz dla przypomnienia zwykle kolumny schodza mocnym basem do 30-40-50 a wiec bedzie inaczej choc napewno zwiewniej.

licytacja sie zakonczyla. spoooro....

Ukryta Zawartość

ciekawe czy warte tych piniendzy

Ukryta Zawartość

jesli ktos sie interesuja takim vintage mam ciekawy namiar: grajace komody :) oczywiscie nie ma to nic wspolnego z typowymi zestawami radio + gramofon + glosniki tylko sa to olbrzymie systemy wysokoefektywnych klumn zabudowanych w konstrukcjach z zewnatrz przypominajacych podlozne biurka czy komody. Specjalnie nie podaje linkow bo ciekawscy i tak znajda a temat oj warty znalezienia.

• 1 miesiąc później...

sale uu ja wlasnie mam t-ampa jako glowny wzmacniacz do moich odgrod na zabytkowych alnico (patrz zdjecia), pisalem o nich w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Na zdjeciu widac t-ampa a w tle lampe yaquina ktora notabene nie grala wcale zle zwazywszy na jej cene. Niestety (a moze) t-amp bardziej mi sie podobal. W konstrukcjach opartych na wysokoefektywnych szerokopasmowcach (z twardo zawieszonymi basami) odpadaja ci problemy jakie mamy z normalnymi konstrukcjami, tzn. moc i wydajnosc pradowa wzmacniacza, damping factor, kontrola basu i inny bullshit...Uwierz mi ze te 8 watow z t-ampa da bas i to bas o doskonalej jakosci. Jedynym minusem jest to ze nie schodzi tak nisko jak trzeba, tzn. u mnie do jakis 50Hz, za to jego jakosc jest rewelacyjna. To czy bedziesz mial bas nie zalezy od t-ampa tylko od przetwornikow. Zajrzyj na www.lampizator.eu albo na temat ktory wkleilem, tam jest sporo na ten temat. Polecam ci szerokopasmowce alnico z super tweeterem (najlepiej saby greencone) i na dol bas alpharda tak jak to zrobil lampizator. Mysle ze za ta cene to super system.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

sory za offtopic...czy ktos z panow wie cos o tym modelu tannoya?niestety posiadam tylko fotkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->janek_dolas, głośnik wygląda na dziesięciocalowego HPD 295A, ale to może być mylące (bo nawet 15" calówki z takim koszem się zdarzały, np. seria DC).

Jeżeli to ten głośnik (tzn. HPD 295), to powinien to być Tannoy Eaton (nie jestem pewien, bo otwór BR był tylko w nich chyba tylko jako opcja).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.