Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner YAMAHA TX 540 czy SONY ST-S530 ES

Macieq71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić tuner, interesują mnie wymienione w temacie

Mam prośbę do szanownych forumowiczów którzy mieli styczność z tymi tunerami o opinie i rady który wybrać

Jeśli chodzi o preferencję dzwięku to przede wszystkim ma być ciepły i niemęczący z głębokim kontrolowanym basem maksymalnie dużą średnicą i niewyostrzoną górą.

Mile widziane propozycje innych tunerów o podobnym brzmieniu w cenie 200-250 zł

Tuner ma być cyfrowy o dobrej czułości RDS jest zbedny

Z góry dziękuję i pozdrawiam-Macieq71

Ja miałem Yamahe - nie pamiętam oznaczenia - ale to chyba ten przedział cenowy. Dobrej czułości to raczej Yamaha nie miała. Ogólnie tunery Yamahy jakoś nie powalają. Sony niestety nie miałem. Mam natomiast Denona i jestem z niego zadowolony. Denon ładnie eliminuje wszelkie szumy i przez to dźwięk jest czysty.

Miałem ten model, albo 640. Łagodny dźwięk, dobry bass, ale nieco wycofana góra. Potwierdzam słabą czułość, do dobrego odbioru potzrebny jest porządny sygnał.Raczej nie wystarczy kawałek drutu.

sony nie znam - polecam ci yamahę - modele takie jak tx540 to dość stare (chyba bym nie polecił, ale rozejrzyj się za takimi z oznaczeniem rs (remote sensor - obsługa z pilota systemowego) lub nowsze z oznaczeniem rds (też mają zdalne sterowanie) ,mają duża czułość i dźwięk taki jak ci odpowiada (mam obecnie TX670rds a poprzednio miałem TX580rds - oba o dużej czułości i niemęczącym dźwięku), pozdrawiam włodas

Macieq71:

>Jeśli chodzi o preferencję dzwięku to przede wszystkim ma być ciepły i niemęczący z głębokim

>kontrolowanym basem maksymalnie dużą średnicą i niewyostrzoną górą.

Do tego opisu Yamaha pasuje na pewno (jak Sony, nie wiem). Dźwięk ma nieco pogrubiony i dociążony. Miałem 540 i 550 - to w zasadzie ten sam tuner, różnice są kosmetyczne. Teraz mam TX-930RS. "Pięćsetki" czułość miały całkiem przyzwoitą; 930 wyraźnie lepiej łapie słabe stacje i ma więcej bajerów, ale kupić go trudniej, no i więcej kosztuje.

Fajną rzaczą w Yamahach z tego okresu (ostatnie modele przed tunerami z RDS) jest możliwość nadawania własnych nazw stacji. Do dyspozycji są 4 znaki.

TX-540/550 polecam, fajny tuner. Do ceny kupna Yamahy dodaj kilkadziesiąt złotych na renowację - poprawienie zimnych lutów, wymiana wyschniętych/cieknących kondensatorów itp. No chyba, że sam bawisz się w taką grzebaninę ;)

Włodas:

>modele takie jak tx540 to dość stare (chyba bym nie polecił,

>ale rozejrzyj się za takimi z oznaczeniem rs

Yamaha TX-540 ma oznaczenie RS oraz sensor sygnałów zdalnego sterowania. Takoż 550, oraz 930/950. Wszystko to rzeczywiście modele dość stare: 540 oraz 930 to bodajże lata 1990-1991, 550: 1991-1993(?), 950: 1991-?

Daty za TIC, fmtunerinfo.com.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.