Skocz do zawartości
IGNORED

szerokopasmowe głośniki do microwieży

camelq

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam małe malenstwo Sony ED1 w której są zamontowane głosniczki 10 cm (membrana). gralo to całkiem przyzwoicie, ale niestety gralo. Muszę wymienić ww. przetworniki.

Co wybrać jakiej lepsze samochodowe ustrojstwa czy jakieś średniotonoiwe 4Ohmowe glośniczki

ja sie podłacze do wątku.

W bomboxie syna są głośniki bodaj 10cm pisze na nich tylko 4 ohm i 9 wat.

Jeden umarł i wymieniłbym na coś nowego , wzmacniacz jest na LA4597 bodaj niecałe 4waty.

może coś takiego mu wsadzić???

>czy jakieś średniotonoiwe 4Ohmowe glośniczki

średniotonowce to za mało.

Te głośniki są osobne czy wszytko w jednej obudowie?

Ja poszukałbym jakiś 2-drożnych małych monitorów.

Może taki 10 cm Visaton FR 10 HM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

w Greltonie jest po 18,50 zł/szt. Z dobrych, małych szerokopasmowców jest jeszcze inny, ceniony za niezłą "średnicę", oraz bardzo wyrównaną charakterystykę - 8 centymetrowy Visaton, FRS 8 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak ma on niską efektywność 82 dB i jest droższy - 34,20 zł/szt. Oba głośniki dostępne w wersji 4 Ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli koniecznie chcesz znaleźć 10 centymetrowy zamiennik, to te pierwsze wymienione przezemnie, cenowo wypadają przyzwoicie - ok. 37 zł + przesyłka za parę. Osobiście, jakbym miał dokoptować do tego jakieś głośniki, to też zdecydowałbym sie na jakieś dwudrożne monitorki, tak jak to zasugerował Molibden.

te visatony nie zagraja tak ladnie jak ARN116, nie bedzie w ogole basu. (chyba ze w TL;p) ARN ciaginie w ogore ladnie i do takiego zastosowanie nie trzeba bedzie go wspomagac wysokotonowka.

dzieki wszystkim za odpowiedz,

niestety monitorki nie wchodzą w gre ponieważ w guasi kolumieńkach sa umieszczone koncówki mocy??? chyba.

Kiedyś podlączałem Ushery 512 i było super ale wiezyczka z 4 głośnikami???

dodaje foto tego małego ustrojstwa, a co myslicie o dwódroznych głosnikach samochodowych??

pełna nazwa Sony CMT-ED1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli masz sentyment do tego plastiku mozesz pokusic sie i zrobic aktywne monitorki np na malych usherach wg projektu akkusa. pakujesz lma na kanal i jest pieknie;)

no w sumie mam sentyment.. :-) ale wypraszam sobie to nie plastic :-O, z przodu ma okolo 2-3 mm aluminium, i sam ja przemycalem z niemiec jakies 8-9 lat temu:-) prezent dla ówczesnej dziewczyny dzisiaj zony, stad sentyment. a-ha była niezle oceniona w jakies prasie. niestety nie sile się na produkcje glosniczków, musi byc ooryginalna z wygladu

Właśnie z ciekawości spojrzałem na instrukcję tej mikrowieży, żeby dowiedzieć się więcej nt. głośników które w niej siedzą i znalazłem coś takiego (str. 33 w tym manualu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ): "Speaker system : Fullrange, active MFB", co mówi że zastosowano tam Motional Feedback, wychodzi na to, że nie można wykorzystać tam zwykłego głośnika, gdyż głośniki które pracują w zestawach MFB, są zwykle wyposażone w sensory, które umożliwiają działanie MFB - chyba że nie wszystkie - nie jestem specem od materii MFB :) Z kolei w poprzednich postach stwierdziłeś, że podłączałeś kiedyś do tej wieży kolumny Ushera - więc nie wiem już sam jak to z tym MFB jest w tym przypadku. Warto żebyś się jeszcze zorientował jak dokładnie są zbudowane te kolumienki przed zakupem głośników - zamienników.

Ukryta Zawartość

>> camelq - a orientowałeś się w serwisie? tak przecież byłoby najprościej, możliwe, że nie najtaniej, ale uzyskasz to co miałeś (w końcu to jeszcze nie staroć, więc powinni naprawić).

Odnośnie sentymentu, to jakiś czas temu musiałem przestroić kupiony jeszcze w Pewex-ie radiomagnetofon Panasonica i okazało się, że radio jest oparte na procesorze. Za wymianę owego (ściągnięcie z Japonii innej wersji) i zrobienie pod obecne pasmo zapłaciełm 400 zł, ale nie żałuję :) - sentyment. Zdawałem sobie też sprawę, że obecnie mógłbym kupić nawet nowego Philipsa na allegro i jeszcze miałby CD :).

spotkalem sie z opinia jednego osluchanego ludzika, ktorypowiedzial ze arn116 ma srednice podobna do hdsow za wiele wieksza kase ! sam zastanawiam sie nad tym do malych monitorkow. jednak musze najpierw dokonczyc 2konstrukcje jeszcze

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Chruper'ze Tym z serwisu to nawet kartonu nie oddam do potrzymania, kieysyś wymienili mi podświetlenie bo padło, a teraz świeci (tylko czarną nocą) i wywalili część matrycy w powietrze.

To może dowiedz się, czy sprzedadzą sam głośnik. Podajesz model itd. i powinni sprzedać. Kiedyś w ten sposób naprawiałem Eltaxy, niechciałem się bawić w kombinowanie z zamiennikami itp. ale też nie chciało mi się transportiować do serwisu i w serwisie ściągnęli mi określony głośnik (był już niedostępny w sklepach) i go sobie odebrałem.

A swoją drogą z serwisami rzeczywiście różnie bywa. Swego czasu oddałem klocek do serwisu, autoryzowanego (szumnie), leżał u nich dwa miesiące, czekali podobno na instrukcję serwisową, potem znowu na coś czekali itp., itd. i nienaprawili (po dwóch miesiącach wrócił). W końcu w zakładzie na dzielnicy człowiek naprawił, prześledził tor, gdzie co brak i naprawił :).

A odnośnie tego co Ci naprawili/zepsuli pogniłeś ich trochę? Trza gonić, gonić.

Ja tak z tym naciskeim na serwis, bo jeżlei rzeczywiście w zestawch głośnikowych jest MFB, to ten system chdozi pod określony głośnik, dodatkowo szkoda by było tego MFB.

A co to jest MFB, kiedyś podłączyłem monitory do tej koncówki w samych głośniczkach (są na wsuwki) i zagrało wyśmienicie). Rozkręcałem te głośniki i jest tam standartowy głośniczek 4 ohmowy kosz wykonany z g... plastyku, membrana papierowa na gumowym zawiesiu, które się przetarło. Sam przetwornik wygląda jak w radiomagnetofonie Watson za 39 zł z Ryneczku. A-ha zamówiłem już Visationy ...zobaczymy jak zagra

Z tym MFB to odniosłem się do wpisu louspeaker, który powołał się na instrukcję. Możliwe jednak, że ten Motional Feedback to marketingowa fikcja. Widizałeś je w środku, więc pewnie tak jest i rzeczywiście nie ma co się martwić z odpasowywaniem głośnika. Motional Feedback (przynajmniej o ile jest mi znany) wymaga jakichś obdowów, które mierzą o ile wychylił się głośnik względem sygnału, który otrzymał i wprowadzają korektę wzmocnienia. Na Forum pisali, że w tym systemie głośnik ma środku sensor.

Przejrzałem instrukcję :), jest wzmianka o MFB w opisie danych techinicznych. Druga sprawa, że na rysunku głośniki są podpięte Dinami, czyli czy idzie do nich więcej niż dwa przewody? Obadaj :).

Tak masz racje popięte są dinami, ale w samych kolumienkach jest napakowana flakami elektronowymi :-) od których sa poprowadzone dwa wspomniane druciki z wsuwkami do przetworników. Sama jednostka centralna wazy sporą cegłę żadnych innych ustrojstw na przetwornikach nie stwierdziłem. Głośniczki mają kształt piramidy, gdzie w podstawie są umieszczone membrany głośników a w stożku jest bass reflex, do którego nie jestprzytwierdzony żaden czujnk mfb lub inny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.