Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połączyć ampli+2xDVD+2xtuner sat?

Azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie.

Jak znaczna część, chciałbym prosić o informację i radę.

Dopiero wkraczam w świat kina domowego, w związku z czym przez jakiś czas będe laikiem w tym temacie, a nie mam niestety czasu by godzinami wertować fora itp.

Nabyłem kino domowe oparte na Denonie 1907 i kolumnach Jamo E680 (+ centralny i satelity oczywiście), na razie bez sub'a.

I teraz moje pytanie - jak to wszystko ze sobą połączyć żeby było jak najlepiej? :) Do połączenia są:

ampli Denon 1907

DVD Denon 1730 (dvd i muzyka)

DVD Manta 034 LORD (divX)

tuner satelitarny CYFRY z sygnałem HD

2gi tuner satelitarny telewizji niemieckiej

i oczywiście tv, plazma Sony.

Wiadomo, dźwięk ze wszystkiego ma płynąć przez amli - co jakimi kablami najlepiej połączyć?

I jak puścić obraz? Czy obraz też powinien płynąć przez ampli, czy bezpośrednio do tv? Co jakimi kablami?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Michał

sprawa wygląda tak:

1907 ma:

3 wejścia component dla obrazu

dźwiek: 4 cyfrowe (2 coaxial, 2 optical)

Zatem:

DVD Denon: obraz componentem i dźwiek coaxialem

tuner cyfra: obraz componentem i dźwięk coaxialem

Manta: obraz componentem i dźwięk optical

tuner satelita niemiecki: obraz S-Video i dźwiękoptical (jeżeli jest)

Obraz wypuszczasz do TV przez component out

Mhm.

Dzięki serdeczne!

Czyli do tv idzie tylko 1 kabel od ampli z obrazem? nic (dvd/tunery sat) bezpośrednio do tv nie podłączam?

I zapytać jeszcze o HDMI chciałem, chwalą się tym wszędzie (tzn na dvd, na tv), a nie będzie mi potrzebne rozumiem?

Pozdrawiam,

Michał

możesz oczywiście połączyć Denona DVD z TV przez HDMI ( i skalować np. do 1080i) tyle, że musisz sprawdzić czy zobaczysz różnicę w obrazie. Idealnie to podłączyć TV componentem przez ampli i porównać potem obraz podłączony przez HDMI. Jak zobaczysz różnicę to po temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.