Skocz do zawartości
IGNORED

Klub olewaczy wyborów

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, no to rzeczywiście wypada szpitalom tylko pogratulować, ze otrzymując 30% tej kwotyjeszcze zipią....a pacjentami są też często emeryci, którzy skladek zdaje sie wogóle nie placa(popraw mnie jakby co:))

Nie mówiac o mulsie, którego lekarz psychiatra już w styczniu płaci zaliczkowo 40% podatek tylko z tytułu jego leczenia.

do tego zeby w naszym kraju byly prywatne kliniki onkologii..to jeszcze dluga droga:)..to nie takie proste...my sobie tu mozemy pisac i gdybac...a ludzie cierpią:)....NFZ powie ze nie ma pieniędzy i basta!:)...czy wiesz Lancaster..ze gdybys sie chciał dostac np. do kardiologa dzisiaj (mam na mysli wrzesien)...to Ci powiedzą zebys pytal po nowym roku o termin?:)..

muls...wierze, ze mi wierzysz...w tą cała abstrakcje..:)

Lan, a jak bedziesz sobie wypelniac PIT w przyszłym roku...to zwroc szczegolną uwage na skladke..jaka odprowadziles do NFZ:)...i sam pojmiesz...ze lepiej to sprywatyzowac...a nie prosic sie lekarza o zwykła mofrologie:)...zaznaczam...ze jezeli chodzi o POZ to na rok na kazdego z nas idzie ok 60zł...czyli 5 zł. na miesiąc..to jest normalne?:)

szpitale jada na długach i tyle

za emeryta chyba płaci ZUS,problem to bezrobotni i rolnicy bo za nich płacą pracujacy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, to niedobrze, tu uwazam należy zrobić pierwsze kroki, bo być może brak takich instytucji jest mocno odpowiedzialny za taki a nie inny stan rzeczyw słuzbie zdrowia....może sie okazać, ze np. przez wiele lat lekarze byli skubani z kasy na polecenie "góry", tak by jak najwięcej pieniędzy zostawało "gdzie należy".

Rozumiem, ze lekarz to nie prawnik, i niech tak zostanie :)

Szkoda ze na dzień dzisiejszy tak to wygląda...a lekarze też najlepiej w tym wszystkim nie wygladają prawdę mówiac...desperacją akurat tego sobie nie bedę tłumaczył....co ma powiedzieć emeryt dostajacy całe 520 ?

Mozemu mieć go co prawda w dupie, bo nikomu życia nie uratuje, prawda ?

karen..ja ta abstrakcje znam.Ale wiem, bo znam srodowisko, że spokojnie te 30 % nieudaczników lekarskich da sie zwolnic.Oni sie wożą za innych dobrych,wiele nie robiąc.Ale musi to byc prywatne.I ubezpieczone.Może nie wszystko.Tutaj jest pole do dyskusji, ale nie lancastera z samym soba.

sprawa emerytow to osobny rozdział bo sam nie wiem jak sie zachowac gdy widze starszych ludzi w sklepie gdzie kupuja jakas padline na kreche dla mnie to rozpacz bo wiem ze to pokolenie ktore akurat całe zycie uczciwie przepracowało

lancaster, 25 Wrz 2007, 21:23

>Qubric, no to rzeczywiście wypada szpitalom tylko pogratulować, ze otrzymując 30% tej kwotyjeszcze zipią....<

Chyba mnie nie zrozumiałeś... Te 85 złotych to nie są koszty leczenia, lecz CENA LECZENIA... Dokładnie, to cena którą wystawia lekarz pacjentowi płacącemu z własnej kieszeni (lub z kieszeni prywatnego zakładu ubezpieczeniowego)...

Takie obowiązywałyby ceny gdyby sprywatyzowano służbę zdrowia. Pokaż mi ubezpieczyciela który zgodzi się przy tym na składkę 180 złotych miesięcznie....

Taką składkę będziesz płacił do pierwszego zachorowania. A jak już Cię trafi to składka pójdzie w górę. Przeciez ten biznes ubezpieczeniowy działa tak samo jak ubezpieczanie samochodów, mieszkań itp. A cwaniaczki znowy ci żenia kity o tym jak to będzie super-ekstra-fajnie kiedy wszystko będzie prywatne i stracisz ostatnie resztki zabezpieczenia społecznego, które daje Ci Państwo.

noooo, muls nie bądź taki skromny, w środowisku lekarskim jesteś znany. Wszyscy znają opowiesci jak to musiałeś być mocowany podwójnymi pasami.

Karen, nie mam nic przeciwko prywatyzowaniu służby zdrowia. Pod warunkiem, ze jakiś kolega balcerowicza lub millera nie sprzeda majątku szpitali za 5% ich wartosci.

System obrotu środków w tej branży nie nadaje sie do kolejnej reformy, tylko do wymiany.

Pozdrawiam

cir, 25 Wrz 2007, 21:38

>sprawa emerytow to osobny rozdział bo sam nie wiem jak sie zachowac gdy widze starszych ludzi w

>sklepie gdzie kupuja jakas padline na kreche dla mnie to rozpacz bo wiem ze to pokolenie ktore

>akurat całe zycie uczciwie przepracowało

co ty czlowieku ściemniasz?

ci ktorzy przepracowali lata mają emerytury i nieźle żyją,

cieńko przędą różne obiboki i pijaki co robili w kratkę,

chciałbym dożyć takich emerytur jak dzisiejsi dziadkowie

znam wielu emerytów i żaden nie żyje w nędzy,

jeszcze raz ci powiem, że cieńko przeda ci którzy nie maja przepracowanych lat,

nie obrażaj mnie bo z mojej rodziny nikt nie pracowal w aparacie ucisku PRL,

z tym to zwróc się do kubrika, mulsa czy jara1.

Qubric, bez problemu myślę. Za 180zł miesięcznie ??? Nie wiem jak to jest obecnie z lekarzami rodzinnymi, ale stawki które dostają od NFZ to pewnie 5zł/pacjenta ?

Lekarze w prywatnych lecznicach muszą tyle kasować bo mają kase jedynie od pacjentów których przyjmą. Powiedzmy, ze przyjmują dziennie po 20 pacjentów, miesiacznie da to ok ponizej 500 - ok40Kzł. Teraz jezeli taka jednostka będzie miała 1000 ubezpieczonych i kazdy zapłaci po 40zł kasa będzie ta sama ? Tak tylko pytam.

Ja rozumiem, ze są ciezsze i kosztowniejsze imprezy niż katarek, czy skręcona stopa, ale paskudztwa przytafiają sie statystycznie sporo rzadziej i tu wystarczy policzyc koszty...na bank wyjdzie taniej, bo po drodze nikt nie będzie tej kasy podbierał....służba zdrowia dostaje 30% tego co ludzie placą, a wiec jakies 60zł i leczy...jakby dostali całe 180....byłoby gorzej ?

Pozdraiam

...albo druga wersja:)...niech sobie służba zdrowia będzie sie nazywała publiczną, ale kasa na konta szpitali i innych jednostek służby zdrowia niech trafia w wysokosci min 90% placonej składki...też myśle, ze jakosć usług nie spadnie :)

To co teraz jest przypomina mi pomoc jaka kiedyś ONZ organizował dla Afryki...ponad 90% zebranych pieniędzy stanowiły koszty ONZ...

arbuzMC

piszesz baje -znam rodziny gdzie po smierci jednego z małzonkow drugi nie jest w stanie się utrzymac

jakikolwiek kłopot w zyciu finansowy to dla nich gwozdz do trumny

słyszałes ich kiedys przy negocjacjach o kredyt /w banku gdzie odbiera emeryture/ bo chce wnuczce kupic ksiazki i buty do szkoły?

cir i za takie rzezy w tym kraju się wstydzę. Spuścizna mulsowtych postpzprowców.... Muls, pogadaj sobie ciołku w naostrzonych skarpetach o debecie z tą kobietą o której pisze cir.

cir, 25 Wrz 2007, 21:54

>arbuzMC

>piszesz baje -znam rodziny gdzie po smierci jednego z małzonkow drugi nie jest w stanie się

>utrzymac

>jakikolwiek kłopot w zyciu finansowy to dla nich gwozdz do trumny

>słyszałes ich kiedys przy negocjacjach o kredyt /w banku gdzie odbiera emeryture/ bo chce wnuczce

>kupic ksiazki i buty do szkoły?

oczywiście sa wyjątki, np. właśnie

po śmierci jednego z małżonków gdy ten drugi nie ma za dużej emerytury,

cir ja jestem czlowiekiem, i znam to wszystko,

ale nie zgodzę sie z twierdzeniami generalizujacymi, że emerytom jest źle,

arbuzMC

ok uznajmy ze ja spotykam duuzo więcej ludzi od ciebie i i zwracam moze uwage na mnostwo szczegołow ktore tobie jakos umykaja

arbuz, nie wszystkim emerytom, tych których znam jest akurat nienajgorzej jak na nasze warunki (ok 2Kzł lub trochę lepiej na mc) jedynym wyjątkiem jest moja matka, która ma niecały 1Kzł...ale ona za bardzo zawodowo sie nie rozpędzała, bo miała mnie z siorą na wychowaniu i dawała radę sama....ale jak sobie pomyślę, ze komuś listonosz przynosi 520zł i ta osoba np. mieszka do tego sama ??? Nie rób jaj arbuz, to jest wstyd na maxa i to niezaleznie od ekipy rządzacej. Nie ma wytłumaczenia....a prezio Krauzemu prezencik na 700baniek na to....a ZUSiki jedynymi zabytkami sztuki nowoczesnej w tym kraju....a emeryt 520...

lancaster>>>debecik ci się odnawia???zrób składke na kobiete, a nie podpieraj sie nieszczeciem.Tym to możesz popchnac kompanie reklamowa kurdupli.A i na twojej twarzy bólu nie widze.Kaczyncki tez to miał.Przyjmował te panie z grymasem bólu.Tyle że on tak ma cały czas jak ty.Grymas bólu z zaparcia.

arbuz, ale ten dochód czasami w żaden sposób nie zapewnia godnego czy nawet bylejakiego życia. Wystarcza tylko na to, zeby nie umrzec z głodu. Tu też sie mysle zgadzamy ?

Qubicu...ale to nie prawda...:)..juz teraz są zawierane umowy ubezpieczycieli..takich jak PZU.itp. i placac np. 45 zł miesięcznie masz praktycznie full wypas.:)...czyli min. dostęp do specjalisty...najdalej do tygodnia:)..wiesz jaki to luksus?..idziesz do lekarza ., bo oko Cie boli..i nie maja Ci prawa powiedziec dzisiaj (czyli we wrzesniu) "prosze sie rejestrowac w przyszlym roku"...tylko w ciągutygodnia musza Ci ustalic wizyte:)...i bardzo duzo ludzi korzysta z takiej opcji juz dzisiaj:)..tylko..ze oprocz tego ze placisz na NFZ przymusowo...to dobrowolnie za taki luksus musisz sobie zaplacic sam tez z własnej kieszeni..:)..a to mija sie z celem,...bo dlaczego Ty za swoje pieniądze masz utrzymywac...bande ludzi?...a moglbys sobie wykupic taką opcje w PZU,.. (czy u kogos tam kto oferuje takie usługi), ze w tym samym dniu mialbys dostęp do specjalisty:)..o badaniach specjalistycznych nie wspominam juz:)

muls

bole chyba sa od parcia a nie od zaparcia

duza nielogicznosc jak na byłego doswiadczonego pracownika szpitala

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.