Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja VTA w gramofonie G8010

Bruner

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do doświadczonych w temacie regulacji wkładki w gramofonie.

Czy w gramofonie Fonica G8010 jest regulacja wysokości ramienia.

Wczoraj zabrałem się za regulowanie wkładki Ortofon 530MkII w swoim egzemplarzu w oparciu o porady umieszczone na stronie RCM i poległem na regulacji wysokości.

Odkręciłem górną śrubę mocującą ramię tak, że ramię zostało uwolnione w pionie, ale nie zauważyłem, aby można było w jakiś sposób regulować jego wysokość.

Zakręciłem ponownie tą śrubę (śruba wraz z przeciwnakrętką) i od tej pory po kilkunastu sekundach odtwarzania płyty coś zaczyna obcierać między wkładką (igła ?), a płytą.

Dźwięk jednak pozostaje poprawny.

W związku z tym bardzo proszę o poradę :

1. czy można regulować VTA w tym gramofonie

2. co mogłem rozregulować odkręcają górną śrubę i ew. jak to naprawić

3. Jakie regulacje są w tym gramofonie wskazane, a jakie sobie należy odpuścić

https://www.audiostereo.pl/topic/36644-regulacja-vta-w-gramofonie-g8010/

Nie ma możliwości regulacji VTA

Ewentualnie dobierając grubość maty (podkładki gumowej pod płytę.), w małym zakresie.

Śruba górna z kontrą reguluje docisk do łozyska kulkowego i ustala swobodę ruchu ramienia w poziomie.

Może zawieszenie. wypadło z dolnej obsady

Ta śruba co jest z boku jarzma to tylko ustala "kardan" w podstawie zawieszenia. Nie ma wpwu na ustawienie .Tak jest w podstawowej wersji ramienia G8. Gdyby wywalić automatyke w spodniej cześci mechanizmu ramienia , to zakres regulacji VTA może mieć ok 5mm

Dzięki conri.

Rozumiem, że powinienem odkręcić raz jeszcze tą śrubę i spróbować ustawić ponownie mocowanie ramienia.

Mam nadzieję, że się uda. Ta śruba z boku, o której wpsominasz też mnie nurtowała bowiem wygląda z pozoru na taką, która jest przeznaczona do szybkiego odkręcania i regulacji.

Najlepiej zdejmij spodnią pokrywę ,Zdejmij też talerz i headshell. Postaw gramofon na lewym boku z odchyloną pokrywą , aby się nie przewrócił i możesz wtedy dokładnie obejrzec mechanizm ramienia. Może się przemieściła płytka wyłaczając początkowym ruchem ramienia mini switch/No i osadzenie w spodnim gnieżdzie do sprawdzenia.

Kończąc temat to wczoraj udało mi się wyregulować górny docisk łożyska (owa magiczna śruba, której znaczenie wyjaśnił Conri) w taki sposób, że wszystko chodzi jak należy.

Wykonałem możliwe do przeprowdzenia regulacji: siła nacisku igły, antyskating, punkty styczności wg. szablonu.

Pierwsze wrażenia bardzo korzystne.

Na marginesie pytanie. Zastanawiam się nad wymianą gramofonu G8010 na coś lepszego.

Czy moglibyście coś zaproponować, aby był to wyraźny krok na przód. Koszt o jakim myślę to tak do 2000,- zł.

Przeglądałem różne wątki na tym forum, ale mam po nich mętlik w głowie. A to stary Thorens, może stary Dual.

A dlaczego nie trochę lepszy Project lub Goldring. Jest też grupa osób zachwalająca starsze maszyny japońskie:

Technics SL1200 lub Denon, Kenwood.

Będę wdzięczny za każdą radę od osób znających się na rzeczy od strony praktycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.