Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór telewizora

Ragless

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem 40" LCD TV. Wczesniej skłaniałem sie nad zakupem SONY 40V3000 lub starszego 40W2000 ale po przeczytaniu roznych forum musze isc do sklepu i zobaczyc sobie jak SAMSUNG LE40F86BD odbiera. Moze wiecie gdzie w Łodzi bedzie wystawiony? W artdomi dzis bylem ale nie mieli nawet sony z serii 3000 tylko "W" było:/ A obraz w W3000 był jakiś taki matowy. W oko wpadł mi Samsung ale model LE-40M87BD. Wiec za duzo sobie nie poogladałem jeszcze widzialem Jakiegoś Sharpa 42" z 100Hz i nawet ciekawie wygladał nie mowiąc juz o SONY KDL40X2000 bo tam obraz poprostu mailna w porónaniu z innymi TV wystawionymi na ekspozycje < ale cena juz nie była taka miła dla oka> no ale zobacze tego SAMSUNG LE40F86BD. bo jest do kupienia za 6500 zł tylko na zamowienie jednym w sklepie jak dzis pytałem wiec cena jest nawet nawet jak na TV Full HD i 100Hz. Ja głównie bede używał TV do ogladania programow ze zwykłej anteny naziemnej ale w przyszłości planuje zakup Cyfry+. Mam pytamnie do tych którzy kupili ten SAMSUNG LE40F86BD czy braliście pod uwage jakieś inne modele i czemu zdecydowaliscie sie na tego?

https://www.audiostereo.pl/topic/37306-wyb%C3%B3r-telewizora/

sprawa ma sie tak, wiele osob oczekuje od lcd "prawdziwej" czerni, miliona kolorow czy kontrastu ktory wprawia w oslupienie, nie mowiac juz o rozdzielczosci. Trzeba te pare rzeczy zweryfikowac, po pierwsze uzyksanie "czerni" ktora byla by wyswietlana jak w topowych modelach crt czy plazmach jest niemozliwa, przynajmniej na razie, tak samo jesli chodzi o odzwierciedlenie kolorow czy kontrast. Co do rozdzielczosci tu jednak lcd ze wzgledu na swoja architektore jest lepsze od crt, nawet tych z hdtv, ale nie sama rozdzielczoscia czlowiek zyje. Przyklad nasuwa sie sam, w Poslce nie ma jeszcze pelnoprawnej tv hdtv, ba nawet tv cyfrowa nie jest ogolnie dostepna, ile osob w polsce na odtwarzacze blueray czy hd dvd. Ponad to, matryce wszystkich lcd sa "glupie" takze schodzenie ponizej ich wartosci=paskudny obraz(m.in smuzenie, czas reakcji, balans kolorow). Dlatego wg. mojej opinie jesli ktos chce kupic lcd glownie dla tv analogowej(cyforwa juz sie lepiej prezentuje) to minal sie z celem. Oczywiscie duzo zalezy tez od odleglosci jaka bedzie dzielila nas i tv. Mimo wszystko lepiej zainwestowac w crt hdtv(czyli wszystie crt ktore zdolne sa obsluzyc progresiv scan i maja przynajmniej wejscia component, nie mowiac o hdmi) czy plazme(tu jednak pojawia sie problem wielkosci bo najmniejsze maja 37 cali, jak i ceny-ale tylko jesli chcemy full hd) I jeszcze jedno najlepsze Plazmy robi Panasonic, poza pionnerem ale pionner jest drozszy dwa razy;).Jesli jednak chesz kupic lcd to kup Panasonica lx700 lub xl70p.Nie zwiedziesz sie na nim jesli masz tv cyfrowa. Tu takze pozyteczne linki, mam nadzieje ze komus pomoga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu dam jeszcze linki do dwoch tv crt hdtv jeszcze dostepnych w Polsce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ale gdzie ja teraz kupie dobry telwizor CRT? Juz dawno nigdzie nie ma czegos takiego jak były Philipsy jeszcze rok temu Z HD i hdmi wiem bo ogladalem rok temu a teraz juz nigdzie nie ma jak pytam. A co do plazmy to wybral bym ten typ telewizora jesli bym dostał jakąś gwarancje np na 8 lat ze mi sie nie wypali bo byłem u znajomego on ma plzme i ma wypalone logo TVN bo czesto ogladal ten kanal i mowiz ze jakby wiedzial to by nie kupowal nowego TV tylko mial jescze swoj stary CRT. A ja jestem teraz zmuszony kupic nowy TV bo w moim CRT sony po 10 latach padł kineskop.

Kupisz,tylko trzeba dobrze szukać.

Przykład :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z czego kolega ma plazme i jak stara:P bo w nowych plazmach ta "wada" nie istnieje;) jeszcze zalezy z jakiej firmy:D

co do crt, to najprosciej dostac samsunga slima, 409p, lub 419p. Praktycznie roznia sie tylko wzornictwem. Zastosuj potem do nich tablice testowa z kissa. Wszystko robi sie w menu serwisowym. Tu link jak to poprawi obraz:

Ukryta Zawartość

a jesli koniecznie ma byc lcd to tylko panasonic lx70p lub lx700 w zaleznosci od portfela. Jeszcze mozna sie przyjzec Sharpowi czy jvc. Ale to tez tylko wyzsze modele.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

czytam że chcesz kupić telewizor CRT. Polecam Phillipsa 32cale model 9551/12. Cena to około 2500zł. Telewizja analogowa CYFRA plus jest znakomita chodż telewizje używam tylko do Wiadomości teelexpress Discowery programy naukowe. TV kupiłem ze względu na konsole NEXT-GEN XBOX 360 PLAYSTATION 3.Dużo gram zawsze po pracy. Jeżeli znajdziesz LCDka do 20.000zł lepszego od Phillipsa to marne szanse praktycznie zerowe.Posiadam również telewizor tylnoprojekcyjny referencyjny model SONY plus zestaw BURMESTER najwyższa linia. Ale to nie o to chodzi kto co posiada. Znam się na sprzęcie wiem co jest warte. Mam kolegów którzy wytwarzają kolumny i sprzęt HI END. Na zamówienie. Jeżeli chcecie kupić znakomity TV CRT HD to kupujcie PHILLIPSA. Ja kupiłem bo mam nieduży pokój plus oczywiście HARMAN - KARDON. Oglądałem telewizje analogową CYFRA plus na LCD i plazmie szkoda pieniędzy. A jeżeli chozi o konsole to LCD i plazma mają za wolne matryce smużenie można dostać nerwicy. Osobiście czekam na telewizory SED jest to dalsze rozwinięcie technologii CRT HD. Pozdrawiam.

Witam

Kupisz CRT i będziesz niezadowolony, bo ciągle będziesz myślał że trzeba było brać LCD. Modele Samsunga o których piszesz są bardzo dobre. Wybij sobie tylko z głowy zakup telewizora LCD do zwykłej TV, uwierz mi obraz to koszmar. O dwóch tygodni mam Samsunga LE40R81B, czyli niższy model od tych co wymieniłeś, ale jestem zadowolony, choć wcale nie twierdzę że LCD to ideał. Jeżeli już myślisz o telewizorze LCD to musisz też od razu pomyśleć o TV cyfrowej (ja mam "n") i weź także pod uwagę z jakiej odległości będziesz oglądał.

pozdr.

Ps. Jak byś miał zamiar zainstalować "n" to pisz na priva, niektóre dekodery są wadliwe i piszczą, powiem Ci który brać, bo są różnice.

Ad. Nemek - Od dwóch tygodni mam Samsunga LE40R81

Witam,

Czy zechciałbyś jeszcze kilka słów nt. użytkowania tego modelu, na przykład:

a/ z jakiej odległości dobrze byłoby go oglądać, a z jakiej niedobrze

b/ jak oglądanie płyt dvd się na nim prezentuje

c/ czy stosujesz dvd player up-converting do tej wyższej rozdzielczości tego lcd czy też ze zwykłego dvd playera też jest tak samo fajnie

d/ czy zwykła tv z kabla wygląda na nim b. okropnie

itd. itp. (wady, zalety, rady etc.)

Prośba o informacje

> Jakew

Telewizor o którym mowa dostał nagrodę EISA 2007/2008 za najlepszy LCD HD- Ready(chociaż nie sugerowałem się tym przy wyborze). Porównując go (w sklepie) do innych wcześniejszych modeli Samsunga czy też innych firm mogłem zauważyć, że obraz który generuje jest wizualnie lepszy. Mam na myśli kontrast, ostrość, nasycenie barw, jakość i ilość szczegółów i nie jest to tylko moja opinia, ale innych przypadkowych osób będących w sklepie także, krótko mówiąc z tłumu jakość obrazu go wyróżnia. Cena za ten telewizor myślę że jest adekwatna do jakości, oczywiście możesz go kupić za 4999 ale można też dużo taniej i ja też tak w rozsądniejszej cenie go kupiłem.

Na co musisz zwrócić uwagę:

Są egzemplarze w których buczy transformator i jest to bardzo kłopotliwe i irytujące, dlatego radzę nie kupować bez uruchomienia i obsłuchania go w sklepie (MM odpada, zresztą jest drogo, zakup w sklepie internetowym też , choć jest tanio). W moim egzemplarzu jest zupełna cisza, w związku z tym nie można przypisać tej wady do tego modelu, tylko do niektórych egzemplarzy.

Co do odległości z jakiej można go komfortowo oglądać.

Kanały HD możesz z 1 metra , chociaż optymalnie myślę że 3-5 metrów bo tu akurat jest taka zasada że przy oglądaniu z bardzo dużej odległości tracisz to co w HD najważniejsze czyli szczegóły. Ogólnie kanały wysokiej rozdzielczości na tym telewizorze to naprawdę rewelacja, sam miód. Co do zwykłej tv np. kablówki jest nie wesoło, bo jest to przecież 40 cali i każdy syf jest bardzo widoczny. Obraz z tv cyfrowej (zwykłe kanały nie HD) to już inna śpiewka, jest dobrze, choć dla komfortowego oglądania te 3 metry należałoby zachować.

Obraz z DVD (zwykły odtwarzacz) super, a pierwsze moje wrażenie po włączeniu to uśmich na twarzy i spokój że wybrałem dobrze decydując się na ten model, a jest to naprawdę bardzo ważne. Jakość obrazu z tego LCD jast nieporównywalna ze zwykłym CRT 100 hz, który mam jako drugi i nie ma tu o czym mówić. Obraz można i ustawiać jak się chce, jest dużo opcji regulacji praktycznie każdego parametru.

Są dużo lepsze LCD, bo nie jest przecież żaden topowy model ale można go uznać za bezpieczny zakup, z pewnością wart swojej ceny.

pozdr

Dziękuję Ci bardzo za informacje. Jestem całkowicie zdecydowany na ten model (z tym że z białą a nie czarna ramą - podobno dla dobra kontrastu przy oglądaniu lepsza jest czarna, ale mi chodzi bardziej o to żeby na ścianie nie było tak czarno gdy jest wyłączony:).

Dwie rzeczy szczególnie zwróciły moja uwagę:

a/ ten świetny obraz ze zwyklego odtwarzacza dvd (ciekaw jestem w takim razie czy upconverting dvd player wniósłby tu jeszcze zauważalną różnicę in plus, może ktos wie?), bo do właśnie dvd chce go używać, raczej nie nie do telewizji; mówisz że obraz na dvd lepszy niż z crt, super

b/ ten problem z hałasem z transformatora (a wiem że dośc czesto zdarzają się problemy z halasem w płaskich - czy to z transformatora czy z wentylatorów i ludzie traca wszelką frajdę), otóż chciałem kupić ten biały w necie - może ja im zlecę sprawdzenie tego hałasu w moim egzemplarzu przed wysyłką żeby nie mieli zwrotu...

Thx

Małe sprostowanie

pisałem że obraz z kablówki to koszmar i myliłem się bo właśnie wykryłem przyczynę :-)

okazało się że spece , którzy montowali zetknęli zewnętrzny drut z żyłą środkową i dlatego obraz był tak fatalny.

Teraz jest dobrze, a nawet nadspodziewanie dobrze, odbiór jest gorszy niż z "n" ale nie ma żadnej tragedii

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.