Skocz do zawartości
IGNORED

Prezentacja Włodka Senicza na AS2007

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

no nie wszystko jedno - powinien być jednak w folii, ponieważ obecnie jest wytwarzany z makulatury, więc gdyby był sprzedawany w gazecie, to głupio by wychodziło - salceson opakowany w salceson... ?? gdzie tu logika... ;-)

stefanB to twoj apel z 2004 sam widzisz niekonczaca sie historia , mineły 3 lata jestesmy w punkcie wyjscia czyli cefolany i salcesony rulez

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

taka lista, to byłoby coś. podpisuję się pod powyższą kandydaturą i dodaję Piotra Rykę.

jest jeden mały problem, standardowa i oklepana sprawa - kto ma tą listę redagować ? najlepszy z nas, bezstronny i kryształowo czysty ? wolne wybory ? jeśli tak, to ile razy można głosować i co z fikcyjnymi userami ? nie tędy droga...

zgadza się, że na pytania osób mało doświadczonych znajduje się zaraz pełno niekompetentnych odpowiedzi udzialanych przez "mędrców" bajkopisarzy i znawców, ale takie jest właśnie audio - trzeba przede wszystkim słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać, a forum czytać regularnie i potem już wiadomo więcej z kim ma się do czynienia i czy dana odpowiedź jest wiarygodna, czy należy ją sprawdzić...

"Obrońcy XXXXX wykorzystują za każdym razem ten sam prosty chwyt erystyczny. Każdy atak na XXXX [...] jest przez nich natychmiast przekształcany w atak na XXXX konstruktora. Krzyczy się o dokonaniach, utrudnianiu realizacji geniuszowi- twórcy taniego highendu."

no jakbym to ja juz gdzies slyszal :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

depawelo, 6 Paź 2007, 14:24

>taka lista, to byłoby coś. podpisuję się pod powyższą kandydaturą i dodaję Piotra Rykę.

szczekacie jak potluczony pies, kazdego z nas wykladnia jest nasze ucho ,

wybierac autorytety.... lepiej rozwin bardziej swoje horyzonty a reszte wsadz sobie w kieszen i poluj na twoj wlasny system i sposob grania. kazdy autorytet z forum tak naprawde nim nie jest, 95% osob nie zna sie na z real-a wiec tak naprwde wystawiamy komus wotum zaufania chociaz tak naprawde nie wiemy czy wogole ktorys z nas jest jego godzien

dajcie se spokoj z nastepna pseudo parlametarna badziewiarnia, niech kazdy sie udziela i na tym niech sie skonczy

> intuos

odpisujesz mi nie czytając mojego posta: "trzeba przede wszystkim słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać"

czytaj uważnie, zanim coś napiszesz.

Nie bylo mnie kilka dni i co slychac? Forum istnieje? bylem na wschodzie Polski obejrzec kilka miejsc odpowiednich do zalozenia gniazda rodzinnego. Na razie jednak pozostaje w wawa.

A co do wystawy to zbieram nagrania. Duza trudnosc gdyz te nowoczesne sa skiepszczone przez debili realizatorow cyfrujacych wszystko.

Maranciunio zabil Nalesnika. Jednak te 300V na wyjsciu Maranciunia zabilo Nalesnika. Jest uszkodzony i to w obu kanalach. Padl pre z Nalesnika a sama koncowka dziala. Musze ograniczyc ten pik 300V na wyjsciu Maranciunia. Jutro reperacja Nalesnika. Moze cos w nim zmienie? kto to wie?

marko3T, to nie jest pomysł z gatunku najgłupszych. Trzy fazy wyporstowane dwupołówkowo się dużo łatwiej fitruje do DC niż jedną fazę. Ripple jest 7% na wejściu, a jego podstawowa harmoniczna to 150Hz. Tylko że co wtedy z sieciówkami?... :/ Poza tym wzmacniacze dużej mocy bywają robione w wersjach trójfazowych.

Cóż , wiedziałem że to dobry pomysł , a sieciówki w końcu będą miały właściwą średnice.

Nie wiem tylko czy na AS w pokojach maja takie gniazda i takie napięcie.

Bedzie dobrze. Wyspalem sie i humor mi wrocil. Z tego co widze - bez mierzenia - to padly tranzystory wejsciowe. Wymienie i po klopocie. Reszta pownna byc dobra bo LED ustalajace punkty pracy swieca normalnie. Z tego wynika ze reszta jest ok. Straty to ok 10gr. jednak musze zalozyc kaganiec Maranciuniu. Zeby kasac domownika? Przeciez ten kretynem mogl mnie zabic!!!!!

>senicz

To na wyjściu ze stopnia lampowego nie stosowałeś żadnego kondensatora/transformatora sprzęgającego?

Wrzuć tam jakieś kondki - będzie pewnie ciut gorzej, ale przynajmniej bezpiecznie dla życia. Pogadaj z Markiem - pewnie podeśle Tobie odpowiednie kondki.

A po cholerę aż 100uF - będzie przewalony bas jak cholera. Na jakiej impedancji pracuje stopień wyjściowy z CD?

Zwykle jeśli pracuje od 20-100k to wystarcza kondensator do 1uF dla przeniesienia pasma od dołu i góry (wiadomo).

Lubie bas co slychac i czuc. Wiec nie bede dawal ograniczen. Zreszta maly kond wprowadzi znieksztalcenie fazowe. No i takie mialem w tej starej VGA to dalem. Co do zniekszt. fazy to sa niezwykle wazne. Bas jest wtedy malo sprezysty i taki sflaczaly. Gralo dobrze az sie pogryzly. Mialem ustalona sekwencje wlaczania Duzy nalesnik - maly nalesnik - Maranciunio. Niestety wlaczyle odwrotnie. Najpierw duzy nalesnik - Maranciunio - maly nalesnik. Maranciunio skorzystal z okazji i ugryzl. Ba, zagryzl malego nalesnika. Troche to wszystko skomplikowane i sam nie zawsze sie moge polapac co i jak ale stalo sie.

No właśnie duża pojemność jest tutaj problemem, bo w niej się potrafi zgromadzić spory ładunek, a jak taki strzał pójdzie przy podłączaniu, to się potem wejścia palą. Ja bym dał MKP 10uF na stosowne napięcie. Wystarczy na dobre przeniesienie basu nawet w ten 4.7k potencjometr ze Sławka. Z drugiej strony, nie da się "przewalić" basu kondensatorem, po prostu częstotliwość -3dB będzie rzędu ułamków hertza.

>senicz

Sygnał wyjściowy zbierasz z anody lampy, potem dajesz tylko szeregowy kond bez żadnej rez. do gleby. Czy tak? Pytam, bo chciałbym ocenić imp. wyjściową źródła. Ten filtr wyjściowy, który stworzą elementy nie będzie za bardzo przekręcał fazy nawet przy 1uF i 10k do gleby. Jeśli jednak pracujesz na mniejszej impedancji, to większa pojemność się przyda. Jeśli miałeś 100uF to pewnie był to jakiś elektrolit. To straszny badziew. Bas powinien zabijać, natomiast góra powinna być płynna praktycznie bez sybilantów. Daj równolegle chociaż jakiegoś teflona, czy MKP równolegle - powinno być lepiej.

Nie sadze aby bylo slychac zmiany w dzwieku gdy da sie elektorlit czy cos innego? Dam na wyjsciu PP diody zenera 5V i bedzie dobrze. Ten zestaw musi byc z robiony z badziewnych elementow. I musi wygrac z kazdym nawet najlepszym systemem.

Pomysł z Zenerkami faktycznie interesujący ;) Tyle, że wtedy będziesz pracował na dużej imp. wyjściowej i takie duże kondy nie są zupełni potrzebne. Sygnał z lampy musi być faktycznie wysoce energetyczny, skoro nawet elektrolity nie są go w stanie popsuć.

rekin, przecież pisałem, że to ma grać nawet z obciążeniem 4.7k, więc to, że nie będzie żadnego rezystora do masy, nie ma żadnego znaczenia. Ja bym tam dał np. 1Mohm po obu stronach kondensatora, żeby go rozładowywał po wyłączeniu sprzętu. Zener swoją drogą, najlepiej za kondensatorem na wyjściu. Jest to pomysł powszechnie stosowany, przy wejściach do ADC albo na magistralach transmisyjnych.

OK, a co z rezystancją dynamiczną takiej diody poniżej napięcia Zenera?

Lepiej jakby był na wyjściu jakiś układ Mute albo DC Servo lub powolne załączanie napięcia anodowego bo tak czy inaczej niezależnie od pojemności impuls różniczkujący o wartości Va i tak pójdzie.

DC serwo nie ma żadnych własności zabezpieczania przed impulsami, gdyż jest powolne jak ślimak. Jego pasmo to w porywach kilka herców. Poza tym ja nie lubię DC serw, bo one psują dźwięk. Może to wbrew teorii, ale tak mi moje uszy powiedziały, jak tego raz użyłem we wzmaniaczu słuchawkowym. W sumie nie wiem, jak się diody zachowują poniżej napięcia zenera, ale jest to raczej tak duża impedancja, że nawet jej fluktuacje nie będą odczuwalne. Trzeba dać na wyższe napięcie niż 5V, powiedzmy na 12V około. Chodzi o takie napięcie, które nie niszczy elementów, a nie będzie obcinać sygnału, żeby był zapas kilka woltów od maksymalnej możliwej amplitudy. Układ mute to może jest jakieś rozwiązanie, ale czy znowu impuls tranzystorów od mutingu nie rozwali? :) Tak czy siak Zener i kondensator raczej zostają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.