Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyczyścić głowicę w drukarce komp.?

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem drukarki komp. "Canon i560" i do tej pory działała absolutnie bezawaryjnie, jednak ostatnio mam problemy z głowicą która drukuje czarnym tuszem. Przyznaję się, że używam zamienników INK, ale używałem ich już wcześniej i wszystko było OK. Prawdopodobnie stało się tak dlatego, że raczej żadko drukuję i poprostu przyschła ta głowica. Próbowałem już wielokrotnie czyścić przez "przepychnie tuszem" oraz ostrożnie umyłem głowicę czystym spirytusem, a następnie wypłukałem w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, po czym suszyłem 24h. Wszystko to odważyłem się zrobić, ponieważ tak przeczytałem na stronie int. miesięcznika "Chip".

Niestety niewiele to pomogło. Niczego nie zepsułem, ale i nie naprawiłem. W związku z tym prosił bym Was o pomoc. Jak udrożnić taką głowicę ??? Czy macie jakiś sprawdzony domowy sposób ??? Wiem że są specjalne płyny udrażniające, więc może ma ktoś większą ilość i mógłby przesłać parę kropel ?

Kasjel, 21 Lis 2007, 18:09

>"arbuzMC"- ale mnie pocieszyłeś......znaczy lepiej już kupić nową drukarkę ! :-((

czasami tak, lepiej kupić drukarke niż pojemnik z tuszem czy głowicę.

canon ma tanie tusze bo bez głowicy.

z czarnym kartridżem z HP próbowałem - moczenia w gorącej wodzie (działało na krótko), specjalnego płynu (do kupienia na allegro) i ultradźwięków i nic. Dopiero dzieciak zauważył, że wysiadł czujnik poziomu tuszu i po kupnie nowego kartridża wszystko wróciło do normy. Stary był najnormalniej w świecie pusty i przyschnięty.

Straszą po różnych forach, że zamienne tusze niszczą głowocę drukującą. Nasz zakładowy grafik twierdzi, że można nabijać czarne kartridże, a kolorowe lepiej kupować oryginalne.

W mojej drukarce chyba też wysiadł ten czujnik, bo monitor stanu pokazuje bez przerwy "full", a pojemniki mam już puste. Ale to dlatego, że czyściłem przez opcję "czyszczenie dokładne" i wszystko już wyssało.

Jednak właśnie wczoraj założyłem nowy czarny tusz.....no teraz jest już pusty :-(

• 6 miesięcy później...

Witam

Wracam z tym wątkiem i nowym pytaniem.

Na allegro są oryginalne HP tusze do mojej drukarki, ale termin ważności podany jest na kwiecień 2008.

Czy według was warto je kupić?, czy będą działały ? ma ktoś doświadczenie z tuszami przeterminowanymi ?

Dziękuję za wszelkie sugestie w tym temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.