Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Panasonic PT-AX200

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiła się recenzja tego projektorka, następcy popularnego panasonica PT-AX100.

Sugerowana cena producenta za PT-AX200 to $1299 czyli niecałe 3300 zł.

AX-100 staniały w USA do $999 co ukazuje ogólny, silnie spadkowy trend cenowy projektorów.

Recenzje maszynki zamieszczam w linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100001197 1204114368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37237-projektor-panasonic-pt-ax200/

porównanie PT-AX100 i PT-AX200

Ukryta Zawartość

post-5140-100000959 1193933916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

górne zdjęcie AX100, dolne AX200

jak widać AX200 jest znacznie lepszy, wręcz deklasacja AX100

Proponuję wymusić na rynku polskim cenę $1300 za AX200, taka jaka powinna być. Kurs $ = 2.52PLN

3276 zł i ani grosza więcej. Zero tolerancji dla wyzysku konsumenta! ;)

Jednym słowem zagłosowałeś za wysoką ceną, stworzyłeś popyt i go zaspokoiłeś ;)

No cóż... Żeby mi to było ostatni raz! No!

A tak zupełnie serio, to może napisz parę słów jak świeci ta maszynka?

pozdrawiam

Ja również, z chęcią przeczytam kilka słów "recenzji" użytkownika PT-AX200 - może mieszkasz gdzieś w okolicach Wrocławia (z przyjemnością zerknąłbym na w/w projektor w akcji - może w końcu zdecyduje się na zakup).

Właśnie zastanawiam się, czy kupić DVD Panas S53 (następcy coś nie widać), czy złożyć uniwersalny odtwarzacz SD/HD z PC.

Pozdrawiam i winszuję zakupu

Pixeel

Witam.

Postanowilem nie zakladac nowego tematu...a podpiac sie do tego :).

Czytajac wlasnie ten temat...zaczynam sie zastanawiac czy nadszedl czas na wymiane mojego projektora.

Mam Panasonica PT AE700..kupionego praktycznie w momencie premiery..duzo nie uzywalem go ..okolo 200 godzin na liczniku.

Patrzac na parametry AX200 i ceny..wyglada to dosyc smakowicie..

Zastanawiam sie takze na nowa pozycja z serii AE2000...co prawda kosztuje wiecej.

Mam wiec pytania..

Czy te roznice beda istotne pomiedzy tymi projektorami..na tyle iz warto bylo by kupic ten drozszy?..(pomijam kwestie obslugi fullhd).

I czy generalnie pomiedzy AE 700 a tymi dwoma wymienionymi modelami bedzie takze znaczaca roznica..iz oplacalo by sie rozwazac na dzis wymiane sprzetu?..na papierze wyglada iz tak ..ale ..

PS..za ile chodza teraz AE700 na rynku wtórnym?

Pozdrawiam.

Jeśli to ma być super jakość to ja chyba jestem za bardzo wymagający.

Po pierwsze widać, że oba mają przebarwienia (zaróżowiony lewy dół np.). Poza tym AX200 ma wyżartą biel - żadnych detali w jasnych partiach włosów. Oczywiście to może być wina samego zdjęcia.

Witam.

Od roku posiadam projector PT-AX100. Ostatnio zaobserwowałem, że biały mi sie przebarwił.

Na obrazie testowym po lewej stronie zamiast białego to mam jasny zielony, a po prawej stronie mam jasny różowy. Środek jest biały.

Miał ktoś może podobne problemy?

To są zabrudzone panele LCD czy czeka mnie serwis?

Pozdrawiam

SZOPEN

Typ podłączenia nie ma znaczenia. Na każdym jest to samo.

Lapa podpinam DVI - HDMI, DVD poprzez komponent, komp stacjonarny D-sub - D-sub.

Lampa jest sprawna, przepracowała 300h. Wyglada mi to na optykę, albo panele LCD.

americano, 1 Lis 2007, 17:24

>górne zdjęcie AX100, dolne AX200

>jak widać AX200 jest znacznie lepszy, wręcz deklasacja AX100

Americano - nie wiem jakie masz obecnie priorytety - ale dla mnie sytuacja wygląda odwrotnie!!!

Dla moich oczu to deklasacja to jest na dolnym obrazku - z AX200! Na górnym jest obraz kinowy naturalny kontrast a na dole obraz z jak z typowego "LCD" w supermarkecie. Robi wrażenie na początku a w domu ..... oczy płaczą !

Spojrzałem na link - tylko na lumeny reszty nie czytam bo szkoda czasu.

2000 lumenów - to nie kino domowe tylko prezentacja biurowa.

myślę, że PT900 są o klasę lepsze do kina domowego. (900 ma 1100 lumen a i tak ustawiam na Low)

Na ameryk. forum -> avsforum określają tą przypadłość AX200 jako "bijącą po gałach biel" albo "żarówiasta biel"

Tak to jest jak się ma 2000 lumenów i zapoda się to na ekran mniejszy niż 92" i jeszcze z GAIN 1.0+

Pomaga ponoć patent z szarym filtrem HOYA zakładanym na obiektyw ND2 (Neutral Density) który gasi nieco światła wylatującego z Panasa.

Przekolorowania to znana wada Panasów - AX100 też to miał...

P.S.

Mocna żarówa stosowana w AX-ach też robi swoje..

> przedwczesne wypalanie paneli LCD - w efekcie przebarwienia

> przedwczesne wypalanie lampy

> po 300-400 godz. pracy samoczynne wyłączanie się projektora po 2-3 min. od włączenia lub nagle w czasie filmu

> migotanie lampy (przygasa i zapala się na maxa i tak na przemian)

Jak ktoś chce oglądać TV w dzień to tylko EPSON TW700.

Inaczej Sanyo Z5 lub jakiś DLP - Mitsubishi, Sharp.

Ryszard_wpl

nie masz racji, 2000 lumenów to nie jest tryb kinowy, a panasonic poprawia swoje modele pod kątem kina domowego w innych aspektach. Zastosowanie szarego ekranu do takiego AX200 robi hi-endowy obraz za niewielkie pieniądze, podczas gdy PT-AE900 byłby już szarawy i bez życia.

Zobaczysz co będzie za 2-3 lata, projektory będą jeszcze jaśniejsze i o większym kontraście. Widziałem projektor 6000 lumenów w kinie domowym i mnie się podobał bardzo (!), ale cena coś ok. 50 tys. USD. Taki AX200 to "bladzioha" w porównaniu, ale już jest bardzo dobry efekt za małe pieniądze.

americano - a ja widziałem kawałek filmu na projektorze 2500 lumenów i na nocnych scenach śmiać mi się chciało, a jak była scena dzienna w pełnyum słońcu .... to patrzeć trudno było w kierunku ekranu - taaaaki blask bił od niego. Kolory żywe, nie powiem - aż za bardzo i światło jak pod słońce - a to tylko 2.4 m szerokości było.

Kiedy byłeś ostatnio w realnym kinie?

Ryszard_wpl

Widocznie był to projektor prezentacyjny, ja w każdym razie po tym co widziałem myślę, że kierunek wzrostu jasności projektorów jest dobry, może te 6000 lumenów to przegięcie, ale 3000 bardzo mile widziane. Za jakiś czas to będzie standard w kinie domowym (mówię oczywiście o maksymalnej jasności).

W prawdziwym kinie przeważnie jest totalne zaciemnienie (czarne ściany) i nie ma potrzeby bardzo jasnego świecenia. Poza tym to wielkość ekranu powoduje spore "rozrzedzenie" nasycenia obrazu, pomimo tego, że projektory tam stosowane są to mocno świecące, profesjonalne maszyny. Ale nawet w profesjonalnych kinach najwyższej próby jest tendencja do stosowania coraz to nowszych i jaśniejszych projektorów.

O ile np. dźwięk live na koncercie jest dobrym odnośnikiem (wzorcem) dla dźwięku ze sprzętu audio w domu, o tyle obraz w kinie nie jest już wzorcem dla dobrego kina domowego, gdyż tu można mieć lepiej jak w "realnym kinie" (gdzie przecież mamy do czynienia nie z realnym światem a również z technologią go imitującą), w różnych kinach mają różne projektory, czasem obraz jest bardzo kiepski. Wyjątkiem jest technologia IMAX 3D, coś takiego w domu to było by coś...

Panasonic PT-DW7000 home theater projector. 6000 lumens, 4000:1 contrast ratio, $19.500

Ukryta Zawartość

post-5140-100008601 1196164496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie wiem za bardzo o co Wam chodzi z tymi 2000 jak to jest tylko jedna z opcji wyswietlania obrazu. Są przecież inne programy generujące zdecydowanie mniejszą ilość światła. Nie mam tego projektora ale z tego co pamiętam są to wartości poniżej 1000.

z testu projectorreviews:

The PT-AX200U's Cinema 1 mode we used for most all movie viewing, with the lamp at full power, managed 672 lumens, before adjustment. In Eco-mode, that drops to 592 lumens, a drop of only about 12%. That 12% should be similar in any mode.

After we did our adjustments to Cinema 1 for better grayscale balance, the PT-AX200U's output drops to 536 lumens, still brighter than just about anything else out there at 720p resolution.

Cinema 2 mode, which I really didn't work with, produced a native 498 lumens.

Natural (a dark room mode primarily for TV/HDTV), manages 671 lumens.

What the PT-AX200U is about, or rather, what separates it from the competition, is how it performs in rooms that are not fully darkened. It is the best projector in its class for dealing with ambient light.

For movie watching when it's not dark, Panasonic provides the Vivid Cinema mode. Not as film-like, nor as perfect overall as Cinema 1, but it still does a nice job on movies. The Vivid Cinema mode cranks out 1110 lumens! That's two to three times the brightness of most other projectors brighter movie modes. I spent a fair amount of time watching this mode, and it is very respectable, if you are not a perfectionist. It certainly can't compare to Cinema 1, but it really makes a difference with a modest amount of light in the room.

There are even brighter modes of course.

Normal, ideal for standard TV/HDTV/Sports viewing, measured 1388 lumens!!! It's the mode I'm in, as I write this page, while also watching an HDTV college football in the background.

Still not impressed, I've got 2 more modes for you.

Game: For video gamers, is almost as bright at 1287 lumens

And finally, for sheer horsepower, Dynamic Mode. Definitely not the best color balance, with too much green (as is typical for projectors in their brightest modes), but an impressive 1771 lumens.

In an attempt to see how many lumens I could generate, by adjusting brightness, contrast, and other settings, and I was able to get Dynamic up to 2361 lumens!

Hm, w sumie nic nowego z tego nie wynika;) bo w trybach, które się normalnie używa do oglądania filmów Panas świeci, moim zdaniem normalnie, 592 lumeny i 498. No może jak na LCD to nieźle. Tylko co z tego skoro po 100 godz i tak będzie już sporo ciemniejszy.

"After we did our adjustments to Cinema 1 for better grayscale balance, the PT-AX200U's output drops

to 536 lumens, still brighter than just about anything else out there at 720p resolution. " -

Nie do końca mogę się z tym zgodzić, bo np. taki HC3100 daje 490 przy zamkniętej przesłonie i 780 przy otwartej, mowa oczywiście o EcoMode.

Moim zdaniem nie ma się podniecać...

A mitsubishi HC1500 daje 964 lumeny w trybie cinema i eco-mode lampy!

W ustawieniu lampy na pełną moc - 1218 lumenów w tym samym trybie kinowym.

W projektorach LCD taka jasność w trybie kinowym będzie najprawdopodobniej osiągalna w urządzeniach o jasności maksymalnej ok. 3000 lumenów.

Mitsubishi HC1500 kosztuje $899 w Projector People (ok. 2200zł), a jest to projektor konkurencyjny do AX200

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.