Skocz do zawartości
IGNORED

bzyki do yamahy 640

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

acha i jeszcze jedno. Tak! lepiej mieć 5 (kwestii centralnego przodu tutaj nieporuszam) identycznych tanich i badziewnych kolumn niż mieć tak samo badziewny głośnik centralny z tyłu. Rozwiązanie o którym pisze nie jest wcale droższe to gł.centralne są droższe niż monitory. Jedynym twoim argumentem jest to że nie można kupić pojedyńczej kolumny, przecież to jakiś absurd!!!

Jesko, wydaje mi się ,że jesteś bardzo młody i mało rozgarnięty. Kupiłeś pierwszy w życiu amplituner i wydaję ci się, że Pana Boga złapałeś za nogi. Trochę pokory , i naucz się czytać . To jest jedyny argument? Napisałem Ci dziesięć. Lansujesz koncepcje kina początkującym na którą samemu Cię nie stać. Oczywiście ,że sprawdzę w Twojej firmie możliwość zakupu jednego Kefa z czystej ciekawości. A epitetów nie będzie, bo dawno z nich wyrosłem. Dzieci mam w Twoim wieku, a na sprzęcie zęby zjadłem. I jeszcze jedno, chodzę do filharmonii i do opery. Koncerty zacząłem oglądać w 1974 od Led Zeppelin w Londynie.Trochę więc posłuchałem w życiu. Dalej piszę, i to czytaj, ŻE NAJLEPIEJ W KINIE MIEĆ WSZYSTKIE GŁOŚNIKI TAKIE SAME. PRZECZYTAŁES CZY ZNOWU NIE. Ale to koncepcja dla wybranych! Czuj się takim i już.Zakończmy tą dyskusję. Na koniec tak: badziewne firmy to te, które sprzedają jedną kolumnę klientowi. Bo kolumny się " paruje". Tak robią dobre firmy, do 0,5 decybela, do każdego słoja drewna, do idealnego odcienia koloru, do odsłuchu w komorach bezechowych. I razem pakuje. To te dobre firmy. Akurat kefy są ostatnią pozycją ,jaką bym wybrał do kina. Stereo tak, ale wyższe modele, ale kino? No cóż, wolność Tomku w swoim domku. Porada: jak nie wiesz co oznacza słowo "basta" i skąd się wzięło, to nie używaj. Pozdrowienia.

Gość Heniek 1970

(Konto usunięte)

--> jacek1956

1. Dla ciebie wszyscy na forum są ``BIEDNI lub Srednio zarabiający`` ciekawi mnie skąd ci twoi biedni maja pieniądze na jakikolwiek sprzęt???

2. Prawie nikt nie umie czytać. A może to ty nie umiesz pisać?

3. Czy ty dałeś się kiedykolwiek przekonać?

4. A ze z ciebie już stary dziadek to nie znaczy ze młodzi są idiotami!

---> HENIEK1970. Uważasz ,że o systemy z pudełka za 999zł lub amplitunery za 1200 pytają bogaci? Coś Ci się pomyliło. Pisać umiem, przecież przeczytałeś, tylko nic nie zrozumiałeś. A do czego mam się przekonać skoro mam takie same zdanie jak Jesko? Znowu nie czytałeś. Co do ostatniego pytania, odpowiesz sobie sam za 20 lat. Zapewniam, że zmienisz zdanie.

Jesko, dzwoniłem do Nuatilusa. Q1 tylko zapakowane parami w jednym kartonie, Q3,5,7 pakowane pojedynczo, ale sprzedawane parami. Nigdy nie sprzedali jednego albo trzech głośników, ale nie wykluczyli, że przy zaliczce i długim oczekiwaniu mogli by spróbowac. A więc kłopot, ale chyba możliwe. Nie wspomnę o zdziwieniu dystrybutora. Inne firmy absolutnie nie. Może u naszych produkujących nie będzie to problemem, ale import odpada. Pozdrawiam.

jak na starszego człowieka brak Ci inwencjii twórczej, wysuwasz ciągle te same argumenty, klepiesz te swoje regułki, obrażasz mnie w ten sam głupi sposób (podobno już z tego wyrosłeś?!) ,a najlepsze jest to że to ty nie umiesz czytać. Otóż panie jacku podał mi pan kilka (napewno nie dziesięć) arumentów ale wszystkie je obaliłem. Po drugie skąd może Pan wiedzieć na co mnie stać, a na co nie? otóż stać mnie i takowe kino buduje, oczywiście wiem że według Pana to też najlepsze rozwiązanie (nie musi Pan tego klepac w nieskonczoność). A co do koncertów, to chociaż nie pytałem dziękuje że mi Pan uświadomił swoje obycie z kulturą.

No i na sam koniec musze przyznać, że wybuchłem niekłamanym śmiechem gdy przeczytałem twoje uwagi dotyczące kefów. Podejżewam że za wszelką cene próbował Pan na koniec mi dołożyć, i niestety znowu się nie udało :). Otóż kefy o ile Panu wiadomo zastosowały w swoich kolumnach koncentryczne ustawienie przetworników ( uni-q), powodujące że dżwięk rozchodzi się równomiernie i dochodzi do słuchacza z tym samym natężeniem i barwą nie zależnie od tego czy siedzi na środku czy też dwa metry od tego miejsca. Kefy są wręcz stworzone do kina domowego,oczywiście przed dokonaniem wyboru odsłuchiwałem wiele modeli min b&w602 ale Q bardziej mi się podobały.

Pozwole sobie użyć twojego stylu:-Ale co ty możesz o tym wiedzieć skoro i tak twoje ustawienie (b&w i tannoy) jest najlepsze:)???, otóż jest to jedno z gorszych ustawień jakie widziałem nie ma to absolutnie nic wspólnego z dobrym kinem domowym (chyba wiesz dlaczego?). Kończe tą pozbawioną sensu dyskusje, na koniec powiem Panu iż myślałem, że ludzie starsi są bardziej obiektywni, samokrytyczni i patrzą na wiele spraw pod innym kątem, ale pan momentami zachowuje się jak nastolatek., wole być młody i nierozgarnięty (oczywiście tutaj znowu mnie Pan nie obraził???) niż być kimś tak zadufanym w sobie jak Pan...:)

OVER!!!

A pamiętasz zacietrzewiony człowieku jaki był temat postu? Ciągle nie na temat, a na kino Cię nie stać skoro je tyle czasu budujesz. Współosiowy głośnik to punktowy, a piszesz że powinno się jak najbardziej pole z tyłu rozchodzić. Gdzie tu sens? To są kolumny do stereo. A ile masz z tyłu miejsca ? To jest mój główny argument przy tej poradzie dla początkującego. Ktoś pyta o zestaw 5.1, Ty mu serwujesz baterię kolumn, ktoś pyta telewizor 4:3 albo 16:9 , a ty mówisz projektor. Masz fantastyczne rady. Forum jest po to ,żeby spierać się na argumenty, a Ty traktujesz to osobiście. Ale to jest normą u młodych. Pozdrawiam.

hahahahahahahhahahaha po przeczytaniu twojego tekstu po prostu wybuchłem śmiechem. Mam dla ciebie propozycje wstąp do policji twoje tępe myślenie reprezentuje właśnie tą sławną w Polsce warstwe społeczną. Inspektor Jacek czyż to nie brzmi dumnie? dopowiadasz sam sobie rzeczy o których ja nigdy nie wspomniałem. Kiedy komukolwiek polecałem projektor, jak się pytał o tv? proponuje te same kolumny na tył a nie "baterie" kolumn. A co do moich finansów i tego kiedy kupie kolumny to moja własna sprawa, I NIC CI DO TEGO!!! jak wogóle można wypowiadać się o finansach osoby której się nie zna i to jeszcze na forum? zerowy brak wychowania!!!Aż się dziwie że jesteś dwukrotnie starszy odemnie.

A co do głośnika współosiowego to naprawde nieche mi się tobie tłumaczyć, pewnie i tak niezrozumiesz. Miejsca z tyłu też mam wystarczająco dużo

ŻEGNAM OZIĘBLE!!!

jacku ( mam na myśli autora wątku)przepraszam że ten wątek tak niefortunnie się rozwinął. Odpowiadam na twoje pytania:

-jeżeli chodzi o kable to na tył wystarczą jamo flat 9złm

-co do kolumn to myśle że wharfedale 8.4 na przód i tył plus wharfedale center zmieścisz się wtedy w 4000zł

Gość Jacek_

(Konto usunięte)

Czytalem sobie to wszystko i wedlug mnie to temat na szersze formu. Skaczecie sobie do oczu ale sonda w sklepach i internetowych i audiofilskich naprawde dala dziwne rezultaty. Wiekszosc mowila, ze na tyl center bo ( w domysle ) problem z jedna kolumna. Ale gdy ja mieli to juz sie zastanawiali. A sklepy internetowe w Niemczech..Koresponduje juz z trzema. Wysylka do Polski jest w 75% wypadkow bezproblemowa. Towar jest wysylany bez VAT (MWSt) ( czyli 16% mniej) ale koszty wysylki wieksze niz wewnatrz Niemiec. Ceny mimo wysokiego kursu Euro w porownaniu z Polskimi atrakcyjne. Jedyny problem to ewentualne oVATowanie towary przy odbiorze w Polsce ale w wielu wypadkach moze sie to oplacac - wiec drzyjcie pazerni dealerzy:) rosnie konkurencja. A jesli chodzi o moj zakup - zachecili mnie quadralami ascent - model z wyzszej polki ale schodzacy wiec obecnie w cenie polki nieco nizszej. Tylko pozostal problem z tylem...monitor czy center???:)))))))

hehe śmieszny jesteś szczególnie jak się unosisz :), czy aby na pewno mój pierwszy i nie mam kina?

Zgadzasz się ze mną? monitor czy center (oczywiście jak jest możliwość kupna pojedyńczej kolumny).

Nie będę Tobie już odpowiadał, wejdź na stronę THX a dowiesz się co to kino. Dla mnie jesteś przemądrzałym gówniarzem, który nie wie nic, a szczeka jak pies. Najpierw skończ studia, ożeń się ,wychowaj dzieci i za dwadzieścia lat, jak będziesz słuchał kina i stereo będziesz dla mnie partnerem. Ja kino miałem kiedy Ty byłeś w podstawówce i nie było nawet Prologica, a tylko Dolby sourround. A mimo to staram się doradzać ludziom ostrożnie. Ty taki stary wyjadacz. No cóż. Oczywiście z tyłu dwie, ale zawsze DIPOLE. Pa pa , pozdrawiam.

ja szczekam jak pies? dziadku psem to ty możesz nazywać.......(przez wzgląd na twój wiek nie dokończe kwestii).

Według mnie wyznacznikiem wiedzy w danym temacie nie jest ilość posiadanych dzieci czy też żony!! a co do dipoli to ty mącisz ludziom w głowie dipole na tył tak-ale tylko przypadku zastosowania wszystkich elementów firmowanych przez system THX. W tym przypadku chodzi jednak o zwykłe kino. Tak więc central czy monitor? odpowiesz wreszcie?

ps.jak byłem w podstawówce miałem pierwszy wzmacniacz dolby sourround czyli idziemy podobną drogą.

--> Jacek 1956

--> Jesko

Mam 3 opcje którą wybieracie?

- 2 dipole na tył bez centralnego

- 3 efektowe (identyczne) - zakładam ze da sie kupować na sztuki

- 2 efektowe + tylny centralny

Prosze o krótką i konkretną odpowiedź

Tylko Panowie spokojnie :)

Kozlo.4 Masz mały pokój albo mało miejsca za sobą - dwa dipole, masz dużo miejsca obie opcje są poprawne, ale jeżeli zdobędziesz trzecią kolumnę no i trzeba dokupić jeden stend. A to też kłopot.Kolumny powinny być z tyłu na wys. 150-170cm. Skąd wziąść takie stendy, nie mówiąc ,że to głupio wygląda. Powiesić dobre głośniki to niepasuje, będą odstawać od ściany okrutnie. kable wiszą i trzeba je chować. Jak mógłbyś załatwić trzeci dipol to było by idealnie, bo to płaskie kolumny i pięknie rozpraszają dźwięk. Sęk w tym, że drogie. Przymierzam się do kilku, ale narazie brak funduszy. Na wystawie w Berlinie były takie, w kilku kolorach ,ale nie wiem co to za firma. Poza tym kino z dipolami cienko przędzie z muzyką, a ja mam mase koncertów. Sam widzisz,że to nie takie proste. Jak tylko kino tonie ma problemu.Ja z tyłu zostawiłem Tannoye właśnie przez muzykę i wybrałem trochę gorsze kino. Znowu przy nowym formacie SACD albo DVD-AUDIO wymagane jest pięć identycznych głośników, tak więc przy słuchaniu tych formatów przynoszę z drugiegi pokoju kolumny i zamieniem je, bo tak zdecydowanie lepiej gra. A chciałeś krótko. Jak masz kasę to kup 6 dipoli i masz THX i kino super.

--> Jacek 1956

Co sądzisz o takiej konfiguracji?

Kupić 4 identyczne efektowe i dać 3 na tył a ten czwarty by pracował jako przedni centralny. Zaś na fronty podłogowe, bo stereo tez musze słuchać a na oddzielny system mnie jak zarazie nie stać:(

Moje pomieszczenie podsłuchowe ma 5.5 X 3.6 sa to jak na razie `` cztery ściany i sufit``.

jeżeli chodzi o twoje pierwsze pytanie to tak jak mówiłem z tej trójki najlepsza będzie opcja 2 czyli trzy identyczne monitory.

A co do twojego drugiego pytania, jeżeli masz możliwość to jak najbardziej . Podłogowce na przód + plus 4 monitory to idealne rozwiązanie, pamiętaj jednak że masz duży pokój i kolumny powinny być odpowiednio mocne.

kozlo.4 Dobre , chociaż ja uważam, że zamiast centralnego monitor to problem z ustawieniem. Postawisz poziomo to lepiej kupić centralny, pionowo pod lub nad telewizorem? to głupio wygląda. I jeszcze jedno, problem z ekranowaniem kolumny. Niestety , nawet dobre monitory z ekranem to nie centralny, wystarczy sprawdzić i położyć na monitorze. No chyba ,że masz projektor, to wszystkie kłopoty odpadają:) Pozdrawiam.

Loko.4 zobacz na proporcje przy 32" telewizorze. Kolumna z przodu to kłopot nie lada, a centralny chowa się bez problemu.

[obrazekLUKASZ-57967_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.