Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie co do poboru prądu wzmacniaczy

kruczy

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli pobór mocy wzmacniacza jest np 220W, czy to znaczy ze bez względu na głośność muzyki on tyle pobiera? nawet jeżeli muzyka nie gra, a jest po prostu włączony? Pytanie jak najbardziej poważne. nie śmiać się:)

"Pobór mocy" określa zwykle maksymalny prąd czerpany z sieci; póki nie wzmacniacz nie jest wysterowany na maksa, pobiera odpowiednio mniej. Włączony, lecz nie grający coś konsumuje, ale nie ma się zbytnio czym przejmować.

No chyba, że masz wzmacniacz w klasie A - ten ciągnie z gniazdka ile tylko może, niezależnie od poziomu wysterowania...

Mnie też nurtowało to pytanie. Jeśli chodzi o klasę A, czy to znaczy, że gdy jest wysterowany na małe wzmocnienie, reszta idzie w gwizdek, czyli np. mocno się wtedy grzeje? Jak to jest?

marooned:

>Jeśli chodzi o klasę A, czy to znaczy, że gdy jest wysterowany na

>małe wzmocnienie, reszta idzie w gwizdek, czyli np. mocno się wtedy grzeje? Jak to jest?

Właśnie tak to jest - jak napisałeś. Ino jak jest wysterowany na maksymalne wzmocnienie, to wcale nie robi się dużo chłodniejszy. Efektywność przetwarzania prądu z sieci na sygnał muzyczny jest tutaj tak mała, że zwiększenie głośności zbytnio nie zmniejsza produkcji ciepła.

Najfajniej jest z lampą w klasie A (mialem do niedawna WT30-II) - to już się w ogóle grzeje jak wściekłe ;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A ja mam ampli KD i też grzeje się jak wściekły,jak gram głośno to jeszcze bardziej,ale nie zmienia to faktu,że gdy jest cicho to można sie oparzyć.To może znaczyć,że podczas cichego odsłuchu pochłania dużo prądu,a pobór ma nie mały bo 600watt!

Pozdrawiam

Większość wzmacniaczy działa w trybie AB. Czy może ktoś wie:

1/ Czy udział trybu A jest stały w wtym trybie (no tak z grubasza stały)?, czy też mocno zmienia się w zależności od danej konstrukcji koncepcyjnej (załóżmy wacha się od 5% do 50%)?

2/ Jeżeli jest z grubsza stały, to ile mniej więcej wynosi pobór w procentach, załóżmy w odniesieniu do mocy znamionowej?

Chodzi mi określenie w przybliżeniu ile pobiera włączony wzmacniacz, ale nie grający aktualnie. Załóżmy taki wzmacniacz, który znamionowo ma 120 watt na kanał i pobiera do 450 W (według tabliczki znamionowej z tyłu).

Aha i jeszcze :)

Czy wielkość poboru o udziale trybu A zależy od ustawienia potencjometru głośności? :)

Chruper

Ciekawostka odnośnie użytkownika wzmacniacza w trybie A. Kiedyś mój znajomy wyjechał na ponad miesiąc i zostawił włączony wzmacniacz po powrocie i zaznajomieniu się z rachunkiem mało zawału nie dostał :).

Dzieki za odp na moje pytanie. Jestem w trakcie kupowania wzmacniacza, myslalem o pewnym Denonie z Class A lecz mam sklonnosc do pozostawiania wzmacniacza włączonego... i to na dluuugi czas. swoje graty rzadko wyłączam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.