Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój odsłuchowy do oceny

M@riusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie piszę togo pod tematem "Wasze ustroje", ponieważ wg mie mój temat tego nie dotyczy.

Panowie postanowiłem swój zestaw i pokój zrobic raz a porządnie. Kolumienki już się robią u pana Andrzeja Witka, przyznam ze niemogę się doczekac odbioru. Zmiany pisywałem w zakładce DIY.

Upgrade bedzie tagże dotyczył CD CA 640-stki (Wytłumienie i dociązenie), w stoliku zmienie blaty na granitowe, listwa zasilająca bedzie zakupiona w SO, Kabelki w sumie jeszcze nie wiem, ale głosnikowe chyba zaopatrze w SO, a IC poszukam aby dopełniło wszystkiemu.

Wzmacniacz do wymiany ale troszke dalej coś do 3kzł

To tyle jezeli chodzi o zestaw.

Ale jeszcze został pokój, i tu się zwracam do was, szanowni forumowicze, jakie jest wasze zdanie na ten temat, coś zmienic, dodac...

Jest to sypialnia, i powiem chciałbym klimat zostawic taki, czyli rewolucji bym nie wprowadzał, ale jakies dodatki, cos co ma wplyw, moze inaczej to wszystko rozstawic??

Panowie czekam na informacje

Dodaje plan i zdjecia

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13769-100003128 1191694447_thumb.jpg

post-13769-100003129 1191694447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36670-pok%C3%B3j-ods%C5%82uchowy-do-oceny/

chyba masz już w tych warunkach optymalne ustawienie.

Jak ma się odbyć bez rewolucji, to nie wiele można zmienić.

Lekko szerzej kolumny? Dywanu nie masz. Mało kwiatków.

Rolety w oknach są?

Generalnie jest ok.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

sorry z tym dywanem, który masz.

Może jakieś obrazy?

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

dalbym troche szerzej kolumny i skrecil osiowo.

co do spraw akustyki pomieszczenia ogolna zasada: na scianach bocznych dyspersery (polki, ksiazki, kwiatki itp),

za sprzetem i sluchaczem absorbery (np. obrazy na plotnie, od wewnatrz wylozone pianka).

poza tym sprawa kolumn - przy takim polu odsluchu to raczej monitorki.... no, chyba ze lubisz 'duzy' dzwiek;)

jak rewolucja to sprzęt tam, gdzie łóżko.

Spać można przy bocznej ścianie.

Sprawdź.

pozdr,

Na zdjęciu wydaje się, że prawa kolumna gra na skośną ścianę, która kończy się przed fotelem, nie zakłóca to stereofonii? Ze względu na kierunkowość tonów wysokich, proponowałbym także, o ile producent nie zaleca inaczej, skręcenie kolumn do środka. Może to także zmniejszyć wpływ tej ściany na dźwięk (jeśli istnieje).

Może warto byłoby też spróbować ustawić kolumny nieco szerzej, bezpośrednio na podłodze, a dywan dać przed kolumny oraz ściągnąć drewniane zwierzątko z prawej kolumny. Przydałyby się zasłony na okna, bo zdaje się linki służą do obsługi rolet zewnętrznych.

Swoją drogą mam identyczne drzwi do dwóch pokojów i jeśli nie masz ich lepiej wykonanych, to zamontowana w nich szyba jest niestabilna, a listwy ozdobne wewnątrz opierają się jedynie na listwach bocznych (czyli generalnie mają po dwa punkty styku każda). Poziom domknięcia drzwi, też pozostawia wiele do życzenia. Myślę, że wyciszenie/wytłumienie tych drzwi byłoby dobrym posunięciem.

Pozdrawiam.

grzechniks, 6 Paź 2007, 21:56

>jak rewolucja to sprzęt tam, gdzie łóżko.

Tylko, że wchodząc do pokoju można byłoby "wpaść" na głośnik, szczególnie jeśli miałby być odstawiony ~1m od ściany tylnej. I to lustro...

bakkz->

Jezeli chodzi o prawą kolumnę troche kombinowałem bo troche stereofonia uciekała mi na jednąstronę i starałem się ustawi kolumny, ale przyznam ze nie próbowałem ich zwróci bardziej osiowo, to moze by dobra idea.

jak zauważyłeś ta ściana ma wpływ na dzwięk. Wisi na niej obraz troche moze pomaga ale nie do konca.

Z tym ustawianeniem kolumn szerzej też moze byc dobry pomysł do spróbowania, jak tylko wrócą kolumienki z upgrade'u.

Te zwierzątko chyba zostało po sprzątaniu, ogólnie nic tam nie ma, firany mam zmienione na długie i gęsciejsze, i sątam rolety ale zewnętrzne, mieszkam na parterze.

Jezeli chodzi o przestawienie kolumn masz racje mozna wpaśc, próbowałem je ustawic przd lustrem (dlapróby)

troche wyszła porażka

Dzieki za rady

Pozdrawiam

Z mojego czysto empirycznego doświadczenia z rozchodzeniem się fal wynika, że ta ściana odbija około 70% fal produkowanych przez prawy głośnik, z czego część idzie na głośnik, a część z powrotem na sprzęt, odbija się i dopiero dochodzi do Ciebie.

Jeśli skręcenie kolumn do wewnątrz nie usatysfakcjonuje Cię i chce Ci się pobawić, to spróbuj ustawić sofkę w narożniku koło okna (chyba spowoduje to częściowe zasłonięcie kaloryfera) i przesunąć kolumny i sprzęt w róg między komodą a biblioteczką, kolumny przy komodzie i biblioteczce, według rysunku powinno to być do wykonania (i dwie osoby mogą słuchać ;) ).

Drugi pomysł to ustawienie łóżka przy kaloryferach, a fotela gdzieś w okolicach właśnie tego narożnika, tak żeby linia przecinająca idąca przez środek kolumn tworzyła trójkąt w pobliżu miejsca siedzenia. Z tymże nie mam doświadczenia z słuchania w narożnikach, a w takich miejscach lubią się tworzyć anomalia dźwiękowe. Z tego względu chyba obecne ustawienie jest najlepsze, w grę wchodzi jeszcze odsunięcie lewej kolumny w stronę sofy (jak rozkładana, to raczej się nie uda) i odsunięcie fotela od skośnej ściany przy odpowiednim skierowaniu kolumn w jego stronę.

Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.