Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo Concert 8

mateuszkita

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...

witam

tak z ciekawości, czy w tych dwóch parach kolumn jamo concert 8 są te same głośniki wysokotonowe?

czy to różnica jedynie koloru?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6930-024443000 1287003287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JAMO zamówiło u Seasa jakąś modyfikowaną wersję tej kopułki, która specjalnie dla nich była robiona tylko z szarym frontem.

Te czarne na fotkach to są prawdopodobnie normalne katalogowe excele, które nie wiem czym konkretnie się różnią, ale na pewno nie były w Concertach montowane,

przynajmniej nie fabrycznie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

dzięki za odpowiedź

pytam bo sam posiadam concert 11 właśnie z czarnymi wysokotonowymi

zastanawim się czy ktoś przede mną wprowadzał jakąś modyfikację czy po prostu fabrycznie wychodziły różna wersje.

w necie concert 11 na zdjęciach znalazłem tylko z tymi jasnymi kopułkami.

pozdrawiam

pytam bo sam posiadam concert 11 właśnie z czarnymi wysokotonowymi

zastanawim się czy ktoś przede mną wprowadzał jakąś modyfikację

Zapewne wprowadził modyfikację polegającą na spaleniu któregoś wysokotonowca (albo obu naraz) i zakupie u dystrybutora nowych kopułek z czarnymi frontami.

Nigdy nie było Concertów z czarnymi wysokotonowcami. Zresztą wykręc któregoś i zobacz jakie ma oznaczenia. Na tweeterach montowanych fabrycznie przez JAMO powinno byc ich logo albo przynajmniej ich nazwa w symbolu głośnika na naklejce. Jeśli nic takiego tam nie ma, to głośniki na bank zostały wymienione już poza fabryką i proponowałbym obejrzec również pozostałe przetworniki, zwłaszcza te magnezowe średniaki, bo może się okazac, że po tej "modyfikacji" oryginalne zostały tylko obudowy ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

sprawdziłem

wysokotonowce to Exel by Seas T25C003 E0036-06 bez logo JAMO, więc jak pisałeś wymieniane ale ok

średniotowce jeden z logo JAMO (oryginalny) drugi oznaczony Exel by Seas W17E-JAM więc pewnie też wymieniany

natomiast niskotonowce nie mają logo ani innych oznaczeń poza wartością w ohmach i jakimś numerem. Czy to jakaś lipa?

nie ma żadnych zastrzeżeń co do odsłuchu. Bas jak dzwon, twardy, punktowy dobrze kontrolowany

Nie widząc kolumn na oczy i nie słysząc na uszy trudno jednoznacznie stwierdzic czy lipa.

Oba exele (średniaki i tweetery) występowały w kilku wersjach różniących się parametrami, plus te niby "specjalne" robione tylko dla JAMO, różniące się od pozostałych nie wiadomo czym (w tweeterach podobno był jakiś inny drut w cewkach niż seryjnie, czy coś jeszcze nie wiem)

Druga sprawa, to głośniki z tych kolumn nawet dzisiaj są piekielnie drogie (parka samych średniotonowców, to wydatek ponad 2.000PLN) stąd na rynku wtórnym częściej można spotkac takie właśnie sztukowane przerabiańce po przeszczepach elementów niewiadomego pochodzenia, gdzie każdy głośnik jest z innej parafii, byle na zdjęciach był komplet i jakoś tam grał po wyjęciu z kartonów, bo raczej mało kto jest na tyle uczciwy, żeby przed sprzedażą wymieniac głośniki za 2.000PLN w kolumnach wartych dzisiaj 4.000PLN także trzeba mocno uważac i najlepiej osobiście temat dokładnie obadac przed zakupem, a jeśli są jakiekolwiek wątpliwości... to nie ma żadnych wątpliwości ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.