Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

> szumidokolalas

> szumidokolalas

Historycznie jesteś dyletantem. Przeczytaj - na początek - Götz Aly "Państwo Hitlera" (uwaga napisał to Niemiecki historyk wiec trudno posądzać go o stronniczość). Ja długo nie mogę wyjść z lekkiego szoku po przeczytaniu tej ksiązki, zmieniła mocno mój punkt widzenia na Hitlera i narodowy socjalizm i zachęciła do dalszej edukacji historycznej. Teraz skojarzyłem nawet takie drobne fakty jak opisane przez Agatona (Stanisław Jankowski cichociemny skoczek) w książce „z fałszywym ausweisem w prawdziwej Warszawie” udało sie niektórym akowcom uciec w trakcie aresztowania w lokalach konspiracyjnych korzystając z zamieszania, bo naród panów tak ochoczo zabierał sie do rabowania co lepszych polskich inteligenckich domów, ze o całym świecie zapominał. Przypomniały mi sie rozmowy ze starszymi, bardziej majętnymi przed wojna ludźmi pamiętającymi tamte czasy. O powojennych losach wielu hitlerowców kręcących znakomicie interesy z poziomu np. Argentyny czy Hiszpanii nie wspomnę. Tak więc do poszerzania wiedzy w tym zakresie zachęcam.

bezprawne zabijanie , bezprawna kradziez przez wyzszych oficerow mienia jak mebli, fortepianow czy tez dziel sztuki ne neguje. (Wiadomo tez , ze faszysci znalezli schronienie w Ameryce poludniowej).

Ale czy to jest powodem sukcesu Niemiec zachodnich po drugiej wojnie??

Czy ktos pracowal z was przy wiekszych projektach na zachodzie??

Koordynacja, konsultacje, porawki, spotkania, itd..itd...

Czy ktos wie jak zawziecie obgadywany jest kazdy szczegol projektu, jego przeprowadzenie i dokumentacja?

Czy znane jest tu na forum nastawienie i szacunek krajow zachodnich do Kazdej DOBRZE wykonywanej pracy??

Czy wiadomo jest , ze Niemcy cenia sobie porzadek i lad bardziej niz Polacy?

itd..itd...

szumi, Niemcy od powojny byli u siebie(Niemcy Federalni oczywiscie), a my byliśmy w "bloku wschodnim"...żeby to lepiej zrozumieć przeanalizuj sobie sytuację w Niemczech wschodnich i zachodnich...i wex pod uwagę ze gospodarka NRD w okresie połączenia z RFN była raczej w lepszej kondycji niz nasza(kraj rad mocno promował).

Władowano w nią kupe kasy po zjednoczeniu i co ? Wyrównało się ? A to przecież tez Niemcy i to w tych samych granicach administracyjnych obecnie, prawda ?

W 15 lat nie załatwili niektórych spraw/opóźnień Niemcy, nie dziw się, ze w Polsce jest jak jest. Dopiero od 2005r rząd działa w kierunku budowy naszego interesu narodowego....ze są w tym trochę pocieszni to inna spawa ;)

Pozdrawiam

szumidokolalas, 1 Paź 2007, 16:17

>Czy ktos pracowal z was przy wiekszych projektach na zachodzie??

>Koordynacja, konsultacje, porawki, spotkania, itd..itd...

>Czy ktos wie jak zawziecie obgadywany jest kazdy szczegol projektu, jego przeprowadzenie i

>dokumentacja?

Szumi. Przepraszam ale chyba muszę zmienić pampersa ze śmiechu. :-)))

Dawno się tak nie ubawiłem. No zupenie nie rozumiesz co się do Ciebie pisze. Czytasz ale nic nie rozumiesz.

Mam duży szacunek do narodu niemieckiego mimo ich przeszłości.

Doceniam ich świetną organizację i myśl techniczną.

Mam w Niemczech kilku przyjaciół z którymi mimo mojego koślawego angielskiego bardzo dobrze się rozumiem.

Czy nie chcesz zmienić nika z Szumidokolalas na Jasio ?

Jasne ze o tym wiem.

W latach 80-tych byl "oboz" w Berlinie Zach. dla uchodzcow z Polski i z NRD. Czekalo sie tam 2-3 tygodnie na wystawienie papierow itd. Niezapomne wypowiedzi DDR-owcow okolo 1985 do telewizji zachodnioberlinskiej:

"my sie z naszymi rodakami (RFN) tak dobrze nie rozumiemy i nie mamy o czym rozmawiac. Za to z uciekinierami z Polski chociaz oni nie potrafia po niemiecku MAMY WSPOLNY JEZYK zwiedzamy i odkrywamy berlin Zachodni "

Kropka.

nic dodac nic ujac.(nasi)

szumidokolalas, 1 Paź 2007, 16:32

>Gustaw to wspaniale..odpuscs obie Adofa i rozmawiaj jak facet...

To odpuść sobie "zapyziałych polaczków", "wersalki w polskich mieszkaniach", "zaniedbane polskie kobiety" itd, itd i rozmawiaj jak facet a nie jak ..... Jasio :-)

W przeciwnym razie poleci w Twoją stronę nie tylko sam "Adolf" ale i "Luftwafe i Krigsmarine", razem wzięte.

szumi, skoro dobrze o tym wiesz to sam widzisz ze to tylko kwestia warunków jakie ludziom stworzono. Bo niemcy wschodni i zachodni przed woją to był jeden naród. Może w takim razie poprzywalałbys sie do ludzi którzy w naszym(Polska) kraju tworzyli system dzieki któremu DDRowcy dogadywali się z Polakami ? Bo nietrudno zgadnac czyja to robota....Kaczyńscy nie są idealni, ale co by nie mówić z tamta ekipą zaczeli robić ordnung :)

Pozdrawiam

O Gustaw...

..ty mnie tu zle nie cytuj.

..o polskich laskach nigdyy nie napisalem ze sa zaniedbane!!!

Warsalki zgadza sie i paprotki-filodendrony samopnace sie z-ale wyrownoje z chamskimi niemieckimi sufitami drewnianymi i krasnalami...

tym musisz Gustaw zyc

Gustaw napisalem, ze takie wiesjskie pieknisie jak sie odpala to ida jak czolg po chodniku...czekaa na podziw i ani w lewo ani w prawo..a na wysokich obcasach chwieja sie jak kaczki...

i znowu jestemy przy starym temacie...

szumi, lustracje są niepotrzebne. Archiwa powinny byc otwarte juz od dawna i w całosci. Podobnie jak prominenci DDRowsy nie mogą startować z list wyborczych w Niemczech tak w Polsce post PZPRowcy nie powinni mieć takiej mozliwości...ale okrągłostołowcy tak to sobie ustawili...co zrobic.

Na tym tez polega madrosc Niemców. Ty sobie wyobrażasz, zeby jakis wysoki DDRowski aparatczyk został kanclerzem Niemiec obecnie ?

....a u nas taka hołota się poustawiała nie wiedzieć dlaczego.

>szumidokolalas

Cieszę sie ze nie uprawiamy pyskówek częstych na tym forum i musze uczciwie przyznać znając tylko obszary wschodnich Niemiec (dawnego NRD) oczywiście po połączeniu z autopsji ze rzeczywiście cenna cecha tego narodu jest poszanowanie porządku i ładu oraz efektywne działanie policji jakie miałem okazje zobaczyć w pewnym przygranicznym miescie. Chociaz uważam ze chyba powoli i to sie u nich zmienia na niekorzysc. Ponadto nie podlegają dyskusji jesli chodzi o historie II WS wybitne osiaganiecia naukowe niemcow. Nalezy jednak pamiętać, co zrobil Polsce i do czego sie posunął ten światły, cywilizowany narod ktory wydal wielu ludzi kultury i sztuki w XX wieku i z jakich pobudek i częściowo na jakiej podstawie zbudował swoja gospodarcza potęgę. To nie Hitler i garstka szalencow wywolal wojne to narod niemiecki, jego ceniacy porzadek, lad i nade wszystko wygode i luksus bardzo egoistyczni (bo jak inaczej okreslic ta rzekoma wyzszosc rasy panow nad innymi slowianami) obywatele.

>O Gustaw...

>

>..ty mnie tu zle nie cytuj.

>..o polskich laskach nigdyy nie napisalem ze sa zaniedbane!!!

Cytat nie był dosłowny ale opis polskiej 40 latki był "coś w tym stylu".

>

>Warsalki zgadza sie i paprotki-filodendrony samopnace sie z-ale wyrownoje z chamskimi niemieckimi

>sufitami drewnianymi i krasnalami...

> tym musisz Gustaw zyc

No i zaczynasz "kumać" powoli. Nie łatwo ale powoli idziesz do przodu. Sterotyp za stereotyp. :-)

marius..a wiec

Pojecie ponadczlowieka wcisnol Niemcom Hitler. Nikkt mi nie powie , ze normalny Niemiec dzisiaj uwaza ze jest lepszy od Francuza, Polaka czy Chinczyka. Tego czasu wstydza sie jeszcze zyjacy i pamietajacy te czasy Niemcy. Tak jak Anglicy przyjezdzaja do Krakowa i nachlewaja sie jak swinie polskim dobrym Piwem tak Niemcy za granica sa dosc glosci i pewni siebje + pociagaja piwko -mowie o takich w bialych skarpetach i sandalach. Nikt z tych ludzi nie pomysli ze sa lepsza rasa. Ale uwaga!!! Slusarz niemiecki bedac we Francji, Wloszech czy w Polsce bedzie godzinami ogladal poczynania swoich kolegow po fachu zeby powiedzic..no calkiem niezle(znaczy sa kur lepsi ode mie!!) albo stwierdzi i to jest najczesciej musza sie jeszcze uczyc.

jezeli sie slucha niemieckich rzemielsnikow na budowie..naprzyklad dacharz i elekryk...to tak sie cenia..tak filozofuja..i tak dyskutuja, ze moznabybylo pomyslec..na koniec zamiast domu z dachem i ze elektrycznoscia wyjdzie jakis F-16 lub inne cudo.

szumi, tak dla ścisłości Hitler niczego Niemcom nie wciskał, oni go wybrali za to że im to mówił(takie było zapotrzebowanie widocznie)....więc na tamte czasy było coś na rzeczy.

....a ze teraz Niemcy żyją dobrze to i tacy populisci jak Adolf szans nie mają....pamiętaj tylko. ze u nas podczas kryzysu wybrano Kaczyńskich, a w Niemczech Hitlera i wszystko bedzie dobrze :)

Pozdawiam

lancaster...dla scislosci...Hitler zostal wybrany za to ze objecal zlikwidowac burdel 27 partii + uwaga!! obiecal prace 6 Mio ludziom. Normalnym Niemcom przeszkadzali Zydzi tak jak Polakom przeszkadzali zydzi w Lodzi czy Lwowie.

jasne ze od poczatku nie ukrywal zamiarow w stosunku do zydow..ale nikt temu wariatowi nak naprawde nie wierzyl.

Niemcy nie miały wyjścia. U zarania Republiki Weimarskiej wszystko tak się rozłaziło, że o mały figiel władzy nie przejęliby na długo ci od Liebknechta. Wszyscy pożądali rządów mocnej ręki i doczekali się. Wprowadzony nowy "porządek" położył kres RW, a duże zamówienia dla zbrojeniówki, czyli liczne miejsca pewnej pracy, kupiły tych na dole, a zjednały przemysłowców kolejnymi wielkimi zamówieniami. A potem, po przekroczeniu masy krytycznej nie pozostawało już nic innego jak wyeksportować na Wschód i Zachód stare resentymenty, tym razem o tysiącletniej Rzeszy. Śmiem twierdzić, że sytuacja wewnętrzna Niemiec, jak i interesy sąsiadów bliższych i dalszych, prędzej niż później wtłoczą ich w podobny scenariusz.

Ciekawe szumi, czy Niemcy uświadamiają sobie deterministyczną rolę położenia geopolityczneg?

szumi

>Normalnym Niemcom przeszkadzali Zydzi tak jak Polakom przeszkadzali zydzi w Lodzi czy Lwowie.

To dlaczego, owi ponoć normalni, znaleźli po obu stronach Odry tak różne sposoby rozwiązania tego "problemu".

Szumi, widzę, że stosujesz technikę Bawarczyka - prof. Bartoszewskiego, za którą ów od Niemców tytuł uzyskał. A, był jeszcze inny krzewiciel tej idei, autorytet moralny - A. Szczypiorski.

szumidokolalas, 1 Paź 2007, 16:39

>po co sa lustracje potrzebne?

Zapytaj się niejakiego pastora Gaucka.

Co ja, jakiś Polscke będę ci tłumaczył, niech ci Niemiec wytłumaczy.

>po co tarcza

Bo nam się podoba. Taki kwiatek do kożucha. Albo pawie pióro.

A Niemcy i Rosję gówno to obchodzi.

szumi, skoro nikt temu wariatowi tak naprawde nie wierzył to jak to sie stało, ze go wybrali ?

Rozumiesz...nie wierzysz komus, po czym idziesz do urny i wrzucasz głos na niego....bo sobie o Niemcach pomyślę, tylko jeszcze nie wiem co :)

....ech....szumi...

lancaster 1 Paź 2007, 18:20

stat: 1213 / 5344 / 4

>senicz, jak to nie mają ? No bez przesady...

L, czy tylko piszesz te swoje posty, czy może też czasami czytasz cóś innego? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.