Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor panasonic PT-AX100 wylacza sie

maac

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam problem - wylacza mi sie samoczynni projektror po okolo dwoch minutach od wlaczenia go. Postaram sie opisac sytuacje jak najdokladniej, moze ktos wie o co biega.

Projektor to panasonic PT-AX100E, kupiony nowka, przebieg lampy 280h.

Zrodlem jest komputer (karta gf8600gt dvi) podlaczony kablem hdmi 6m.

Po dluzszym nie uzywaniu go (okolo doby) jak sie go wlacza to pochodzi jakies 2 minuty i sie samoczynnie wylacza. Gasnie lampa , zapala sie zolta dioda, chlodzenie chodzi normalnie jakbym go sam wylaczyl, jak projektor sie schlodzi to zapala sie czerwona lampka standby i normalnie mozna go wlaczyc jeszcze raz z pilota. Po ponownym wlaczeniu chodzi bez zarzutu dowolna ilosc czasu (testowalem 3h i zero problemu).

Filtr obejrzalem , troche byl zakurzony , ale porzadnie go przeczyscilem - nie rozwiazalo to problemu.

Przelaczylem lampe w tryb normal (chodzila caly czas na econo) i wiatrak mocniej chlodzi ale problem wystepuje nadal.

Ustawilem w menu wysokosc: duza, to tez sprawia ze wentylator mocniej chlodzi ale rowniez nie rozwiazuje problemu.

Odlaczylem go z kontaktu, podlaczylem ponownie, wszystkie ustawienia menu na domyslne ale nadal nic.

Jesli ktos wie o co moze chodzic to prosze o pomoc, boje sie ze moze byc cos nie tak z lampa :/

czy dzieje się tak zarówno jak włączasz pilotem i jak włączasz "z ręki"? To może być wina pilota: może wysyłać jednocześnie dwa sygnały ON i OFF (może zaciął się?) albo możesz mieć konflikt z innym pilotem. Popróbuj z właczaniem wszystkiego bez pilota, wtedy ew. wyeliminujesz problem z pilotem.

Ale ten problem dotychczas przez pare miesiecy nie wystepowal, a odkad kupilem projektor w domu nie ma zadnego nowego pilota.

Jakby sie zacial pilot od projektora to przed wylaczeniem pokazaloby sie menu "czy na pewno wylaczyc: tak/nie", tak sie zdarzalo jak czasem przez pomykle sie wcisnelo 'power'.

Tak czy inaczej sprobuje jak wroce z roboty i dam znac.

Tutaj masz opisaną przyczynę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mar dzieki za linka. Niestety wyglada na to, ze powoli pada przeslona.

W menu serwisowym wyswietla mi 'iris: OK' raz na bialo raz na czerwono :/

Jutro dzwonie do serwisu panasa w trojmiescie , zobaczymy co magicy powiedza. Niestety kiedys jak oddawalem dicsmana do napraway to 4 razy (!!!) mi go oddawali 'naprawionego' i 4 razy wykruszal sie praktycznie bezposrednio po powrocie do domu. Moze nie ich wina tylko jakies fatum ale az boje sie tam znow jechac...

Skrótowo to najpierw jest opisany problem w sposob niemal identyczny z tym w jaki ja go opisalem w pierwszym poscie. Po czym reszta ludzi wyjasnia, ze wlasnie wina jest przeslona, niby czesto padajacy element w ax100 - co takze napisalem w swoim poscie wyzej. Co jeszcze chcialbys wiedziec?

Dzwonilem do autoryzowanego serwisu panasonica w Gdyni , niestety nie moga przyjac mi tego projektora gwarancyjnie poniewaz panasonic wyznaczyl jakies 2 serwisy na cala polske i tylko tam dokonuje sie napraw gwarancyjnych. Za to chetnie naprawia mi go poza gwarancja ;)

Na projektor jest 2 lata gwarancji wiec w sumie mi sie nie spieszy z tym oddawaniem , zwlaszcza ze przez wiekszosc czasu dziala on prawidlowo. Boje sie, ze wysle a oni powiedza, ze wszystko ok i odesla go bez naprawiania. Z w/w forum wynika, ze problem w pelni sie ujawnia tak kolo 400h wiec raczej jeszcze go troche podmecze zanim wysle.

• 3 miesiące później...

Problem rozwiazany wiec wypada napisac jakies zakonczenie.

Projektor przeslalem do Gliwic na koszt panasonica. Tam wymienili przeslone na nowa, trwalo to w sumie jakies 3 tygodnie ze wzgledu na potrzebe sprowadzania czesci do naprawy.

Projektor ma na liczniku okolo 400h, obecnie dziala bez zarzutu.

Jedyna roznica jest taka, ze teraz slysze pracujaca przeslone, a wczesniej dzialala niemal bezglosnie.

Nie stanowi to jednak problemu gdyz kazdy nawet dosc cichy dzwiek z glosnikow w czasie projekcji zaglusza prace przeslony.

Zarowno kontakt z serwisem (informacje na biezaco o stanie naprawy/wysylki) oraz jakosc wykonanej uslugi oceniem bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...

Ja mam chyba podobny problem. W lutym minął rok, jak użytkuję ten projektor. Wyświecone mam niecałe 700 godzin. Nic złego do tej pory się nie działo. Niestety od 2 tygodni mam problem z uruchomieniem projektora. Po paru sekundach pracy sam się wyłacza. I tak kilka razy (3-4) trzeba go załączać, żeby wreszcie się to unormowało. Podczas uruchamiania czasami pojawiają się takie krótkie błyski lampy. Chyba czeka mnie serwis. Filtr czyściłem w tym czasie 3 razy (tak co 200 godzin), wentylator pracuje, więc to chyba nie wina chłodzenia. Maac, napisz jak wejść w menu serwisowe, żeby sprawdzić tą przesłonę? Pozdrawiam

też chętnie dowiedziałbym się jak wejść w to menu serwisowe. Ano i u mnie ten problem się pojawił, ale muszę powiedzieć, że ostatnio zanikł (sprzęt ma niecały rok, lampa ponad 1000H)

• 1 rok później...

Witam

Problem o którym piszecie niestety dotknął mnie również mam PT-AX100 od lutego 2007 wyświecone 800h i teraz jak na złość gdy gwarancja się skończyła projektor zaczął się wyłączać. Poszperałem poczytałem po sieci i znalazłem banalne rozwiązanie, które zadziałało u mnie w 100% i tym samym zaoszczędziłem kupę kasy i nerwów. Podaje linka jak samemu sobie naprawić problem z przesłoną za pomocą WD40, patyczka kosmetycznego oraz wkrętaka

Co do filmu jak obejrzycie to u mnie faktycznie ten "dynks" od przesłony nie powracał jak na filmie tylko wolniutko , po przesmarowaniu zgonie z filmem instruktażowym "dynks" chodzi jak trzeba szybciutko wraca na swoją pozycję problem zniknął zajęło mi to jakieś 5 min - koszt 13 zł (WD40 11zł , patyczki kosmetyczne 2 zł) wkrętak miałem. Mam nadzieję że komuś się to przyda nawet jak ma na gwarancji PT-AX100 - bo przecież 5 min to nie 4 tyg.

Pozdrawiam

pomor -

zgadza się - ale jeśli ktoś ma gwarancje

- a zauważą majstrowanie przy proju...

np przy jakiejś innej przyczynie naprawy

to mogą wybrzydzać z uznaniem gwarancji...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.