Skocz do zawartości
IGNORED

both channels driven ??

OkropNick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym nagłośnić pewną niewielką imprezę wzmacniaczem HK-970, tylko jestem trochę zielony w temacie i częściowo nie rozumiem poniższego opisu z instrukcji:

Continuous Average Power Per Channel (FTC) 8 Ohms: 80 Watts@

https://www.audiostereo.pl/topic/36359-both-channels-driven/

"Kanał" to strona lewa lub prawa, nie zaś odczepy na parę głośników A lub B.

>Continuous Average Power Per Channel (FTC) 8 Ohms: 80 Watts@20 Hz - 20 kHz, both channels driven 4 Ohms: 120 Watts@Czy to oznacza, że przy podłączeniu do 1 kanału 4ohm'owego

>zestawu głośników oraz do 2 kanału kolejnego zestawu 4ohm'owych głośników

Podłączając dwie pary głośników 4 Ohm możesz uszkodzić wzmacniacz. Zajrzyj do instrukcji - strzelam, że znajdziesz tam zastrzeżenie, że przy używaniu dwóch par kolumn muszą one mieć conajmniej 8 Ohm.

BTW, "mocą" w ogóle się nie przejmuj - ten parametr ma małe znaczenie ;)

Dziękuję za częściowe wyjaśnienie sprawy. Mocą w moim pokoju się nie przejmuję, bo jak mam chrapkę na odrobinę zapomnienia to w moim pokoju 30 m2 ten wzmacniacz przy 50% głośności ( -10dB) robi istne piekło, po 5 minutach mam kompletnie dość :). Chodziło mi bardziej o porównanie podanych parametrów 80W dla 8 ohm i 120W dla 4 ohm. Jak już pisałem, będę za jakiś czas nagłaśniał tym pewną imprezę i dlatego o to zapytałem.

Pozdrawiam

Chodzi o to, że przy obciążeniu 4 Ohm wzmacniacz oddaje większy prąd niż przy obciążeniu 8 Ohm, więc oddaje więcej mocy, dlatego też uzyskujemy głośniejszy dźwięk - tak to już jest.

Z opisu wynika (i tak to jest przeważnie podawane), że wzmacniacz oddaje 80 wat (bądź 120) przy obu obciążnonych kanałach równocześnie (stereo lewy-prawy).

Czy pisząc "kanał" . . .

"Czy oznacza to, że jak mam podłączone 2 kolumny do pierwszego kanału (jedna do lewego wyjścia, druga do prawego) to moc nominalna wzmacniacza wynosi 80W na lewo i 80W na prawo? A co by było gdybym podłączył taki sam zestaw głośnikowy do drugiego kanału?"

. . . masz na myśli wyjścia A i B (pary zacisków)?, czyli że prawy-lewy kanał raz (jedna para zacisków) i prawy-lewy dwa (druga para zacisków)?

Jeżeli podłączysz do dwóch par zacisków załóżmy kolumny czteroomowe, to obciążenie wzmacniacza schodzi do 2 Ohm, czyli analogicznie musi oddać on większy prąd, czyli tak zagra głośniej. Inna sprawa, że odradzałbym, gdyż szczególnie prz głośnym graniu możesz puścić wzmacniacz z dymem, lub w lepszym razie zadziałają zabezpieczenia i na jakiś czas przestanie grać (jeśli je ma).

Tak, wraz ze zdublowaniem dwa razy po 4 ohmy zwiększa się moc i zniekształcenia.

Jak zaznaczył Teo z dużym prawdopodobieństwem jest zastrzeżenie w instrukcji aby przy obciążeniu obu wyjść (par kanałów lewy-prawy) każdy był obciążony nie bardziej niż przez 8 Ohm (nie niżej niż 8 Ohm), gdyż wtedy wzmacniacz pracuje na wypadkową połączenia równoległego (4 oHm).

Jeżel masz dwie pary kolumn 4 Ohmowych i chcesz nagłośnić imprezę to możesz podłączyć szeregowo po dwa głosniki na kanał (do jednego z wyjść: A bądź B), wtedy w każdym z kanałów będzie wypadkowa 8 oHm i chociaż moc oddawana przez wzmacniacz spada, ale rozstawienie przykładowo w czterech rogach pomieszczenia da bardziej równomierne nagłośnienie i może być o wiele atrakcyjniej niż z jednej pary (robisz trochę głośniej i tyle, plus to mniejsze zniekształcenia, szczególnie przy głośnym graniu).

Dzięki Chruper,

Tak, chodziło mi o wyjścia A i B. Czyli wyciągając wnioski, można śmiało podłączyć kolumny 8ohm do wyjścia A oraz kolejne 2 kolumny 8ohm do wyjścia B i wtedy nagłośnienie powinno być większe?

Teraz ostatnie pytanie (ciekawość):

Co stało by się po podłączeniu jednej pary kolumn 8ohm zarówno do wyjścia A jak i do wyjścia B? Pytam poważnie.

Z góry dziękuję.

Tak, więcej dźwięku niż przy podłączeniu jednej pary 8 Ohm (wtedy wzmacniacz oddaje mocy jak dla 4 Ohm).

Co do "ciekwości" - to nic. Wyjścia A i B zasilane są z jednej końcówki, a tuż przed zaciskami głośnikowymi są zwory, które je zwierają do tej koncówki. Jak podłączysz jedną kolumnę i z A i z B, to na pewno nie uzyskasz większej mocy :).

Nie należy tak jednak robić, gdyż odsprzęgnięcie pomiędzy "+" i "-" oraz czasmi od masy (zależy od konstrukcji) się zmienia (wzrasta wartość pojemności, gdyż każdy zacisk ma własny kondensator i w tym wypadku wchodzą w połączenie równoległe - przynajmniej tak mi się wydaje, zakładając jakąś typowość rozwiązań konstrukcyjnych na powielaniu zacisków dla głośników) i może to mieć jakiś wpływ na stabilność oddawania mocy, ale jaki to już nie wiem - aż tak się nie znam.

Po raz kolejny dzięki Chruper, ten temat został wyczerpany i wiem co chciałem wiedzieć.

Mam jeszcze ostatnie pytanie nie związane z powyższym. Do wzmacniacza Harman/Kardon HK 970 mam podłączony do wyjścia PRE-AMP subwoofer aktywny Paradigm PDR-10. Kupiłem go po bardzo atrakcyjnej cenie z drugiej ręki. Niestety ma on tylko 1 wejście, więc mogę do niego podłączyć albo kanał lewy, albo prawy. Teraz pytanie: Czy mogę go podłączyć równolegle zarówno do PRE-AMP L jak i PR-AMP R ?

Z góry dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.