Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozpoznać koniec lampy

kiki

Rekomendowane odpowiedzi

W moim tunerze VINCENT STU 1 (posiada 2 lampy) po ok. minucie albo 2 wyłącza się przekaźnik i tuner gubi zasilanie (gaśnie nawet wyświetlacz i dioda zasilania).Przez tą pierwszą lub nawet 3 minuty gra normalnie.Podmieniałem jedną z lamp i nic ,druga mniejsza przylutowana jest.CZY TO MOŻĘ BYĆ KONIEC TEJ DRUGIEJ LAMPY?.Lampy żażą się normalnie ,nawet gdy tuner padnie.Tuner ma 3 lata i nie jest intensywnie eksploatowany .JAK sprawdzić ,czy lampa (TA MAŁA) jest dobra-nie chciałbym bez powodu wylutowywać.A przy okazji ,gdzie można taki tuner naprawić?

https://www.audiostereo.pl/topic/37970-jak-rozpozna%C4%87-koniec-lampy/

Raczej to nie lampa.

Objawy jej zgonu są nieco inne. Kiedyś też o to pytałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo pomału dźwięk ulega degradacji - wtedy można usłyszeć ogólne pogorszenie jakości brzmienia i dodatkowo puki-stuki, cykania - wtedy też można zaobserwować inne żarzenie, migotanie, inne anomalia.

Albo od razu lampa nie żyje - wtedy w głośnikach można usłyszeć ciszę... albo nie zauważyć tego wcale :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to może być lampa , cos podobnego widziałem ostatnio w delta studio , winowajca były dwie lampy kt88 , wzmacniacz działał prawidłowo tylko po około godzinie wyłanczał się i trudno było znaleźć tego przyczyne .Po wymianie wadliwych lamp działa ok .

Czyli objawy zyzycia lamp i ich wadliwego działania moga być bardzo róznorodne .

Istnieją mierniki lamp,pozwalające zbadać jej parametry.Można na tej podstawie postawić diagnozę.Mierniki takie mają-czasami w punktach napraw rtv-tych z długoletnią historią.Łatwiejszy sposób polega na zastąpieniu wątpliwej lampy nową o "katalogowych"100% parametrach i dokonanie odsłuchu.

taipan3:

>to może być lampa , cos podobnego widziałem ostatnio w delta studio

Ponieważ mowa o moim wzmacniaczu, słów kilka uściślenia. Wyłączanie się wzmacniacza było objawem prawidłowym - w ten sposób działa jedno z zabezpieczeń, jakie przewidziane zostały przez konstruktora. Wzmacniacz miał wyeksploatowane lampy mocy, w związku z ich nieprawidłową pracą zabezpieczenie odcinało prąd anodowy.

Nie sądzę, by to zjawisko można było uogólniać na każde urządzenie wyposażone w lampy, w szczególności na wyłączający się CD Vincenta.

>wzmacniacz działał prawidłowo tylko po około godzinie wyłanczał się i trudno było znaleźć

>tego przyczyne .

O ile mi wiadomo, nikt nie próbował nawet "szukać przyczyny", nie można więc mówić o żadnych "trudnościach". Pierwszą i ostatnią diagnozą była wymiana lamp.

> Po wymianie wadliwych lamp działa ok .

Że tak przekornie spytam - a skąd wiesz? ;)

kiki:

>W moim tunerze VINCENT STU 1 (posiada 2 lampy) po ok. minucie albo 2 wyłącza się przekaźnik i tuner

>gubi zasilanie

Awaria wcale nie musi być związana z lampami.

> A przy okazji ,gdzie można taki tuner naprawić?

Trudno polecać konkretne miejsce, skoro nie podałeś gdzie mieszkasz.

Teo , ja wiem że skleroza nie boli , ale spotkalismy sie w Fonarze , czy mam dalej przypominać ? :-)

Awaria niekoniecznie musi być związana z lampami , nie jest to typowy objaw zużycia lamp ale też nie można na samym początku autorytatywnie wykluczyć że lampy sa na pewno w porządku .Bez wizyty w serwisie się nie obejdzie .

np w mojej lampie , diabełki konczyły żywot zupełnie inaczej , jeden po prostu się przepalił i przestał działac natomiast drug przez kilkanaście sekund świecił bardzo jasnym światłem w sposób bardzo spektakularny i tak zakończył sój żywot

taipan3:

>Teo , ja wiem że skleroza nie boli , ale spotkalismy sie w Fonarze

Tyle to ja wiem, pytanie natomiast, skąd wiesz o moim wzmacniaczu rzeczy, których sam nie zdążyłem jeszcze porządnie sprawdzić? ;))) Np. że "Po wymianie wadliwych lamp działa ok"... Szklana kula? ;)

taipan3:

> a nie działa OK ?

Nie wiesz tego? To czemu piszesz, że działa? ;)

>wydawało mi sie że jest naprawiony

A było w nim cokolwiek naprawiane? Znów wiesz o moim wzmacniaczu coś, o czym ja nie wiem? ;o

W moim tunerze VINCENT STU 1 (posiada 2 lampy)... druga mniejsza przylutowana jest.

A cóż to za dziwoląg? Skonstruowany przez debila - amatora (czyżby to STU było skrótem od STU-knięty???) czy może to kolejna oszczędność na nieświadomym czyhającej "miny" nabywcy i zmuszanie go do fatygowania się z bublem do "a-Ł-toryzowanego" serwisu ?

Jeżeli jest jakaś możliwość manewru w bebechach tunera to po prostu popraw (albo daj poprawić) ten ewidentny debilizm - wlutowując podstawkę pod tę lampę.

Zapewne da się jakaś dobrać - chociaż może być trudno, gdyż średnica okręgu pinów podstawki zazwyczaj jest większa niż lampy.

Pzdr. Zoltan

• 2 tygodnie później...

Tuner oddałem do serwisu PRO studio W wARSZAWIE ,ale jak na razie brak pomysłu.Jednak Serwisant nie sugerował lampy.

P.S.Jak lampę się wlutowuje-rozstaw pinów taki sam,nic nie oznaczone..Lampa 6n16b.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.