Skocz do zawartości
IGNORED

zabkowanie krawedzi obrazu w plazmie

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam plazme Pioneera - 436. w sumie jestem bardzo zadowolony z zakupu (duszki juz mi nie przeszkadzaja), ale jednak jest cos co mi przeszkadza.

czasem, gdy ogladam telewizje (kablowka Aster) krawedzie obrazu sa nierowne. zamiast gladkich krawedzi pojawiaja sie "zabki" i wyglada to tragicznie. wydaje mi sie, ze moze to miec jakis zwiazek z przeplotem, bo tak to wyglada jakby "brakowalo" niektorych poziomych linii. nie wiem od czego to zalezy, ale pojawia sie na roznych kanalach i nie zawsze. najczesciej ogladam TVN, ktorego jakosc nadawania jest w sumie bardzo dobra, ale i tu pojawia sie zabkowanie, na przyklad w czasie Szymon Majewski Show. absolutnie nie ma tego problemu gdy ogladam DVD (prog. scan. component).

co moge zrobic, zeby te zabki zniknely? czy jest jakas opcja w ustawieniach obrazu, ktora za to odpowiada?

z gory dzieki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/37679-zabkowanie-krawedzi-obrazu-w-plazmie/

To co widzisz to pozostałości po przeplocie. Pewnie jakbyś kupił bardzo drogi procesor video to efekt by był deczko lepszy - ale do końca tego syfu zwanego przeplotem się nigdy nie pozbędziesz. Połowa linii jest już bezpowrotnie wycinana w samej kamerze wideo!

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

a rzeczywiscie to moze zalezec od kamery - czasem jest tak, ze czesc materialow w programie wyglada idealnie a niektore fragmenty (na przyklad transmisje z koncertow, czy wystepy w studio na zywo) maja te nieszczesne zabki. i mowisz, ze nic sie z tym nie da zrobic???

Bez ząbków będziesz miał filmy - czyli materiały nagrywane z natury progresywnie.

Czy można coś z tym zrobić? Pewnie jak kupisz zewnętrzny procesor/skaler video w cenie Twoej plazmy to w efekcie będą one mniej widoczne :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.