Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką wkładkę kupić.

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie , po zakupie gramofonu ( Onkyo y-2)okazało się, że wkładka wraz z igłą do wymiany. Mam prośbę - prosze o doradznie jaką wkładkę zakupić w granicach cenowych od 200 do 300 złotych. Dodam jeszcze że ramię jest typu "S" i jak juz mi wiadomo do lekkich nie należy. Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37324-jak%C4%85-wk%C5%82adk%C4%99-kupi%C4%87/

witam

Dokładnie dzisiaj stanąłem prze identycznym problemem(jak w tytule).

Z opinii i wpisów na tym forum wyłoniłem trzech faworytów mieszczących się w założonym budżecie:

- sumiko black pearl - 270 pln.

- grado k-4 - 290 pln

- Goldring Elektra - 275 pln

może szacowne grono które udziela się tu swoim wpisami pomoże w dokonaniu sądu.

myśle ,że do list nie trzeba już nic dopisywać...bo zawsze można, wolałbym kupić coś z tych trzech.

pozdrawiam miłośników małej czarnej.

Cześć Łukasz,

Ja bym opowiadał się za K-4. To jest wkładka sygnowana przez Pro-Jecta, wykonywana jednak przez Grado. K-4 to podobno odpowiednik Grado Prestige Silver. Gdybyś chciał jakieś oryginalne Grado, to poniżej masz linka z cennikiem na ich wyroby.

Ukryta Zawartość

P.S. Zakupując "normalną" wkładkę uwzględnij, że będzie ona miała poziom niższy niż wkładki DJ. Różnica może byc spora - nawet o połowę. Będziesz musiał zrobić trochę głośniej we wzmacniaczu, i dopiero wtedy oceniać dynamikę, bas itp.

Powodzenia,

Yul

Ukryta Zawartość

Ma ktoś link to testu wkładek gramofonowych MM.

Czytałem ,że pewien Niemiecki miesięcznik audio coś takiego zamieścił.

Nawet tu na forum jest link ale jakiś ogólny - nie znam niemieckiego i ani rusz.

to ten link :

Ukryta Zawartość

może ktoś to rozszyfruje...hehe

Ukryta Zawartość

Witam.

pozwoliłem sobie zestawić parę systemów gramofonowych.

zauważyłem ,że największa rozpiętość jest w parametrze "pasmo przenoszenia" i "balans" .

kto z praktyków wie czym te parametry przejawiają się jeśli chodzi o brzmienie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardziej niż pasmem kierowałbym się tłumiennoscią miedzykanałami i nierównomiernościa (balansem,)

Ta pierwsza wartosć może decydowac o precyzji efektu stereo w konsekwencji o jakosci , Mniejsze przenikanoia z kanału do kanału.Druga wpływa na większą równomierność brzmienia kanałów .A pasmo i tak mamy ograniczone własnymi uszami

• 1 miesiąc później...

Panowie, gdzie mogę znaleźć jakieś informację na temat tej wkładki ? Yamaha MC 11

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>panaceum na wszystko,

A chociażby tu:

Ukryta Zawartość

Jest tam (pod Yamahą) ta wkładka z jej podstawowymi danymi.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Przy MC- to tylko nowa !

Natomiast z innych to oferta jest duża i na dobra sprawę kazda wkładdka może zagrac inaczej w rożnych zestawach.Nie podam złotej recepty , kazdy z nas ma inny zmysł słuchu. Ja obracam się w MM bo mi pasuje ich dynamika i niwelowanie wad nagrań.tudziez stanu płyt.Sygnal z MM jest zwykle mocniejszy. Stąd lubie w niektórych odtwarzaniach gdy robi to Audiotechnica , innym razem Shure.A dla archiwizacji na CD z koleji jeszce inna. Uważam że przy wymiennych headshelach dobrze miec 3 wkładki o zrożnicowanym charakterze. Jesli jedna -to uniwesalna, ale dobrej jakości .O paramertach ja pisalem powżej/ duża tłumiennośc . względnie mały nacisk, duży sygnał uzytkowy.Pasmo zwykle pokrywaja wszystkie.

• 1 miesiąc później...
Gość chml

(Konto usunięte)

Ja mialem BM Gold, chwile gral u mnie w AN TT1 z Rega RB 300. Nie moge powiedziec zebym byl specjalnie zachwycony. Ta wkladka gra po prostu slabo, przejaskrawia gore, srednica i bas taka sobie. Slaba przestrzen i stereofonia. Zamienilem ja na AN IQ-3 i bylo o niebo lepiej, mimo ze to wkladka MM. Teraz gram na VDH MC One i wydaje mi sie, ze zlapalem za nogi analogowego boga...

BTW, AN TT1 to swietny gramofon. Moze zawstydzic i odeslac w kat wiele nowoczesniejszych / bardziej wypasionych konstrukcji.

• 3 tygodnie później...

Witam

w temacie gramofonów raczkuje

posiadam Thorensa 280 mk2 z wkladką stanton czy można dostac do niej igły?? (stanton 500 mk3 igła E III)

Moze ktos zaproponuje jakąś wkładke w rozsądnej cenie na początek przygody ??

Posiadam równiez zpasowy gramofon linearny pionka niestety mocowanie tp4 czy ortofon om 3E polepszy czy pogorszy wrazenia odsłuchowe ?? załozona orginalna wkładka z igła pioneera 300 T (sporo juz płytek przeszła)

pozdr

waldek

>>>wo1,

Stanton vs. Ortofon Om3E.

Czy naprawdę sądzisz, że zastąpienie wkładki kosztujacej 70 zł wkładką kosztującą 75 zł da dobrze wyczuwalne, pozytywne efekty ?

Z dokładnie 500 E III mogą byc problemy . ale Stanton jest łatwiejszy do osiągniecia w wersji sferycznej.Można tez Pickeringa V15/2

Co do Ortofona to z OM 3 wogóle bym nie wchodził .Jeżeli to do tego gramofonu coś innego i o co najmniej o klase wyżej.

Są dwie szkoły .Nowości i klasyki z nowymi igłami.Ja wolę tę drugą .

stanton był zalożony razem z igłą :)) i nie za bardzo go zamirzam zastapic ortofonem 3 bo to byłoby bez sensu;

na pionku który jest uzywany do mocno zniszczonych a trudno dostepnych płyt zamierzam zmienic wkładke na ortofona ewentualnie cos z audiotechniki tu jest problem bo mocowanie w pl-l550 jest tp4 i nieco to ogranicza mozliwosci;

walery>

zakładany budzet ok 200 zł dla thorensa wiec ten ortofon jest dosc dobra propozycją

słucham muzyki w szerokim zakresie od powaznej do cieżkiej ;)))) jeden wyjątek absolutnie niczego zwiazanego z DISCO POLO mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem :))))

czyli wkladka musi byc dosc uniwersalna a jak znam zycie jak cos jest do wszystkiego to jest do......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.