Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt? A po co to?

freak

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo:

>>tymczasem zmiany brzmienia, na jakie rzeczywiście możesz liczyć, są na granicy autosugestii.

>

>Tymczasem idź posłuchaj paru kabli do sklepu z dobrym sprzętem hifi lub zrób coś ze swoimi uszami.

Chodziłem, słuchałem, testowałem w domu. Wniosek jak wyżej. W efekcie zabawa z kablami w zasadzie przestała mnie interesować - mają zbyt mały wpływ, by warte to było zachodu.

Przyznam jednak, że nie próbowałem przewodników innych niż miedź. Być może inny materiał da wyraźnie słyszalny efekt - nie wiem, może kiedyś sprawdzę jakieś srebro. Póki co uważam, że "modyfikowanie brzmienia kablami" to hasło ładne, ale oznaczające w gruncie rzeczy oszukiwanie samego siebie.

Teo, 17 Wrz 2007, 09:36

nie wiem czy sie cieszyc czy plakac

albo masz tak dobry sprzet ze wplyw kabli jest zupelnie wyeliminowany

.....albo masz tak jednolicie grajacy ze co sie tam nie podepnie to jest bez znaczenia

fotoarkady:

Listę zabawek masz w moim "o mnie" - obecnych oraz używanych w przeszłości. Sam oceń, czy to sprzęt dobry, czy też "jednolicie grający", cokolwiek by to nie znaczyło ;) Pomieszczenia także były różne, zarówno pod względem powierzchni, jak i stopnia wytłumienia.

Kwestię pt. "cieszyć czy płakać" rozwiązać można na dwa sposoby ;) Mógłbym oczywiście płakać, że omijają mnie fascynujące dyskusje w rodzaju "kupiłem kable za 3 tysiące i mój Cambridge gra lepiej niż Krell". Wolę jednak cieszyć się prostym faktem, że nie dałem się zwariować, i dzięki temu mogę słuchac muzyki w czasie, który inni tracą na przerzucanie kabli i wmawianie sobie, że zagrało inaczej ;)

Teo, 17 Wrz 2007, 11:06

...eee tam daleki jestem od kablomanii

jednak z mojego doswiadczeniapotrafie napisac ze sa znaczne roznice

i kolumny potrafia sie otworzyc lub grac dupowato po zmianie np glosnikowych

nie mam tez za wiele czasu na takie zabawy z kablami

nie chce mi sie wole posluchac muzyki

lecz mowienie o tym ze jest to tylko sila sugestii to nie jest obiektywne stwierdzenie

wrzucanie kabli typu mogami reson kimber nordost transparent cordial do jednego wora jest

nieporozumieniem

no ale kazdy moze miec to w nosie

...zreszta ilu z was ma skalibrowany monitor

i czy to przeszkadza cieszyc sie internetem:)

Generalnie zgadzam się z @fotoarkady. Oczywiście, między dwoma zwykłymi miedziakami OFC w podobnej cenie nie powinno być ewidentnych różnic brzmieniowych, bo jakim prawem? Natomiast można wyrwać srebrny interkonekt za około 150zł i będzie grał diametralnie inaczej niż miedź. Poza tym ja też nie jestem kablomaniakiem. Ostatni markowy interkonekt kupiłem dobre kilka lat temu. Srebrzaka kupiłem niedawno z czystej ciekawości, wydałem kwotę, którą równie dobrze mógłbym przejeść, przepić i przehulać, ale mam dobry kabel. Facio pisał na innym forum, że do 200$ nie ma nic ciekawszego. Na razie mu wierzę.

michelangelo:

>można wyrwać

>srebrny interkonekt za około 150zł i będzie grał diametralnie inaczej niż miedź

Proszę więc o namiary na ten interkonekt. Kupię, porównam z miedzią, sprawdzę to "diametralnie inaczej" ;)

Pod ręką mam AQ Coral (= Diamondback 2) i jakiegoś taniutkiego Monstera - myślę, że wystarczą do porównań ;)

Teo

podam maly przyklad swiadomego uzycia kabli

dajmy na to firma mogami produkuje kable bardzo szczegolowe i bardzo dobre w srednicy

i zastosujemy takowy do glosnikow np epos ktore sa tez bardzo szczegolowe w srednicy

to nagle glosnik odzyskuje nowe zycie , dzwiek sie odrywa od glosnikow , staje sie barwny , szybki i namacalny , muzykla plynie gacie spadaja szczeka tez

chce sie sluchac

rozanielony audiofil zaczyna wypisywac takie tam glupoty na forum

zeby sie podzielic uwagami

.....a tu

....po lbie dostaje

ze niech sobie gacie poprawi i glupot kabloowych nie wypisuje:)

i mamy wlasnie takowa diametralna roznice , sytuacje

z ktorej to Teo sie tak wysmiewasz

michelangelo:

Dziękuję za link. IC wygląda ciekawie, zamówię, pobawię się w przepinanie.

fotoarkady:

Nie twierdzę, że kable nie mają _żadnego_ znaczenia. Sądzę natomiast, że ich wpływ jest a) znacznie przeceniany, b) minimalny, c) często - jeżeli nie zawsze - plasujący się na granicy autosugestii. Pogląd ten wynika z moich dotychczasowych doświadczeń, wspartych doniesieniami z frontu kablarskich bitew (przykład: brak relacji o sukcesach w rozpoznawaniu kabli w ślepych testach).

Jeżeli nausznie przekonam się, że kable potrafią wnieść _istotną_, zauważalną różnicę, osobiście odszczekam powyższe. Kto wie, może spowoduje to srebrny interkonekt z linku michelangelo ;)

CryoTweaks to gotowe kable 1m z wtykami RCA po obu stronach. Wtyczki są bardzo sympatyczne ze względu na sposób realizacji docisku wokół gniazda, oczywiście styki złocone. Ja je kupiłem płacąc PayPalem bez zakładania konta na TweekGeek.com. Wybrałem z przycisków Quantity jako 2, a na dole zostawiłem Qty jako 1. W uwagach napisałem, że kupuję jedną sztukę zestawu 2x1m interkonektów i skasowało mnie na $19.99 + wysyłka. Fakturę piszą tak, że cło i VAT nie dojdzie. Czekać trzeba jakieś 2 tygodnie.

michelangelo:

>W uwagach napisałem, że kupuję jedną sztukę zestawu 2x1m interkonektów i

>skasowało mnie na $19.99 + wysyłka.

A nie przypadkiem $34.95 + wysyłka? $19.99 to cena pojedyńczego metrowego odcinka, za IC stereo powienieneś chyba zapłacić więcej?

Ja też do kabli mam po prostu duży dystans - muszą jakieś być to będą. Ja osobiście bardzo sobie chwalę również zwykły IC dołączany do CDków i zwykłą linkę miedzianą 1,5 mm2 - stosunek jakość cena jest powalający ;-D (gra muzyka!) i pozwalający bez problemu usyłyszeć różnice między CDkami i wzmacniaczami na moich Usher 601.

Słyszę znaczne różnice między IC, tyle że czasami trudno mi powiedzieć czy "lepiej" gra ten dołączany za free do CDka czy ten high-end za 100000$.

Chodzi mi tu o ogólnomuzyczne wrażenie, jakie ostatnio miałem po wymianie sieciówki (dziwne, te "słyszę" bardziej niż głośnikowe), kiedy po prostu bardziej podobał mi się Kult na najzwyklejszym IC za 3 zł niż moim Cable Talk Broadcast 3 za 600 zł.

Podobnie wymiana (w końcu!@!) głośnikowego z Silver Anniversary (kabel roku 2006 wg What Hi Fi!!) za jedyne 35 zł / m w bi-wire na najzwyklejszy miedziany 1,5 mm2 single-wire przyniosła jedynie ulgę i prawdziwą przyjemność ze słuchania muzyki (te wyostrzenia, sybilanty, szorstkość!! - może zwykła miedź gubi jakieś szczegóły, ale za to daje te kolory i emocje, choć zamazane)

Wymiana iPod - owego kabelka (wiecie: mały jack na 2xrca) z iChord za 350 zł na "supermarketowy" za 15 zł - to samo lub nawet lepiej.

Jak tak teraz patrzę, to może poza sieciówką (które moim zdaniem napradę grają, zwłaszcza po tym co usłyszałem na Enerr Blue), reszta pieniędzy które wydałem już na kable, to pieniądze wyrzucone w błoto.

Różnice SĄ i Słychać. Tylko nie warte 10000% wzrostu ceny w stosunku do najtańszych opcji.

PS: A ja i tak zamawiam AntiC na sąsiednim wątku, bo wiecie - audiofilia nervosa, muszę mieć audiofilskie i drogie, bo inaczej jestem głęboko nieszczęśliwy. Uspokajam się dopiero jak już wszystko wydam i w najbliższym pół roku nie będzie mnie stać na żaden upgrade (downgrade? - czasami też pomoaga - patrz głośnikowe). Bo w końcu siadam na d*** zaczynam słuchać Muzyki, a nie "różnic" - które naprawdę są na granicy percepcji i nie warte kilkuset złotych. Nawet Croft Audio najbardziej poleca zwykłą taśmę miedzianą - a to przecież maniacy.

Chodzi o to, że jak zrobisz check-out, to nagle zamiast 34.95 pojawia się 19.95, prawdopodobnie mieli bug na stronie internetowej wtedy, więc ja dla bezpieczeństwa napisałem w uwagach, że zamawiam 1 zestaw, ale 2 kable. Skasowali mnie na 19.95 + wysyłka, a potem się tylko modliłem, żeby przyszły 2 kable (zgodnie z opisem przedmiotu), a nie 1 (zgodnie z ceną). Przyszły 2. :) Możliwe, że już to poprawili, wtedy będzie 34.95 + wysyłka, ale chyba i tak warto. ;) Jak zrobicie zakup zbiorowy to wyjdzie taniej.

Teo, 17 Wrz 2007, 15:20

>A nie przypadkiem $34.95 + wysyłka? $19.99 to cena pojedyńczego metrowego odcinka, za IC stereo

>powienieneś chyba zapłacić więcej?

Dokładnie tak jest, bo ich zapytałem wprost w emailu wczoraj czy dla interkonektu stereo należy zamawiać quantity SINGLE czy 2 pieces.

Dostałem odpowiedź że 2 pieces, co lepsze widzę że zmodyfikowali też od razu web tool, dodając w nawiasie: 2 pieces (for stereo).

Narzędzie podlicza już teraz prawidłowo 34.95+27 za wysyłkę, czyli fuksem michelangelo udało ci się kupić za półdarmo.

>fuksem michelangelo udało ci się kupić za półdarmo.

Taaa, 46.95 zamiast 61.95, rzeczywiście "półdarmo". Ja im napisałem, że jeśli ma być 34.95$, to niech mi dadzą znać, albo wystawią rachunek Paypalem na dopłatę. Nie zrobili tego, czyli jest w porządku. Nawet na fakturze mam, że jeden kabel sprzedali. Natomiast z praktyki wiem, że Amerykanie nie lecą w kulki w interesach i dbają o swoją opinię, więc postanowili wziąć koszty pomyłki na siebie. Poza tym nakręciłem im co najmniej jednego klienta, więc można powiedzieć, że jakoś doceniłem ich gest. ;)

>Natomiast z praktyki wiem, że Amerykanie

>nie lecą w kulki w interesach i dbają o swoją opinię, więc postanowili wziąć koszty pomyłki na

>siebie. Poza tym nakręciłem im co najmniej jednego klienta, więc można powiedzieć, że jakoś

>doceniłem ich gest. ;)

spoko, też tak sądzę, że wzieli to na siebie, szybko też usunęli niejednoznaczność w narzędziu zamawiającym,

a nakręciłeś co najmniej dwóch klientów Teo i mnie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.